Hrachová polévka s párkem podle ČSN: Její chuť vylepšuje mletá paprika a příjemně voní po majoránce a česneku
22. 3. 2025 Vaření
Hrachová polévka byla a je jednou z tradičních polévek českých hospod a závodních i školních jídelen. Někdo ji miluje, jiní se jí spíše vyhýbají, stále ale patří mezi českou klasiku, už od dob, kdy se vařila podle Československé státní normy. A takovou si nyní můžete udělat i vy.
Oblíbená vydatná polévka
Polévka ze sušeného hrachu je takovou tradiční zimní polévkou - je sytá, hustá i ideální na zahřátí. Stejně jako další luštěninové polévky byla v minulosti v zimním období či v předjaří, kdy ještě nebyly dostupné jiné druhy zeleniny, jedním z mála zdrojů živin. Dřív se tak vařila poměrně často.
Díky její vydatnosti může být i plnohodnotným hlavním chodem na oběd či večeři, stačí do ní jen přidat maso a podávat ji s pečivem. Výborně se tak hodí i k létu, kdy ji snadno uvaříte třeba i v kotlíku na ohni někde pod stanem.
Mohlo by vás zajímat
Namáčení hrachu není nutné
Základem klasické hrachové polévky je suchý hrách. Samozřejmě se dá polévka připravit i z čerstvého nebo mraženého zeleného hrášku – v tom případě však už jde o polévku hráškovou.
Suchý hrách vyžaduje trochu složitější přípravu, neboť je třeba jej předem namočit. Díky namočení nabobtná slupka a hrách se snáze uvaří doměkka. Navíc je pak luštěnina i lépe stravitelná. Pokud byste si chtěli urychlit přípravu, lze použít i půlený hrách, který není nutné namáčet a uvaří se do půl hodiny.
Jak dochutit hrachovou polévku?
Hrachová polévka může mít mnoho podob. Polévka ze sušeného hrachu se obvykle připravuje jako hladký krém, ale můžete v ní nechat i kousky hrachu nebo jiné zeleniny (obvykle kořenové). Záleží také na jejím dochucení.
V české kuchyni k hrachovce patří česnek a majoránka, výborně se k ní ale hodí i úprava na indický způsob, kdy ji dochutíte např. kurkumou, římským kmínem nebo kořením garam masala. Báječně ovšem chutná i s dalšími druhy bylinek, jako je třeba saturejka, oregano, tymián či estragon.
Párek vylepší chuť
Hrachová polévka může zkrátka být delikatesou, stačí si jen trochu vyhrát s její přípravou. Jednou z ingrediencí, které mohou chuť hrachové polévky výrazně pozvednout, je i nějaká uzenina, obvykle párek nebo vuřt či nějaká klobása. Taková polévka pak uspokojí i milovníky masa a v této podobě se v minulosti nejčastěji podávala v tehdejších pohostinstvích.
Jak se vařilo podle norem?
V nich se tehdy vařilo podle Československých státních norem, což byly závazné předpisy, které určovaly kvalitu, složení a způsob přípravy pokrmů a nápojů v restauracích, jídelnách a dalších stravovacích zařízeních v bývalém Československu.
Stanovovaly tak přesné ingredience i postup přípravy všech pokrmů v nich nabízených. To, že se všude vařilo podle stejných receptur, pak mělo být zárukou, že jídla chutnala všude stejně.
Hrachová polévka podle norem z roku 1986
Vzhledem k tomu, že tyto normy jsou stále dostupné, není problém si i dnes uvařit jídla tak, aby chutnala jako kdysi. A to je i případ hrachové polévky. Pokud patřila k vašim oblíbeným, můžete si ji připravit podle původní receptury. Jak na to?
Budete potřebovat: 400 g hrachu, vodu na namočení, 100 g sádla, 100 g cibule, 100 g hladké mouky, 10 g mleté sladké papriky, 2800 g vývaru z kostí, 20 g česneku, 10 g soli, 1 g majoránky, 200 g jemných párků, 20 g polévkového koření.
- Přebraný hrách několikrát pečlivě propláchněte, zalijte vodou a nechte máčet, aby dobře nabobtnal (podle druhu a velikosti hrachu). Nabobtnalý hrách v téže vodě uvařte doměkka a prolisujte.
- Na sádle osmahněte do růžova jemně nakrájenou cibuli, zasypejte ji moukou, připravte světlou zásmažku a zamíchejte do ní papriku. Za nestálého prošlehávání metlou zalijte zásmažku vlažným vývarem, uveďte do varu a za občasného prošlehávání zvolna vařte nejméně ½ hodiny.
- Ke konci varu přidejte prolisovaný hrách, česnek utřený se solí a majoránku, polévku krátce povařte a proceďte hustým cedníkem. Do procezené polévky přidejte párky nakrájené na jemné plátky a polévku znovu krátce povařte. Nakonec ji dochuťte polévkovým kořením.
- Polévka se měla podávat podle tehdejší publikace Receptury teplých pokrmů z roku 1986 v porcích po 330 ml, v každé mělo být 20 g párků.
Náš tip: Máte-li raději polévku ze zeleného hrášku, můžete si uvařit tento hráškový krém podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak pěstovat papriky ve fóliovníku? Poradíme, čím a jak si zajistit bohatou úrodu
Hlavní výhodou fóliovníku je jeho rychlá stavba, která vám zabere pár hodin, za předpokladu, že máte připravený podklad. A jakmile je hotovo, můžete… Číst více
Hustě zaseté rostlinky kořenové zeleniny je potřeba vyjednotit. Poradíme jak
Jednotíme zeleninu, která má drobná semínka setá v řádcích jako mrkev, petržel, červená řepa, ředkvičky, cibule, černý kořen apod. Jednotíme včas,… Číst více
Jak pěstovat salátové okurky ve fóliovníku? Důležitá je pravidelná zálivka a větrání
I později během růstu potřebují rostliny vyšší teploty a špatně snáší přízemní mrazíky. Abychom zajistili co nejvyšší úrodu, pěstujeme je nejčastěji… Číst více
Jak si vypěstovat melouny: Lubenice potřebuje k růstu dostatek prostoru i teplo
Jak na to? Důležitý je dostatek prostoru, vody i tepla. Lubenici se ve středních a vyšších polohách bude lépe dařit ve skleníku nebo fóliovníku.… Číst více
Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Ani zalévání na listy není ideální, protože zvyšuje riziko tvorby plísní, na které jsou okurky poměrně náchylné. Navíc je důležité zajistit jim… Číst více
Proč zasychají plody okurek? Poradíme, jak okurky zachránit
Co to znamená a jak tomu zabránit? Rostlina může trpět nedostatkem dusíku, a to se projevuje právě zasycháním a žloutnutím plodů. Druhým důvodem je… Číst více
Kdy a jak zaštipovat meloun? Srozumitelný návod vhodný i pro méně zkušené zahrádkáře
Rostlina, na které rostou melouny, se jmenuje lubenice obecná. Lubenice má tendenci se rozrůstat do obřích rozměrů a výsledkem pak je mohutná… Číst více
Proč žloutnou malé okurky? Příčin může být hned několik. Které to jsou?
Okurka je velmi náročná na obsah živin v půdě - potřebuje je, aby mohla nasazovat a následně vyživovat plody. Pokud jí nějaká látka chybí, projeví se… Číst více
Kdy sklízet papriky a jak poznat jejich správnou zralost? Poradíme začátečníkům
Papriky jsou nedílnou součástí našich jídelníčků - ať už se jedná o celé plody, nebo usušené a umleté, určené k použití jako koření. Mnoho zahrádkářů… Číst více
Jak sklízet rajčata? Poradíme, jak sklidit skvělé plody, na kterých si pochutnáte
Rajčata jsou jedním z nejvíce pěstovaných druhů zeleniny na domácích zahradách. Jejich pěstování zvládne i začátečník. Pokud se budete dobře a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více