Mrkvová hrnková bábovka s rozinkami a vlašskými ořechy je krásně vláčná, voní skořicí a zvládne ji i začátečník v pečení
18. 4. 2025 Vaření
Mrkev a moučníky, to je báječná kombinace. Mrkvová hrnková bábovka to dokazuje. Je krásně vláčná díky zelenině a ořechy jí přidávají na voňavosti. S citronovou polevou je naprosto skvostná.
Mrkvová hrnková bábovka
Když se řekne bábovka, většina z nás si představí tradiční recepty našich babiček. Ale co takhle si tentokrát upéct její svěžejší i šťavnatější variantu – mrkvovou hrnkovou bábovku? Mrkev v dezertu není žádný výstřelek. Právě ona dodá bábovce krásnou vláčnost a přírodní sladkost, aniž by bylo třeba přidávat spoustu cukru.
Tato bábovka je ideální na víkendové snídaně, ke kávě nebo jen tak – pro radost. A díky jednoduchému „hrnkovému“ stylu ji zvládne opravdu každý, i bez váhy nebo zkušeností s pečením.
Skvělou zprávou je, že kromě mrkve do těsta přijde také citronová šťáva, skořice, ořechy a rozinky nebo brusinky – samé ingredience, díky kterým získá bábovka jemnou chuť s nádechem svěžesti, a vůni, která se rozline po celé kuchyni. Navíc ji můžeme dozdobit podle nálady – pocukrovat, polít citronovou polevou nebo doplnit lžící zakysané smetany. Jednoduchý recept, který udělá velký dojem na každou návštěvu.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělá citronová poleva
Citronová poleva je vynikající. Svou kyselostí a svěžestí krásně korunuje řadu moučníků. Báječně se hodí k perníku, ořechům, máku a právě i k mrkvi. Snadno ji připravíme i bez vaření.
Co je potřeba na přelití jednoho plechu? 2 lžíce citronové šťávy, 200 g moučkového cukru a lžíce převařené horké vody.
Jak na to?
- Do mísy prosijte přes síto moučkový cukr.
- Citronovou šťávu nalijte přes síto k cukru.
- Přidejte převařenou horkou vodu a míchejte, dokud směs nezhoustne.
- Vzniklou polevu nalijte na moučník. Nechte ztuhnout.
Na co si dát při přípravě citronové polevy pozor?
- Pro docílení lesklého vzhledu polevy přidáme do směsi 1 lžičku oleje.
- Citronová poleva tuhne rychle.
- Zbytek polevy můžeme skladovat v lednici, kde vydrží až 3 dny.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit mrkvovou hrnkovou bábovku
Na mrkvovou hrnkovou bábovku potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3 hrnky strouhané mrkve, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, šťávu z 1 citronu, 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů, 1/2 hrnku rozinek (či brusinek), 1-2 lžičky skořice (podle chuti) a 1 špetku soli. Dále: máslo na vymazání formy a mouka na vysypání.
Jak na to? V míse smíchejte suché suroviny - mouku, cukr, sodu, ořechy, rozinky, skořici a sůl. Přidejte ostatní suroviny – mrkev, olej, vejce, citronovou šťávu a nakonec mléko dle potřeby. Těsto by mělo být husté jako na lívance. Těsto nalijte do máslem vymazané a vysypané formy na bábovku. A pečte při 160 °C cca 45-55 minut.
Upečenost vyzkoušejte špejlí. Upečenou bábovku nechte hodinu odpočinout ve formě, pak ji vyklopte. Vychladlou bábovku pocukrujte nebo polijte citronovou polevou.
Náš tip: Výbornou mrkvovou bábovku si můžete upéct také podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat