Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné šunkofleky s uzeným masem jsou obědovou klasikou. Zjemněné smetanou a voňavé kořením chutnají božsky
Zdroj: Toprecepty, isindy

Ne vždy jsou stejné. I obyčejné šunkofleky mohou být vynikající. Šunkofleky s uzeným masem můžete i vylepšit. Poradíme jak, aby si strávníci pochutnali a vyžadovali ještě přídavek!

Šunkofleky

Šunkofleky jsou pro mnoho z nás symbolem domácí kuchyně – jídla, které voní vzpomínkami na dětství. Možná si je pamatujeme z dětských let, kdy se servírovaly na hlubokých talířích s nakládanou okurkou a bylo kolem nich ticho, kdy se všichni soustředí jen na každé sousto.

V jednoduchosti je krása, a právě šunkofleky jsou důkazem, že i z pár základních surovin lze vytvořit jídlo, které zahřeje nejen žaludek, ale i duši. Ačkoliv jde o jednoduchý pokrm, právě v detailech se skrývá rozdíl mezi „obyčejnou klasikou“ a jídlem, které si rodina bude přát znovu a znovu. Máme pro vás pár osvědčených rad, jak z obyčejných šunkofleků vykouzlit lahodné domácí jídlo.

Do šunkofleků je nejlepší využít chuťově výrazné maso, ideálně mírně prorostlé. Vhodná je uzená krkovice, šunka od kosti, vepřový bůček, ale i mírně prorostlá slanina. Využít můžete i uzená vepřová žebra, jsou krásně šťavnatá. 

Co se týká těstovin, tradičně používáme fleky, tedy široké krátké nudle. Ale i tady záleží na kvalitě. Vybereme takové, které při vaření neztratí tvar a nerozvaří se. Měly by být uvařené na zkus. Lépe nasají chuť a po upečení drží strukturu. Po uvaření je lehce pokapeme olejem, aby se neslepily – ale jen opravdu lehce.

Ochucení šunkofleků není jen sůl a pepř

Cibulka je základ, pomalu ji orestujeme dozlatova, tím pokrm získá lepší chuť. Do zálivky z vajec přidáme lžíci mléka nebo ještě lépe smetany. Šunkofleky budou jemnější a šťavnatější.

Do směsi přidáme i špetku muškátového oříšku, případně čerstvě mletý pepř – chuť šunkofleků se tím krásně zaoblí. 

Pro lepší verzi můžeme přidat i trošku nastrouhaného sýra (eidam, gouda nebo parmazán). Na povrchu vytvoří krásně zlatavou krustu. Ale pozor na sůl! Jak uzené, tak sýr jsou slané, tak abyste to nepřehnali. Stačí opravdu jen přiměřeně, spíše méně.

Pečeme v předehřáté troubě, ideálně na 180 °C. Šunkofleky jsou skvělé i druhý den. Stačí je ohřát na pánvi nebo v troubě, klidně pod pokličkou s trochou másla nebo vody. Výborně chutnají s kysanými okurkami nebo červenou řepu, sladkokyselá chuť krásně ladí s uzeným.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit šunkofleky s uzeným masem

Na 3 porce potřebujete: 1-2 uzená žebra (podle velikosti), 250 g těstovin, 3-4 vejce, 200 ml smetany na vaření (nebo mléka), 1 cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl, mletý pepř, jarní naťovou cibulku (lze vynechat popř. nahradit normální osmaženou cibulkou) a tuk na vymazání mísy.

Jak na to? Uzená žebra uvařte s cibulí a kořením doměkka. Maso vyndejte a oberte. Ve vývaru uvařte těstoviny tak, aby nebyly příliš měkké. Troubu rozehřejte na 180 °C.

Ve vymazané zapékací míse smíchejte těstoviny, obrané maso a pár lžic uzeného vývaru. Dejte do trouby lehce zapéct, přidejte jarní cibulku nakrájenou na kolečka, promíchejte a zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, mletým pepřem a trochou soli. Pečte dozlatova, povrch můžete posypat i trochou strouhanky nebo uzeným sýrem.

Náš tip: Připravte si babiččiny šunkofleky podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Naposledy jste si prohlédli