Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

JABLKA

Já dělám čaj i ze syrových slupek od jablek. Povařím je ve vodě, pak do toho vhodím sáček čaje nebo trochu sypaného a je to výborný ovocný čaj, který se nemusí kolikrát ani sladit, záleží na kyselosti jablek.

Ať dělám z jablek cokoliv vždy je oloupám a slupky usuším na báječný čaj na zimní období.

Blesk nemám a v trafice u nás už není.Počkám na vaše recepty. Zatím , aby se mi nezkrátili žíly uvařím trochu podle mirci75 a radou tajaji o slupkách, jestli zlomím a přesvědčím ženu.;-)

Hella:-) zkusím si najít chvíli a uvařit je. Pak je přidám:-).

Václave, minulou sobotu 18.9. byla věnována celá příloha Blesku (4 listy) zpracování jablek: džemy, marmelády, povidla, kompoty, mošty, jablečné octy atd. Dva džemy se mi tam moc líbí, tak se na ně chystám a určitě sem ty recepty dám. Nebo si zkus si ten Blesk sehnat.
Mirco75, měla bys ty svoje recepty na džem dát do receptů, takhle se to ztratí.

Václave:-), já si z jablek doma dělám jablečník http://www.toprecepty.cz/recept/7930-nakladany-jab... a používáme ho jako marmeládu na chleba, do jogurtů a nebo jako plňku do koláčů:-p.
Ale pokud chceš klasický džem, tak ten se dělá takto:
JABLKOVÝ DŽEM -
Jablka 5 kg, cukr 1 kg, Petol 1 ks (nebo jiný konzervační prostředek).
Oloupaná a očištěná jablka nakrájíme na čtvrtky, prosypeme cukrem a přes noc uložíme do chladna. Druhý den je vaříme 30 min. na mírném ohni (do husta), odstavíme a smícháme s Petolem. Plníme do lahví za horka a převazujeme celofánem (zavíčkujeme). Takhle ho vařila moje babička a byl vynikající:-p. A nebo mám ještě:
JABLKOVÝ DŽEM S POMERANČOVOU PŘÍCHUTÍ -
Jablka očištěná 500 g, cukr 150 g, půlka citrónu, pomeranč 1 ks.
Očištěná a načtvrcená jablka promícháme se strouhanou pomerančovou kůrou, cukrem a necháme je v chladu proslazovat. Druhý den je prudce vaříme 20 min, pak přidáme citronovou šťávu a zkusíme na talířku, jestli nám džem tuhne. Jestliže ano, tak horký džem plníme do slenic, zavíčkujeme a dnem vzhůru je necháme vychladnout.
Cukru může být až dvojnásobné množství - podle chuti a kvality jablek:-).
Recepty jsou z kuchařky, ze které zavařovala už moje babička a my v tom pokračujeme;-).
Přidám ještě odkaz na správné zavařování - kdyby někdo dělal třeba napoprvé http://www.receptyonline.cz/sterilujeme-marmelady-....

Vašku, džem musí obasahovať kúsky ovocia.
Ale nie to chcem písať. Keď je veľa padaných jabĺk, robím lekvár vždy. Úplne jednoducho :
Jablká zbavím jaderníkov ( nešúpem, pretože v šupke a tesne pod ňou je najviac pektínu a vitamínov s minerálmi ), narežem a rozvarím. Rozmixujem, vsypem cukor ( množstvo podľa sladkosti jabĺk a chuti ), pridám škoricu, niekedy aj cuitrón, podľa odrody jabĺk, a varím do zhustnutia. Vlejem do fľaštičiek, otočím hore dnom a nechám vychladnúť.
Presne tak robím aj z ostatného netradičného ovocia, len koreniny sa menia podľa druhu ovocia - z bazy, drienok a pod.

Vím že dnes EU uznává název "Marmeláda" a " Džem" podle množství v % ve výrobku. Převážně v obchotech jsou Džemy, to znamená hlavně želatýna ne vždy se hodicí do určitého moučníku /alespoň mne to čast nevyhovuje/. Radějio mám Marmelády a Povidla s procenuelním více ovocem, tedy vlákniny, nebo chcete li sušiny. Je pravda, že některé marmelády se neobejdou bez určitých zahusťovadel, rostliného původu(ovoce) což nikterak neznehodnocuje , podle mne výrobe, ale prospívá mu. Sami děláme mnoho Marmelád a Džemů, protože čast pečeme. Bez jablek se neobejdeme u -Ostružin, Mali, Rybízu, někdy kivi ,borůvek apo. Dále děláme samostatnou drť jablek jako polotovar na pozdější zpracování např do jakéhosi štrůdlu nebo jablečných řezů. Ale nikde jsem nenašel recept na samostatnou jablečnou marmeládu, KROMĚ Dětské přesnídávky. ZNÁ NĚKDO OSVĚDČENÝ RECEPT NA JABEČNOU MARMELÁDU. ?????? vÁCLAV

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek