Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvová hrnková bábovka s rozinkami a vlašskými ořechy je krásně vláčná, voní skořicí a zvládne ji i začátečník v pečení
Zdroj: Toprecepty, Gabi1

Mrkev a moučníky, to je báječná kombinace. Mrkvová hrnková bábovka to dokazuje. Je krásně vláčná díky zelenině a ořechy jí přidávají na voňavosti. S citronovou polevou je naprosto skvostná.

Mrkvová hrnková bábovka

Když se řekne bábovka, většina z nás si představí tradiční recepty našich babiček. Ale co takhle si tentokrát upéct její svěžejší i šťavnatější variantu – mrkvovou hrnkovou bábovku? Mrkev v dezertu není žádný výstřelek. Právě ona dodá bábovce krásnou vláčnost a přírodní sladkost, aniž by bylo třeba přidávat spoustu cukru.

Tato bábovka je ideální na víkendové snídaně, ke kávě nebo jen tak – pro radost. A díky jednoduchému „hrnkovému“ stylu ji zvládne opravdu každý, i bez váhy nebo zkušeností s pečením.

Skvělou zprávou je, že kromě mrkve do těsta přijde také citronová šťáva, skořice, ořechy a rozinky nebo brusinky – samé ingredience, díky kterým získá bábovka jemnou chuť s nádechem svěžesti, a vůni, která se rozline po celé kuchyni. Navíc ji můžeme dozdobit podle nálady – pocukrovat, polít citronovou polevou nebo doplnit lžící zakysané smetany. Jednoduchý recept, který udělá velký dojem na každou návštěvu.

Jak se dělá citronová poleva

Citronová poleva je vynikající. Svou kyselostí a svěžestí krásně korunuje řadu moučníků. Báječně se hodí k perníku, ořechům, máku a právě i k mrkvi. Snadno ji připravíme i bez vaření. 

Co je potřeba na přelití jednoho plechu? 2 lžíce citronové šťávy, 200 g moučkového cukru a lžíce převařené horké vody. 

Jak na to? 

  1. Do mísy prosijte přes síto moučkový cukr. 
  2. Citronovou šťávu nalijte přes síto k cukru. 
  3. Přidejte převařenou horkou vodu a míchejte, dokud směs nezhoustne. 
  4. Vzniklou polevu nalijte na moučník. Nechte ztuhnout. 

Na co si dát při přípravě citronové polevy pozor? 

  • Pro docílení lesklého vzhledu polevy přidáme do směsi 1 lžičku oleje. 
  • Citronová poleva tuhne rychle.
  • Zbytek polevy můžeme skladovat v lednici, kde vydrží až 3 dny.

Sváteční/Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit mrkvovou hrnkovou bábovku

Na mrkvovou hrnkovou bábovku potřebujete: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3 hrnky strouhané mrkve, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, šťávu z 1 citronu, 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů, 1/2 hrnku rozinek (či brusinek), 1-2 lžičky skořice (podle chuti) a 1 špetku soli. Dále: máslo na vymazání formy a mouka na vysypání.

Jak na to? V míse smíchejte suché suroviny - mouku, cukr, sodu, ořechy, rozinky, skořici a sůl. Přidejte ostatní suroviny – mrkev, olej, vejce, citronovou šťávu a nakonec mléko dle potřeby. Těsto by mělo být husté jako na lívance. Těsto nalijte do máslem vymazané a vysypané formy na bábovku. A pečte při 160 °C cca 45-55 minut.

Upečenost vyzkoušejte špejlí. Upečenou bábovku nechte hodinu odpočinout ve formě, pak ji vyklopte. Vychladlou bábovku pocukrujte nebo polijte citronovou polevou.

Náš tip: Výbornou mrkvovou bábovku si můžete upéct také podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku