Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ošatky na kynutí

Pokud chcete napřed vyzkoušet ošatkový chleba před tím, než si koupíte ošatku, tak můžete dát do cedníku pomoučenou utěrku a nechat těsto vykynout tam, a pak se rozhodnout jestli ošatku koupíte nebo ne, např. tady nové krásné ošatky
http://www.pekarskyraj.cz/inshop/osatky_na_kynuti_...

Holky já mám doma ošatku, ne, po babičce, ale zůstalo to zde po odsunutých občanech z Německa, mí rodiče ještě v r.1945 zde bydleli i s rodinou odsunutých - ta rodina už nás navštívila asi 3x a musím říci, že měli slzy v očích, když je je mamka přesně pojmenovala (znala je jako děti), protože naši ještě 1 rok bydleli s celou rodinou, než byli odsunutí;-(, tak to znám z výkladu od mých rodičů, ale ty návštěvy znám, máme i fotky, fotíme se navzájem a posíláme si fotky:yes: Takže, takový je život:-K

Nadja, souhhlas, jen co já vím, co babička i naši vyházeli a na co si jako prcek vzpomínám a když to teď vidím ve starožitnictvích a ty ceny....;-(. Hrací obrazy, modely vláčků, hmoždíře,parádní šavle... knoflíky a knoflíkové obrazy.....radši končím se vzpomínkami....;-( Něco jsem zachránila - hlavně věci do kuchyně....

Spagetko, tam bývalo pokladů, ale dnes už málokde, protože všichni to dávno vyházeli a co šlo, tak spálili. ;-(

Nadja - já taky prohrabala půdu u rodičů a našla tam 2 prastaré ošatky, když jsem je opatrně vyčistila, ještě se dají trochu použít (na kynutí už asi ne).Takže jsem našim zakázala cokoli z půdy vyhazovat, já se tam ještě na ty poklady vrátím :-D:-D

Já si používání ošatek matně pamatuji z dětství, kdy babička každých 14 dní pekla chleba ve velké peci. Zadělávala v díži, pak těsto zpracovala na chleby a dala kynout do slaměných ošatek hojně vysypaných moukou. Když chleba nakynul, vyklopila vždy bochník na lopatu, potřela slanou vodou a sázela ho do dobře vytopené a vymetené pece. Muselo se to umět, pěkně lopatou škubnout, aby se chléb při sesunutí nezdeformoval. Těch chlebů muselo být, když měl vydržet 2 týdny!
A také maminka vyprávěla, že za I.svět.války babička posílala pecen chleba svému bratrovi a také synovi na frontu. Skrojila patku, trochu ho vydlabala, vložila hrudku másla a zase patkou uzavřela. To musel být chlebíček, když vydržel tak dlouho!!!
:-K Dvě ošatky mám doposud, ale používám je podobně jako Vybusna - na ovoce, zeleninu, pečivo.

Ahoj ošatky na kynutí chleba jsem našel na www.proutene-kosiky.cz Jsou to přímo výrobci.

Špagetko, podívej se na recepthttp://www.toprecepty.cz/recept/2133-chleba-s-krup..., tam popisuju pečení chleba v kastrolu s pečícím papírem a v alobalových miskách.

No právě, Merylas, tam jsem ty informace uviděla...ale díky!!!!Vybusna - to právě mi takhle pověděla ta kamrádka, jinak pekařka v pekárně - no tak jsem zvědavá. Díky :-):-)

no...ja mam s osatkou take skusenosti, ze v nej mam zemiaky a zeleninu;-)
moj otecko kedysi robil v pekarni a ked ju zrusili, tak podonasal hruzu tych osatiek, ale boli take velke na dvojkilove pecne. ale fantasticky sa v nich vsetko vynimalo....cervene jablcka v zime, alebo orechy a tak...
urcite som Ti mojim prispevkom *ohromne* pomohla:-*

Ahojky Špagetko, něco o ošatkách si přečteš tady - http://domacipekarny.dama.cz/rady.php?d=8 Vlastní zkušenost nemám :-)

Pekařky a pekaři domácího chleba - mám dotaz (vyprovokovala mě kamarádka), vy používáte ošatku na vykynutí chleba? Já si našla stránky na ošatky a zjišťuju, co je jich druhů.A hlavně, já myslela, že slovo ošatka a tedy ten předmět je prostě košík na uskladnění už HOTOVÉHO pečiva. A ono ne.Tak jsem zase chytřejší (a to jsem myslela, že mám slovní významy v malíčku :-(), takže se chci zeptat, jestli s tím máte zkušenosti a jaké?:-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek