Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový řez s tvarohovým krémem: Voní skořicí i ořechy a s pudinkem a jahodami chutná fantasticky
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Potřebujete přichystat pro návštěvu nebo na oslavu výborný a zároveň efektní moučník? Mrkvový řez se skořicí a ořechy je přesně takový a mlsalové se budou ještě dlouho olizovat.

Mrkvové řezy

Mrkev sice běžně řadíme mezi zeleninu, ale v kombinaci s jablky, ořechy a skořicí získává zcela nový, lahodný rozměr i v moučníku. Mrkvové moučníky jsou v českých domácnostech už dlouho velmi oblíbené hlavně pro jejich vláčnost a sladkou chuť. Bývají nenáročné na suroviny i přípravu.

Dnes pro vás máme verzi se skořicí, křupavými ořechy, jemným tvarohovým krémem a svěžím želé s jahodami. Skvěle se hodí, když chceme přichystat speciální moučník pro návštěvu i rodinnou událost.

Jemný, vláčný a s vůní skořice, která provoní celý byt – takový je mrkvový řez, který si zamilujete od prvního sousta. A navíc báječně křupe díky ořechům.

Jak na perfektní mrkvové řezy

  • Na řezy je ideální čerstvá mrkev, díky ní bude moučník vláčný a sladký. Mrkev by měla být nastrouhaná najemno, lépe se propojí s těstem.
  • Aby byl moučník krásně vláčný, přidáváme mezi ingredience i jablko. To spolu s mrkví dodá i potřebnou vlákninu. 
  • Skořice krásně zvýrazní chuť mrkve a dodá moučníku typicky hřejivou vůni. Je možné přidat i špetku muškátového oříšku nebo zázvoru pro zajímavější chuť
  • Pro výraznější chuť ořechů je můžeme nasucho opražit. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit mrkvový řez se skořicí a ořechy

Na jeden plech potřebujete: 3 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 150 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 300 g mrkve nastrouhané najemno, 100 g nasekaných ořechů, 1 nastrouhané oloupané jablko, 1 vanilkový cukr a 1 lžičku skořice. Tvarohový krém: 2 tvarohy, cukr a 1 vanilkový cukr. Pudinkové želé: 2 jahodové pudinky, 800 ml jahodové šťávy z kompotu (nebo vody), 1 jahodový kompot, tuk a hrubou mouku na vysypání plechu.

Jak na to? Vejce, cukr a olej vyšlehejte do pěny. Lehce vmíchejte mouku s práškem do pečiva, nastrouhanou mrkev a jablko, ořechy, vanilkový cukr a skořici. Velký hluboký plech vymažte a vysypte moukou a těsto rozetřete. Pečte při 175 °C asi 40 minut.

Na upečený řez natřete tvarohový krém, který připravte smícháním tvarohů s oběma cukry. Nakonec na tvarohovou vrstvu nalijte pudinkové želé, na které rozmíchejte pudinkový prášek ve zvolené tekutině, oslaďte podle chuti a na mírném ohni vařte minimálně 2 minuty. Na závěr do něj vmíchejte okapané jahody.

Náš tip: Upéct si také můžete vynikající mrkvové řezy podle následujícího videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku