Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedm nejlepších nádivek nejen na Velikonoce: Recepty a rady, které zajistí dokonalý výsledek
Zdroj: Toprecepty

Už se těšíte, až upečete velikonoční nádivku? Ta nejlepší je krásně nadýchaná, voňavá, šťavnatá a upečená pěkně dozlatova. Každý ji připravuje trochu jinak, shromáždili jsme proto pro vás ty nejlepší recepty na tuto slanou velikonoční specialitu a pár rad, díky nimž bude chutnat naprosto božsky. 

Nádivka, hlavička i sekanina 

Velikonoční nádivka je jedním z pokrmů, které se na velikonoční svátky pečou v každé domácnosti. Stejně jako mazanec nebo beránek se dělá na Bílou sobotu tedy v poslední den čtyřicetidenního půstu, a na Boží hod velikonoční se nosí k posvěcení do kostela. Nádivka má poměrně dlouhou historii, která sahá až do 16. století.

V té době bylo již zvykem připravovat různá nadívaná masa, třeba krocany, kachny, telecí nebo i raky. Šlo přitom o luxusnější pokrmy podávané na královských či císařských hostinách.

Později se začala nádivka podávat i samotná jako typický velikonoční pokrm, který je označován nejen jako nádivka, ale i jako hlavička, sekanina, sekanice nebo řežábek. Jaké verze velikonoční nádivky jsou nejlepší a jak tuto specialitu připravit, aby měla co nejlepší chuť?

Klasická velikonoční nádivka s uzeným 

Základem každé správné velikonoční nádivky je nyní pečivo. Jde tak vlastně i o ideální možnost, jak zpracovat starší housky nebo rohlíky. Kromě nich lze ale použít i toastový chleba, nakrájený na kostičky.

Pečivo se namáčí v mléce, aby změklo. Můžeme však použít i tučnější smetanu nebo případně vývar pro prohloubení masové chuti. Před namočením je dobré ještě pečivo krátce opéct v troubě, aby se pak nerozmočilo úplně na kaši a kostičky byly v nádivce patrné. Pečivo pak doplňují vajíčka, uzené a také jarní bylinky

Náš tip: Klasickou velikonoční nádivku s uzeným masem si můžete připravit podle našeho receptu

Nádivka s několika druhy mas

Dnešní nádivku si nedokážeme představit bez uzeného masa. To se doporučuje zvolit nějaké tučnější a pokud možno je ještě osmahnout.  Původně se do ní ale uzené vůbec nedávalo. Místo něj do nádivky patřilo obrané maso z telecí hlavy – ostatně tak získala název hlavička. Později je nahradila libová masa jako drůbeží nebo králičí. V minulosti se také říkalo, že by v ní měly být tři druhy masa. Místo masa lze dát i slaninu nebo šunku či nějaký měkký salám

Náš tip: Nádivku s uzeným bůčkem, vepřovým pleckem a kuřecím masem si můžete upéct podle tohoto receptu

Nádivka s kopřivami

Jednou z důležitých ingrediencí každé velikonoční nádivky byly bylinky. V nádivce totiž muselo být něco zeleného, což mělo být zárukou zdraví na celý další rok. Za starých časů se používaly volně rostoucí bylinky, které se daly natrhat na zahradě, na louce nebo u lesa.

Nejčastěji to byly kopřivy, ale také kontryhel, popenec či pampelišky. Dnes se tyto rostlinky nahrazují běžně dostupnými bylinami, jako je petržel či pažitka. Někteří dávají i medvědí česnek pro výraznou chuť. Požadavek na něco zeleného spolehlivě splní i lístky mladého špenátu.

Náš tip: Nádivku s kopřivami snadno upečete podle našeho receptu. Nezapomeňte, že kopřivy do nádivky je třeba předem spařit horkou vodou

Nádivka z krupicové kaše

Zatímco dnes je základem každé správné velikonoční nádivky pečivo, dřív v ní bývalo mnohem víc masa a původně se dělávala dokonce úplně bez pečiva. Bílé pečivo totiž bylo vzácné a drahé a nemohl si ho každý dovolit.

Pečivo proto nahrazovala kaše z krupice, do níž se ještě zamíchala vejce, která ostatně také nesměla chybět jako symbol nového života v žádném velikonočním pokrmu. Pak už se dávaly suroviny jako do klasické nádivky – tedy maso a bylinky

Náš tip: Vynikající nádivku z krupičky navíc posypanou mákem pro větší křupavost připravíte podle receptu z našeho staršího článku

Nádivka bez masa

Nádivku si mohou dopřát i ti, kteří nejedí maso. Ostatně v minulosti se někdy velikonoční nádivka podávala už na Bílou sobotu, která byla ještě postním dnem. Do ní se pak maso rovněž nepřidávalo.

Vegetariáni je mohou nahradit sójovými výrobky jako je tofu nebo tempeh. Pokud použijete uzené tofu, dodáte nádivce i uzenou chuť. Nádivka ovšem může být i úplně bez masa. To lze nahradit třeba houbami. Výborně chutná i jen se zeleninou a čerstvými bylinkami

Náš tip: Dobrou náhražkou masa je rovněž šmakoun, který svou chutí připomíná kuřecí maso. Nádivku se šmakounem můžete upéct podle receptu v odkazu

Nádivka v jiné formě

Klasická nádivka se peče na plechu nebo v normální zapékací formě, klidně ji ale můžete dát do formy na chlebíček nebo na beránka. Klasickou nádivku lze proměnit ve vynikající pohoštění pro návštěvu. Stačí, když ji upečete ve formě na muffiny. Ty si nejlépe vychutnáte podávané s kyselými okurkami.

Náš tip: Vyzkoušejte třeba i nádivku s uzeným kuřetem pečenou v malých mističkách. 

Cuketová hlavička

Na nádivce si mohou pochutnávat i ti, kteří zrovna drží dietu nebo se snaží nejíst pečivo. Ti mohou upéct výbornou nádivku z cukety, v níž nejsou žádné housky ani rohlíky a směs je zahuštěná jen polohrubou moukou. Vznikne vám tak vynikající vláčný nákyp, který se ale svou chutí klasické nádivce plně vyrovná. 

Náš tip: Nádivku z cukety se sýrem a salámem upečete podle našeho receptu

Při přípravě velikonoční nádivky můžete postupovat i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Ivp.czu.cz: Velikonoční nádivka aneb proč se nádivce říká hlavička
Jakouběová, V. V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Mennel, S.: All manners of food : eating and taste in England and France from the Middle Ages to the present

Recepty k tomuto článku