McDonald's před 30 lety: Na hamburgery za 19 Kč se stály fronty, Big Mac byl považován za slavnostní jídlo
21. 3. 2025 Historie a zajímavosti
Víte, že je to už 33 let, co na český trh vstoupil slavný řetězec rychlého občerstvení McDonald's? Nejsou to sice žádné kulatiny, to ale není důvod, proč bychom si nemohli trochu zavzpomínat na časy, kdy jsme ochutnali prvního cheeseburgera, shake nebo jablečnou taštičku.
První americký fastfood u nás
Devadesátá léta byla obdobím velkých změn. Kromě toho, že se k nám dostávala postupně spousta nových produktů a značek ze západu, Češi měli poprvé možnost okusit pravý americký fastfood.
Přesně 20. března 1992 se totiž v Praze ve Vodičkově ulici otevřela první pobočka celosvětového fastfoodového řetězce McDonald's, jehož historie v Americe sahá až do 40. let minulého století, kdy se na velkém rozmachu společnosti podílel shodou okolností i syn českých emigrantů.
Mohlo by vás zajímat
McDonald's jako symbol svobody
Mohlo by vás zajímat
Dnes najdete restaurace nejznámější společnosti s rychlým občerstvením na každém rohu, tehdy byl ale jeho příchod do Československa velkou události. Od revoluce neuběhly ještě ani tři roky a „zápaďácké“ produkty pro nás byly stále nové a lákavé a vše jsme chtěli ochutnat a vyzkoušet.
McDonald byl tak vnímán jako symbol svobody a otevření první pobočky v Praze bylo nejen gastronomickou událostí, ale také představoval otevření se západnímu světu a změny, které s sebou přinesl pád komunistického režimu.
Slavné osobnosti na „otvíračce"
Mezi malou nabídku rychlých občerstvení v té době patřil například párek v rohlíku nebo na tácku, či vlašák z papíru s rohlíkem. O amerických fastfoodech jsme mohli jen snít. Někteří burgery ochutnali při svých prvních zájezdech do zahraničí, s o to větší nedočkavostí tak příchod McDonald's k nám očekávali.
Otevření první československé pobočky tak bylo pompézní a zúčastnilo se ho i mnoho slavných osobností, například herci Josef Abrhám a Jiří Bartoška, či zpěvačka Lenka Filipová, nebo tehdejší velvyslankyně Spojených států amerických v České republice Shirley Temple.
Dvacátého března 1992 do Mekáče ve Vodičkově ulici dorazilo přes 11 000 návštěvníků a fronta před provozovnou byla tak velká, že se musely udělat zátarasy a lidé se pouštěli dovnitř po skupinách.
Big Mac jako slavnostní jídlo
McDonald v té době nebyl výjimečný jen tím, že jste tu mohli ochutnat vyhlášené americké speciality, ale celkově svým přístupem k nabízeným službám. Společnost slibovala rychlé obsloužení, zákazník například neměl stát ve frontě déle než dvě minuty, obsloužen měl být za minutu. Burgery, které se neprodaly do deseti minut od vyrobení (hranolky do sedmi minut), končily v koši.
Tomu odpovídaly i ceny, které byly na tehdejší dobu poměrně vysoké. Také proto byl McDonald's mnohými vnímán jako luxusnější podnik, kam se chodilo i na slavnostní večeře a pořádaly se tu též dětské narozeninové oslavy.
Hamburger tehdy stál 19 Kč, dnes vyjde na 39 Kč. To platí i pro cheeseburger, který podražil z 21 Kč na 42 Kč. Dražší jsou i hranolky, které původně stály 12-25 Kč, nyní 35-55 Kč. Je třeba si ale uvědomit, že průměrný plat v Československu byl v roce 1992 pouhých 4600 Kčs.
Big Mac za 48 Kč (dnes 109 Kč) tak byl poměrně luxusním jídlem. A přesto se na něj stály fronty.
Jak se měnil McDonald's
Od otevření první pobočky prošel McDonald's v České republice významnými změnami. Postupně se rozšířil do mnoha měst, již v roce 1993 byla například otevřena první pobočka v Ostravě a menu se postupně rozšiřovalo. „Málokdo si dnes dokáže představit menu bez Happy Mealu, který k nám dorazil v roce 1995. Až od dva roky později ho pak následovaly Chicken McNuggets," říká pro Toprecepty.cz Jan Nevola, tiskový mluvčí McDonald's v České republice.
V průběhu let se Mekáč, jak se mu běžně říká, stal běžnou součástí stravovacích návyků obyvatel, nabídka se postupně obohacovala třeba o lokální produkty a přizpůsobila se i chutím českých zákazníků.
„Dříve jsme také více „počešťovali“ názvy některých produktů. Třeba Double Cheeseburger byl nabízen jako Dvojitý Cheeseburger. V roce 1992 byla k dostání také jablečná taštička, naopak v menu už dnes nenajdeme Dvojitý Hamburger," připomíná Jan Nevola a dodává, že dnes je nabídka výrazně pestřejší ve všem.
„Na své si přijdou i milovníci rostlinné stravy, k mání je veggie burger nebo veggie wrap, některé burgery jsou k dostání i v bezlepkové verzi," upřesňuje tiskový mluvčí. Podle něj největší revolucí byl přechod na restaurace nové generace, ve kterých se oproti dřívějšku připravují produkty přímo pro daného zákazníka.
Nic se tak nedělá do zásoby. Od roku 2017 si hosté mohou také objednávat přes digitální kiosky, o dva roky později byla zavedena obsluha zákazníků až na místo. Nejnověji je možné využívat službu MyOrder v aplikaci McDonald’s, díky které si jídlo objednáte předem v konkrétní restauraci a pak ho jen vyzvednete.
Základ nabídky ale zůstává prakticky stejný a stále v ní naleznete nejoblíbenější cheeseburger, legendární Big Mac nebo shakes. A pokud byste měli pocit, že se změnila velikost produktů, není tomu tak. Třeba Big Mac má pořád 216 g.
Na to, jak to vypadalo v první pobočce McDonaldu ve Vodičkově, a v dalších v Ostravě a v Českých Budějovicích se můžete podívat v naší fotogalerii.
Náš tip: Hamburger si snadno připravíte i doma, třeba podle našeho video receptu.
Mcdonalds.cz: Historie a hodnoty, První český McDonald’s otevřel před 30 lety. Kdo McDonald’s proslavil a kolik má v ČR restaurací?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více