Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající velikonoční nádivka podle receptu šéfkuchaře Marka: Chybět v ní nesmějí hlavně jarní bylinky
Zdroj: se souhlasem OREA Resort Horizont

Velikonoční nádivka možná vypadá jako pokrm, který nenabízí moc prostoru pro improvizaci, nicméně všude chutná tak trochu jinak a každá rodina má na ni svůj léty ověřený recept. Pokud jste ten pravý dosud nenašli, můžete vyzkoušet ten podle šéfkuchaře Orea hotelu v Železné Rudě Marka Bendla.

První masový pokrm po půstu

Někdo jí říká nádivka, jiný hlavička a další zase sekanina. Ať už ji nazvete jakkoliv, jde o oblíbený velikonoční pokrm, který se za starých časů připravoval vždy večer na Bílou sobotu, aby si na něm lidé mohli pochutnávat na Boží hod velikonoční. V tu dobu už v nádivce mohlo být maso a byla pak prvním masovým jídlem, které si naši předkové mohli dát po dlouhém čtyřicetidenním půstu

Do nádivky patří jarní bylinky

Nádivka není nijak složitým pokrmem, zato ale poměrně bohatým. Je v ní spousta pečivavajec, mléka nebo smetany, uzeného a také jarních bylinek. Většinou se do nádivky dávají kopřivy, které se v současnosti nahrazují dostupnějšími bylinkami, jako je třeba petržel nebo pažitka, naši předkové do ní však naopak dávali další volně rostoucí rostlinky, třeba listy pampelišek, kontryhel nebo popenec.

Ve starých receptech na nádivku můžete najít i jiné druhy masa, např. maso z telecí hlavy (odtud název hlavička), ale i králičí nebo drůbeží

Nádivka i jako příloha

Velikonoční nádivka se právem řadí k nejoblíbenějším velikonočním pokrmům. Do svého velikonočního menu ji zařadili i v šumavském hotelu Orea Horizont v Železné Rudě, kde vaří českou kuchyni, ovšem v modernějším pojetí a s důrazem na kvalitní suroviny. Plánují i velikonoční menu, jehož součástí bude třeba drůbeží vývar s bylinkami, jehněčí maso, selečí maso, kukuřičná kuřátka s nádivkou nebo mazanec.

Velikonoční nádivka podle receptu šéfkuchaře

Zdejší kuchyni kraluje šéfkuchař Marek Bendl, kterého možná znáte z pořadu Sama doma. A právě on nám poskytl recept na svou velikonoční nádivku. „Velikonoční nádivku připravuji jako způsob oslavy jara. Jde o jedno z prvních jídel roku s využitím čerstvých bylinek (kopřivy),“ prozradil pro Toprecepty.cz.

V jeho nádivce nechybí čerstvé bylinky, uzené maso, vejce a také pečivo, které tvoří většinu pokrmu. A jak tedy nádivku podle receptu šéfkuchaře Marka připravíte?

Budete potřebovat: 150 g cibule, 100 g másla + 50 g na vymaštění plechu, 3 stroužky česneku, 50 g strouhanky, 400 g uzené krkovice, 1 čajovou lžičku soli, špetku pepře, 100 g kopřiv nebo listové petržele (pokud používáte kopřivy, spařte je nejprve vroucí vodou a nechte vychladnout), 10 vajec, 350 ml smetany, 800 g starých rohlíků, špetku muškátového oříšku. 

  1. Staré rohlíky nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte je na plech a při 170 °C pečte dozlatova. Na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou uzenou krkovici s česnekem a restujte do tmavší barvy. 
  2. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyklepněte do mísy a rozšlehejte společně se smetanou, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Do mísy dejte opečené rohlíky, přidejte nasekanou petržel a cibuli s uzeným masem a vše promíchejte. Na závěr do směsi opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  3. Pekáč vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Směs přendejte do vymazaného pekáče. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 30-40 minut. Po vyndání z trouby můžete nádivku potřít rozpuštěným máslem. Podávejte jako přílohu, samostatný pokrm nebo i jako nádivku třeba do kuřete. 

Náš tip: Pečené kuře s nádivkou můžete udělat i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli