Kolik rohlíků se dává do velikonoční nádivky? Jedno pravidlo na zapamatování stačí a nádivka bude perfektní
17. 4. 2025 Vaření
Hlavička, sekanina, plnka, svítek nebo řežábek. To jsou jedny z mnoha názvů pro tradiční velikonoční pokrm – nádivku. Někdo do ní dává uzené, jiný drůbeží maso, někteří dávají přednost kopřivám, další zase pažitce. Dvě ingredience v ní ale nikdy chybět nesmějí, a to pečivo a vajíčka.
Nádivka nesmí na Velikonoce chybět
Velikonoční nádivka se peče téměř v každé rodině a milují ji snad všichni. Patří do ní hlavně jarní bylinky, zkrátka něco zeleného, co symbolizuje probouzející se přírodu. Nejčastěji to jsou čerstvé kopřivy nabité živinami, za starých časů se do ní sbíraly i listy pampelišek, popenec nebo kontryhel. Dnes volí mnozí dostupnější bylinky jako petržel či pažitku.
Název hlavička získala nádivka podle toho, že se dřív připravovala z masa z telecí hlavy, někdy se do ní dávalo i jehněčí a kůzlečí. Maso z mláďat se rovněž tradičně připravovalo právě na Velikonoce a odkazovalo zase na obnovu života.
V každém případě platí, že velikonoční nádivka může mít spoustu podob a chutí a každý si ji vylepšuje trochu jinak. Záleží jen na vás, zda dáte do nádivky raději uzené, jak je dnes zvykem, nebo kolik do ní vmícháte bylinek.
Mohlo by vás zajímat
Kolik rohlíků na nádivku?
To, co mají všechny současné nádivky společně, jsou pečivo a vajíčka. Právě tyto ingredience jsou základem každé správné nádivky. Důležité pak je, jak je přidáte do nádivky a v jakém poměru. Právě to má totiž vliv nejen na její vzhled, ale hlavně na její chuť a rovněž na to, zda bude nádivka krásně vláčná a nadýchaná.
- Do nádivky se používají obvykle housky nebo rohlíky nakrájené na kostičky. Pečivo je nejlepší zvolit dva až tři dny staré. Použít však lze i veku nebo bagetu.
- Pečivo je třeba předem namočit do mléka smetany či vývaru, aby trochu změklo. Lepší však je je ještě před tímto krokem usušit v troubě nebo nechat přes noc již nakrájené oschnout, aby se pak nerozmočilo úplně na kaši. Díky tomu budou v nádivce patrné malé kostičky, což vylepší její vzhled, když ji nakrojíte.
- Množství pečiva pak záleží hlavně na tom, jak velkou nádivku chcete mít. Většina receptů pracuje s 4-8 rohlíky. Dalo by se říct, že na malý pekáček (cca 4–5 porcí) budou stačit 4 rohlíky, na větší formu (tedy 8–10 porcí) 8–10 rohlíků.
- Nádivka se většinou jí postupně a často i nastudeno a někdo ji používá i jako přílohu, pokud byste ale měli v plánu sníst ji hned po upečení jako hlavní chod, připravte si 1-2 rohlíky na osobu.
- Dáte-li přednost toastovému chlebu, počítejte s tím, že rohlík váží cca 40 g, což je zhruba stejně jako plátek toastového chleba.
Na jeden rohlík jedno vejce
Kromě pečiva je nutné do nádivky použít vejce, která působí jako pojivo. Dřív se s nimi nijak nešetřilo. Vejce bylo rovněž vnímáno jako symbol nového života, na jaře jich bylo dostatek neboť slepice v tu dobu hodně snášely a lidé si chtěli po dlouhém předvelikonočním půstu dopřát.
- Při přípravě nádivky se můžete řídit jednoduchým pravidlem a dát na 1 rohlík nebo housku 1 vajíčko. Existují ale recepty, v nichž se používá menší množství pečiva – záleží v tom případě i na tom, jak suché je pečivo (starší totiž potřebuje víc tekutiny), kolik použijete mléka či vývaru a nebo jaké množství masa dáte do nádivky. Těžší nádivka totiž zvládne víc vajec.
- Vejce lze do nádivky vmíchat celá, mnohem lepší ale je, když je rozklepnete a oddělíte bílky do žloutků. Žloutky pak rovnou vmíchejte k pečivu a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Díky němu bude nádivka nádherně nadýchaná a nebude nutné do ní ani přidávat prášek do pečiva. Chcete-li si ale nadýchanost pojistit, klidně i trochu kypřicího prášku přidejte.
Náš tip: Výbornou velikonoční nádivku můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více