Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Zdroj: Toprecepty

K dobrému jídlu patří i dobré pivo. Zlatavý mok však k němu nemusíme jen popíjet – poslouží také jako kulinářská vychytávka, která mnohé pokrmy doladí k dokonalosti už při jejich přípravě. Kde všude najde pivo své uplatnění?

Pivo v kuchyni

Zatímco klasické světlé pivo dodá jídlu příjemně nahořklý šmak zjemněný nasládlým pivovarnickým sladem, to tmavé se postará o výraznou karamelovou chuť. K vaření se proto hodí obojí – záleží na tom, jaký výsledek očekáváte.

Pokud se pokrm s pivem přímo vaří, je vhodnější použít slabší. Při pečení vám naopak udělá lepší službu pivo s vyšším obsahem alkoholu – nejméně dvanáctistupňové.

Podlévání a marinování

Stejně jako se maso s oblibou peče na víně, svědčí mu i pivní lázeň. Pivo navíc při vysoké teplotě vypění, a tak se dokonale křupavé kuře nebo jiná pečínka obejde i bez polévání v průběhu pečení. Typickým „lidovým“ receptem, na kterém si smlsne celá rodina, jsou pak buřty na pivu.

Pivo dělá maso křehčí, což oceníte také při marinování zvěřiny. Oblíbená je i kombinace s medem, která na mase či bůčku vytvoří chuťově vyváženou glazuru.

Drůbeží maso připravované s pivem je pak mnohem šťavnatější. Svou chutí si zároveň skvěle rozumí s exotickým ovocem, jako je ananas nebo pomeranč.

Vaření s pivem

Stejných vlastností jako při podlévání a marinování můžete využít také při vaření v pivu. Mějte však na paměti, že čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím intenzivnější chuť získává.

Volte proto raději pivo s nižším obsahem alkoholu a nepřehánějte to s dobou vaření. Kromě tradičního guláše můžete vyzkoušet například pivní polévku.

Křupavé těstíčko

Pokud jste milovníky smažených pochoutek, ale klasický trojobal vás už nudí, vyzkoušejte pivní těstíčko. Smažené pokrmy tak získají nevídanou křehkost, která pozvedne maso i zeleninu na vyšší úroveň. Pivo v těstíčku zároveň zabraňuje přílišnému nasávání tukem.

A jak je připravit? Jednoduše místo vody či jiné tekutiny použijte pivo. Vyzkoušejte třeba syrečky v pivním těstíčku podle našeho receptu

Moučníky a pečivo

Pivo je také skvělým pomocníkem při pečení slaného i sladkého pečiva. Těsto s přídavkem piva rychleji kyne a díky obsahu pivních kvasnic získá po upečení jemnější texturu a křupavější kůrku.

Do těst a moučníků použijte spíše sladší pivo. Mile vás překvapí například v těstě na domácí rohlíky či štrůdl, ale i při přípravě čokoládových moučníků. Zkuste třeba tento pivní závin

Podle našeho video receptu si můžete připravit třeba špekáčky na pivu: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku