Dušená zelenina na africký způsob: Chakalaka je lehce pikantní a proslavila se natolik, že se její chuť dostala i do chipsů
25. 9. 2025 Vaření
Máte v oblibě jednoduchá zeleninová jídla z jednoho hrnce? Pokud rádi zkoušíte nové chutě, možná vás osloví pokrm exotického názvu i původu zvaný chakalaka. Pochází z Afriky, ale bez problémů jej připravíte i z ingrediencí dostupných u nás. A do našich podzimních sychravých dnů je jako dělaný.
Jihoafrická specialita
Chakalaka je tradiční jihoafrický zeleninový pokrm, který se stal neodmyslitelnou součástí tamní kuchyně. Připravuje se v mnoha variantách, ale vždy ho spojuje barevná směs zeleniny, výrazné koření a pikantní chuť.
Zajímavostí je, že stejným názvem se označuje i speciální kořenicí směs nebo pikantní omáčka. Toto středně ostré jihoafrické koření se pak používá na dušenou zeleninu, do omáčky, pokrmů z masa nebo marinád na maso a výborně ochutí i kuskus nebo falafel.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduché jídlo horníků
Za existenci pokrmu vděčíme dělníkům z Mosambiku, kteří na konci 19. století přišli do jihoafrického Johannesburgu, aby zde pracovali v místních zlatých dolech v dobách zlaté horečky. Ti večer na ubytovnách po celodenní námaze toužili jen po jednom – uvařit si jednoduché a rychlé jídlo, které by je dostatečně nasytilo. A protože byli nuceni vařit z toho, co zrovna měli po ruce, což byla často rajčata, fazole, cibule, česnek, koření a chilli papričky, vytvořili zeleninovou směs, kterou dnes známe pod názvem chakalaka.
Dnes se chakalaka podává po celé Jižní Africe, kde je jakýmsi národním jídlem, které téměř všichni zbožňují. Připravuje se nejen jako běžné domácí jídlo, nechybí ani na slavnostních stolech a prodává se i na ulicích jako rychlé občerstvení.
Příchuť pokrmu a stejnojmenného koření se nejvíc zpopularizovala po roce 2010, kdy se v Jihoafrické republice konalo mistrovství světa ve fotbale a spousta zemí pak na počest této události začala prodávat chipsy s příchutí chakalaky. A třeba v Německu je seženete dodnes.
Zeleninová směs mnoha podob
Chakalaka má spoustu verzí, často se její příprava liší i v různých rodinách. Základem bývá cibule, česnek a rajčata. K nim se přidává mrkev, papriky, fazole a často i kukuřice. Pikantnost zajišťují chilli papričky nebo čerstvý zázvor, o chuťovou hloubku se stará koření jako kari, koriandr či římský kmín.
Výsledkem je hustá zeleninová směs, která může být jemnější nebo pořádně ostrá – záleží na množství chilli. Někdo přidává zelené fazolky, jiný více mrkve či chilli papriček. V moderní kuchyni se často objevují i varianty s masem. Pokud si ji budete připravovat doma, nebojte se improvizovat – principem chakalaky je právě využití toho, co je zrovna po ruce.
Mohlo by vás zajímat
S kukuřičnou kaší a mlékem
Chakalaka se v Jižní Africe servíruje hlavně jako příloha. Skvěle doplňuje grilované maso zvané braai, podává se ke kukuřičné kaši pap nebo s chlebem. Díky fazolím a bohatému koření ale může fungovat i jako samostatné vegetariánské jídlo.
Navíc se podává teplá i studená – studená verze připomíná pikantní salát, teplá se zase blíží zeleninovému guláši. A protože bývá ostrá, v Africe ji často zapíjejí místním kysaným mlékem zvaným amasi.
Recept na chakalaku
Zaujal vás tento slavný jihoafrický pokrm? Tak si jej připravte rovnou stylově jako v zemi jeho původu s kukuřičnou kaší pap. Jak na to?
Na 2–4 porce budete potřebovat: 3 lžíce oleje, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 2 mrkve, 3 rajčata, 1 lžíci kari koření, 1⁄4 nakrájeného zelí, sůl podle chuti, špetku kajenského pepře (volitelně) a 1 konzervu pečených bílých nebo červených fazolí (410 g). Na pap: 500 ml vody, 480 g kukuřičné mouky, sůl podle chuti a kousek másla.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno nebo na půlkolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo prolisujte. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo, rajčata nakrájejte na kostičky.
- V hrnci zahřejte olej a smažte na něm cibuli, česnek, mrkev, rajčata a kari koření po dobu 5 minut.
- Mezitím nakrájejte zelí na kostičky nebo nudličky. Přidejte ho k zeleninovému základu spolu s trochou soli podle chuti a trochou kajenského pepře. Přimíchejte fazole, přikryjte hrnec a vařte na mírném stupni po dobu 30 minut.
- Na kukuřičnou kaši pap přiveďte v hrnci k varu vodu, přidejte kukuřičnou mouku a trochu soli. Míchejte, dokud se ingredience nespojí, přikryjte a vařte na mírném stupni 45 minut, občas zamíchejte.
- Když je pap hotový, vmíchejte do něj kousek másla. Pap naservírujte na talíř a přelijte jej chakalakou. Kukuřičnou kaši můžete případně nahradit rýží nebo bramborami.
Náš tip: Máte-li rádi dušené zeleninové pokrmy, můžete si připravit i tento guláš s čočkou podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více