Výborné šunkofleky s uzeným masem jsou obědovou klasikou. Zjemněné smetanou a voňavé kořením chutnají božsky
15. 4. 2025 Vaření
Ne vždy jsou stejné. I obyčejné šunkofleky mohou být vynikající. Šunkofleky s uzeným masem můžete i vylepšit. Poradíme jak, aby si strávníci pochutnali a vyžadovali ještě přídavek!
Šunkofleky
Šunkofleky jsou pro mnoho z nás symbolem domácí kuchyně – jídla, které voní vzpomínkami na dětství. Možná si je pamatujeme z dětských let, kdy se servírovaly na hlubokých talířích s nakládanou okurkou a bylo kolem nich ticho, kdy se všichni soustředí jen na každé sousto.
V jednoduchosti je krása, a právě šunkofleky jsou důkazem, že i z pár základních surovin lze vytvořit jídlo, které zahřeje nejen žaludek, ale i duši. Ačkoliv jde o jednoduchý pokrm, právě v detailech se skrývá rozdíl mezi „obyčejnou klasikou“ a jídlem, které si rodina bude přát znovu a znovu. Máme pro vás pár osvědčených rad, jak z obyčejných šunkofleků vykouzlit lahodné domácí jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Výběr masa a příprava těstovin
Do šunkofleků je nejlepší využít chuťově výrazné maso, ideálně mírně prorostlé. Vhodná je uzená krkovice, šunka od kosti, vepřový bůček, ale i mírně prorostlá slanina. Využít můžete i uzená vepřová žebra, jsou krásně šťavnatá.
Co se týká těstovin, tradičně používáme fleky, tedy široké krátké nudle. Ale i tady záleží na kvalitě. Vybereme takové, které při vaření neztratí tvar a nerozvaří se. Měly by být uvařené na zkus. Lépe nasají chuť a po upečení drží strukturu. Po uvaření je lehce pokapeme olejem, aby se neslepily – ale jen opravdu lehce.
Mohlo by vás zajímat
Ochucení šunkofleků není jen sůl a pepř
Cibulka je základ, pomalu ji orestujeme dozlatova, tím pokrm získá lepší chuť. Do zálivky z vajec přidáme lžíci mléka nebo ještě lépe smetany. Šunkofleky budou jemnější a šťavnatější.
Do směsi přidáme i špetku muškátového oříšku, případně čerstvě mletý pepř – chuť šunkofleků se tím krásně zaoblí.
Pro lepší verzi můžeme přidat i trošku nastrouhaného sýra (eidam, gouda nebo parmazán). Na povrchu vytvoří krásně zlatavou krustu. Ale pozor na sůl! Jak uzené, tak sýr jsou slané, tak abyste to nepřehnali. Stačí opravdu jen přiměřeně, spíše méně.
Pečeme v předehřáté troubě, ideálně na 180 °C. Šunkofleky jsou skvělé i druhý den. Stačí je ohřát na pánvi nebo v troubě, klidně pod pokličkou s trochou másla nebo vody. Výborně chutnají s kysanými okurkami nebo červenou řepu, sladkokyselá chuť krásně ladí s uzeným.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit šunkofleky s uzeným masem
Na 3 porce potřebujete: 1-2 uzená žebra (podle velikosti), 250 g těstovin, 3-4 vejce, 200 ml smetany na vaření (nebo mléka), 1 cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl, mletý pepř, jarní naťovou cibulku (lze vynechat popř. nahradit normální osmaženou cibulkou) a tuk na vymazání mísy.
Jak na to? Uzená žebra uvařte s cibulí a kořením doměkka. Maso vyndejte a oberte. Ve vývaru uvařte těstoviny tak, aby nebyly příliš měkké. Troubu rozehřejte na 180 °C.
Ve vymazané zapékací míse smíchejte těstoviny, obrané maso a pár lžic uzeného vývaru. Dejte do trouby lehce zapéct, přidejte jarní cibulku nakrájenou na kolečka, promíchejte a zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, mletým pepřem a trochou soli. Pečte dozlatova, povrch můžete posypat i trochou strouhanky nebo uzeným sýrem.
Náš tip: Připravte si babiččiny šunkofleky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upéct brownies, ideální moučník pro čokoholiky. Ten dokonalý může být i poměrně dietní
Brownies je pro čokoholiky symbolem moučníku nabitého intenzivní čokoládovou chutí. Podle některých zdrojů jde o hnědou variantu moučníku blondies,… Číst více
Tipy, čím nahradit smetanu: Poradíme vám, jaké jsou alternativy ke šlehačce
Smetana se používá v kuchyni k dochucení omáček, které zjemní. Ušlehanou šlehačkou zdobíme dorty a zákusky. Někdy však zapomeneme šlehačku koupit… Číst více
Nemaso, nemléko, nemed, nesýr: S názvy rostlinných alternativ je potíž, úředníkům totiž vadí a rozdávají za ně tučné pokuty
Dáte si raději mléko nebo sojové „nemléko“? Už… Číst více
Retro: Plumlovský řízek zažene hlad i bez přílohy a kdysi stál 15 Kčs stejně jako biftek. Typické pro něj jsou tři zvláštní ingredience
Pohostinství v dobách předrevolučních… Číst více
Skvělé aprílové žertíky: Falešnými čoko vajíčky, sladkým volským okem nebo slanou colou napálíte koledníky
Baví vás žertíky na prvního apríla a snažíte se… Číst více
Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Jak na dokonalá sázená vejce (volská oka) Potřebujeme nepřilnavou pánvičku, vejce a trochu tuku, nejchutnější je máslo, ale poslouží i olej… Číst více
Majonéza: Jak ji odlehčit, aby si zachovala chutnost
Rádi byste alespoň trošku odlehčili kupovanou majonézu a udělali ji o něco málo zdravější? Přinášíme vám tipy, jak s ní naložit a odlehčit svému… Číst více
Jak připravit sázená vejce? S tímto videonávodem je zvládnou i úplní začátečníci
Volská oka jsou na přípravu jednoduchá, během úpravy zůstanou bílky tuhé a žloutky naopak tekuté. Podáváme je většinou s opraženým toastem a slaninou… Číst více
Jak připravit sázená vejce v toustovači? Tento trik je populární pro svou jednoduchost
Sázené vejce je na tepelnou úpravu velmi jednoduché, správně připravené volské oko má tuhý bílek a naopak tekutý žloutek. V kombinaci s jinými… Číst více
16 receptů na zdravější vánoční pokrmy: Připravte si oblíbená jídla v odlehčené verzi
Cukroví, vánočka s máslem, smažený kapr, bramborový salát s majonézou, nespočet různých jednohubek a mnoho alkoholu. To si mnozí z nás představí,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více