Buřty na pivě jsou vynikajícím jídlem ze zbylých špekáčků. Pivo dodá pikantnímu pokrmu barvu, zelenina hustou omáčku
30. 4. 2025 Vaření
Buřty na pivě jsou skvělou variantou rychlé večeře či oběda, ale i příležitostí spotřebovat zbytky a zároveň si připravit dobré jídlo. Hlavně v jarních a letních měsících jde o výbornou volbou.
Buřty na pivě
Buřty na pivě patří mezi lidovou klasiku české kuchyně – jednoduché, syté a dobré jídlo, které se skvěle hodí k posezení s přáteli i jako rychlá večeře. Základní recept je přitom velmi variabilní a dá se upravit podle chuti i toho, co máme právě doma. A jako bonus využijeme špekáčky, které nám zůstaly z pečení nad ohněm či z grilování.
Buřty na pivě jsou nejen skvělým způsobem, jak rychle nasytit hladové strávníky, ale také ideální volbou pro chvíle, kdy se nechcete příliš zdržovat složitým vařením. Stačí pár základních surovin a trocha času, odměnou nám bude pokrm plný šťavnatých chutí, kde se propojuje sladkost cibule, pikantnost omáčky a jemná hořkost piva.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do základu buřtů na pivě
Tradiční základ tvoří především kvalitní buřty (nezapomeňte, že tuk je nositelem chuti), pivo, cibule a nejčastěji kečup nebo rajčatový protlak. Všechny tyto suroviny dohromady vytvářejí silnou a voňavou omáčku, ve které se buřty pečou nebo dusí. Důležitá je volba piva – obvykle se používá černé, které dodá pokrmu barvu, karamelovou sladkost a jemnou hořkost. Pokud chceme mírně potlačit typickou chuť piva, provaříme ho o pár minut déle.
Na dochucení můžeme využít koření, například pepř, paprika, česnek.
Mohlo by vás zajímat
Varianty buřtů na pivě
V základu můžeme mít buřty na pivě jen s trochou cibule. Tento pokrm nabízí mnoho možností, jak si jej upravit podle svých představ. Můžeme přidat více cibule pro lepší chuť a také díky ní jídlo zahustit. Můžeme ale také vyzkoušet další varianty:
- Přidání papriky, cukety, rajčat nebo chilli papriček dodá jídlu svěžest a barevnost.
- Do základu můžeme přidat lžíci dijonské nebo plnotučné hořčice pro výraznější chuť.
- Trocha medu v omáčce vyváží hořkost piva a zvýrazní karamelové tóny.
- Pokud chceme dodat jídlu lehký kouřový nádech, přidáme do základu uzenou papriku.
- V pikantnější verzi by neměla chybět nasekaná feferonka nebo chilli omáčka.
- Pro milovníky bylinných tónů a chutí se vyplatí přidat některou z bylinek: rozmarýn, tymián nebo majoránka pro voňavější výsledek.
Každý si tak může vytvořit svou ideální verzi podle nálady a zásob v lednici.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak připravit buřty na pivě se zeleninou
Na 6 porcí potřebujete: 1 kg buřtů, 1 pikantní kečup, 250 ml černého piva, 2 velké cibule, 4 papriky, 1 cuketu a 6 stroužků česneku.
Jak na to? Troubu předehřejte na 170 °C. Buřty oloupejte a podélně je rozkrojte. Zeleninu nakrájejte na menší kousky. Buřty naskládejte do pekáčku a přidejte k nim zeleninu. Kečup smíchejte s pivem a touto směsí zalijte obsah pekáčku. Pečte asi na 160–170 °C, do změknutí zeleniny. Měla by vzniknout hustá omáčka.
Náš tip: Připravit si můžete vynikající buřty na černém pivu a zelenině podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více