Pravá jihočeská velikonoční nádivka: Voní uzeným masem, muškátovým oříškem i bylinkami. Je krásně šťavnatá a kyprá
31. 3. 2025 Vaření
Velikonoce jsou nejen nejvýznamnějším křesťanským svátkem, ale také obdobím spojeným s bohatou gastronomickou tradicí. Jedním z neodmyslitelných pokrmů na českém velikonočním stole je nádivka. Každý region má svou specifickou variantu této pochoutky, třeba jižní Čechy tradičně nešetří masem a bylinkami.
Tradiční receptura velikonoční nádivky
Klasická velikonoční nádivka, často nazývaná také hlavička, se připravuje z pečiva, vajec, mléka, uzeného masa a jarních bylinek, jako jsou kopřivy, petržel či libeček. Tento pokrm symbolizuje příchod jara a nový život, což dokládá i použití mladých zelených bylinek. V některých oblastech se přidávají různé druhy koření, třeba muškátový oříšek.
Mohlo by vás zajímat
Jižní Čechy to dělají jinak
Jihočeská verze nádivky se odlišuje nejen použitím typických regionálních surovin, ale i svou konzistencí a chutí. Důraz je kladen na kvalitní uzené maso, třeba to z domácí udírny, nejčastěji se používá plec či prorostlejší bůček. Navíc však například na Šumavě přidávají i další druhy masa, jako je drůbeží či vepřové, někdo do nádivky používá i králičí.
Narozdíl od tradiční receptury se do jihočeské nádivky mnohdy přidává kromě mléka i smetana, což ji zjemňuje a rozhodně i vylepšuje její chuť. Dalším specifikem je možné přidání škvarků nebo sádla, které přidají na šťavnatosti, zároveň se ovšem zvyšuje i tučnost pokrmu.
Nešetří se ani s vejci, která hrají důležitou roli při přípravě tradičního velikonočního pokrmu. Oproti jiným variantám je jihočeská nádivka hutnější a výraznější v chuti, což je dáno nejen přidanou smetanou, ale i vydatnějším podílem masa a škvarků.
Velikonoční zvyky v jižních Čechách
Velikonoce v jižních Čechách jsou spojeny s řadou tradičních zvyků, které dodnes udržují atmosféru svátků jara. Na Zelený čtvrtek se připravují pokrmy ze zelených surovin, například špenát nebo velikonoční nádivka s kopřivami. Velký pátek je v některých jihočeských vesnicích spojen s půstem a lidé chodí ke studánkám pro vodu, které se přisuzují léčivé účinky.
Stejně jako jinde v Česku se i v jižních Čechách těší velké oblibě pletení pomlázek a obcházení domů s koledou. Na rozdíl od jiných oblastí zde však často koledníci kromě kraslic dostávají i domácí pečivo, například boží milosti nebo velikonoční jidáše.
Jihočeská nádivka
Na přípravu jednoho plechu velikonoční nádivky budete potřebovat: 1 kg uzeného bůčku, 200 g slaniny, 1 cibuli, vývar z uzeného bůčku, 400 g jemné krupice, stejný objem strouhanky, 10 stroužků česneku, 6 rohlíků, 14 vajec velikosti M, 42 g čerstvého droždí, 4 kopřivy, čerstvou nať z petržele, 1/2 lžičky muškátového oříšku, máslo na vymazání plechu, sůl a pepř.
Jak na to?
- Bůček osolíme a vaříme ve slané vodě, dokud nezměkne. Poté vývar necháme vychladnout, maso z něj vyndáme a nakrájíme na kostky. Vývar si odložíme pro pozdější použití.
- Česnek oloupeme a rozmačkáme. Rohlíky pokrájíme na malé kostky, kopřivy a petržel nasekáme na jemno. Žloutky oddělíme od bílků a z nich ušleháme pevný sníh.
- Na pánvi orestujeme slaninu a společně s ní potom necháme zpěnit najemno nakrájenou cibuli. Necháme vychladnout.
- Vychladlý vývar z bůčku nalijeme do mísy, přidáme krupici a rozdrobené droždí, pozvolna zamícháme. Přisypeme strouhanku (trochu si necháme na vysypání plechu), nakrájené rohlíky, bůček, česnek, slaninu s cibulí, kopřivy, petržel, žloutky a muškátový oříšek. Osolíme a opepříme.
- Vše zamícháme a postupně opatrně vmícháme sníh z bílků. Na teplém místě necháme kynout zhruba 60 minut.
- Plech (raději hlubší) vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na plech dáme vykynuté těsto a umístíme ho do trouby, předehřáté na 190-200 stupňů.
- Pečeme 30 minut, potom snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme dalších 30 minut. Ke konci kontrolujeme, aby se nám nádivka nepřipálila.
Náš tip: Podle našeho video receptu si také můžete připravit skvělou velikonoční nádivku.
Zdroje informací:
jiznicechy.cz - Velikonoční tradice v jižních Čechách
kraj-jihocesky.cz - Velikonoce na jihu Čech
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více