Jídelní rozmary slavných: Helena Růžičková milovala česnek a pekla vynikající kuře v majonéze pod peřinkou ze slaniny
JABLKA
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ hazel, před 8 hodinami
„2024 - změna designu u receptů ???“ Nadja, 19. 11. 2024 20:32
„Přání a gratulace“ Nadja, 13. 11. 2024 23:33
Poslední příspěvky
„Dobry vecer devcata, vcera u nas byla domaci pizza od…“ hazel, před 8 hodinami
„Dobrý večer, my jsme dnes navštívili farmářské trhy v…“ MarcelaPa, před 9 hodinami
„Zdravím vespolek .Měli jsme kuřecí polévku s nudlemi a…“ Anna Kocikova, před 10 hodinami
24. 9. 2010 16:02
24. 9. 2010 14:37
24. 9. 2010 07:41
24. 9. 2010 07:21
23. 9. 2010 18:50
Mirco75, měla bys ty svoje recepty na džem dát do receptů, takhle se to ztratí.
23. 9. 2010 10:01
Ale pokud chceš klasický džem, tak ten se dělá takto:
JABLKOVÝ DŽEM -
Jablka 5 kg, cukr 1 kg, Petol 1 ks (nebo jiný konzervační prostředek).
Oloupaná a očištěná jablka nakrájíme na čtvrtky, prosypeme cukrem a přes noc uložíme do chladna. Druhý den je vaříme 30 min. na mírném ohni (do husta), odstavíme a smícháme s Petolem. Plníme do lahví za horka a převazujeme celofánem (zavíčkujeme). Takhle ho vařila moje babička a byl vynikající. A nebo mám ještě:
JABLKOVÝ DŽEM S POMERANČOVOU PŘÍCHUTÍ -
Jablka očištěná 500 g, cukr 150 g, půlka citrónu, pomeranč 1 ks.
Očištěná a načtvrcená jablka promícháme se strouhanou pomerančovou kůrou, cukrem a necháme je v chladu proslazovat. Druhý den je prudce vaříme 20 min, pak přidáme citronovou šťávu a zkusíme na talířku, jestli nám džem tuhne. Jestliže ano, tak horký džem plníme do slenic, zavíčkujeme a dnem vzhůru je necháme vychladnout.
Cukru může být až dvojnásobné množství - podle chuti a kvality jablek.
Recepty jsou z kuchařky, ze které zavařovala už moje babička a my v tom pokračujeme.
Přidám ještě odkaz na správné zavařování - kdyby někdo dělal třeba napoprvé http://www.receptyonline.cz/sterilujeme-marmelady-....
23. 9. 2010 09:35
Ale nie to chcem písať. Keď je veľa padaných jabĺk, robím lekvár vždy. Úplne jednoducho :
Jablká zbavím jaderníkov ( nešúpem, pretože v šupke a tesne pod ňou je najviac pektínu a vitamínov s minerálmi ), narežem a rozvarím. Rozmixujem, vsypem cukor ( množstvo podľa sladkosti jabĺk a chuti ), pridám škoricu, niekedy aj cuitrón, podľa odrody jabĺk, a varím do zhustnutia. Vlejem do fľaštičiek, otočím hore dnom a nechám vychladnúť.
Presne tak robím aj z ostatného netradičného ovocia, len koreniny sa menia podľa druhu ovocia - z bazy, drienok a pod.
23. 9. 2010 08:41
52.gif
60.gif