Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prosba o pomoc

spagetka: Díky, takže já mám silikonovou podložku-vál. Hnědou!:-)) Je tam vše, co mi tady s Dankou píšete, je od TESCOMY a je napsáno-žáruvzdorná!! Takže na ni mohu pokládat i horké hrnce. Díky za nápad s příborovým nožem. Protože mám malou plochu linky, musím ji dávat na dřevěný vál. Slyšela jsem samou chálu na to, takže mi ji děti koupily. Děkuji moc tobě i Dance;-)
Takže příště budu chtít i podložku na pečení:-D, třebaže proti pečícímu papíru nic nemám;-)

Jani, ptáš se na silikonový vál, nebo na silikonovou podložku na pečení?
Já mám cca 10 let silikonový vál od Tupperware. Pevně drží na kuchyňské lince. Stačí jenom pracovní plochu (stůl nebo kuchyňskou desku) navlhčit, pak na ni položit silikonový vál a suchou utěrkou vál přejít. Vál se tak lépe uchytí na pracovní plochu.
Silikonový vál je určen na vyvalování těsta. Těsto se na vále, tak moc nelepí jako na klasickém dřevěném válu. I když ne moc, ale mouku na podsypávání musíš použít. Záleží na druhu těsta.
Vál je skladný,dá se srolovat. Snadno se udržuje. Stačí ho umýt pod tekoucí vodou saponátem.
POZOR na ostré předměty. Na silikonový vál nemůžeš používat ostrý nůž. Já při krájení těsta používám nůž od příboru.
Také pozor na HORKÉ předměty (nelze na něho položit horké hrnce, pekáče..., silikonový vál by se zvlnil).

A co se týká silikonové podložky na pečení, tak je mám 3. Dvě silnější a 1 tenší. Kdysi jsem si je objednala ze zásilkového katalogu Popron.
Silikonová podložka na pečení dokáže plně nahradit pečící papír. Odpadne vymazávání plechu. Těsto se nepřipaluje. Neváže chutě ani pachy pokrmů. Snadno se udržuje. Odpadne drhnutí zašpiněných plechů. Je odolná vůči vysokým i nízkým teplotám (dá se použít i do mrazáku). Já je používám nejenom na pečení moučníků, cukroví, ale i na pečení brambor. Na podložce se výborně pečou rolády - roláda se pak dá do podložky svinout.
Pozor na ostré předměty. Po upečení se moučník musí překlopit a podložka stáhnout. V opačném případě bychom nemohli na krájení použít ostrý nůž. Já ale jednoduché moučníky bez polevy krájím nožem od příboru. Když je moučník pěkně vychladlý, tak se i s příborovým nožem velice pěkně nakrájí.

Jani R. - takže silikonový vál že jo. Bacha - nesmíš krájet kudlou, nebo jen VELMI OPATRNĚ!!!, snadno lze říznout do toho silikonu. jÁ SI K TOMU POŘÍDILA SPECIÁLNÍ radýlko - KOLEČKO, KRÁJEČ, KTERÝ SE POUŽÍVÁ I NA PIZZU, JE TO JEMNÉ A PRAKTICKY JAKOBY TUPÉ. (Pardon, caps lock.)
Přesně tohle mám, jukni http://www.hyperzbozi.cz/zbozi/Rad%FDlko%20na%20pi...
Výhoda toho silikonu je, že ho smotáš a uložíš a prakticky nezabere místo. Navíc asi na něm máš i míry v cm, takže můžeš přesně válet.;-), já moukou trošku podsypávám, spíš je to blbý zvyk, sama uvidíš, co ti bude vyhovovat :-D
Jakou máš barvu, já červenou :-D

Tak a zase potřebuji poradit! Ještě, že vás tady mám, tohle je fakt super web;-). Dostala jsem silikonovou podložku od dětí. Vím, že se na tom dá válet těsto. Můžete mi poradit, co všechno s tím lze dělat? Můžu na tom třeba krájet těsto, je třeba podsypávat moukou a podobně? Cokoliv, co víte o silikonové podložce:-D, jsem samé ucho;-)

Jana Remkova:tak sláááva;-):yes::yes::yes::-)

Ono to ztuhloooo!! Huráááá!:-D

maris: Díky všem za radu. No, já to vše vylila do hrnce a v cca 150g cukru jsem rozmíchala pektogel a kyselinu citronovou jsem přidala, povařila jsem jen to ovoce se včerejším cukrem a pak přidala ten pektol s tou trochou cukru. Tak uvidíme, snad to ztuhne;-). Jsem blbá, protože vím, že třešně špatně tuhnou;-)

Jani, já vím, že Ti to momentálně nepomůže, ale pro příště - já jsem letos dělala poprvé marmeládu v DP, shodou okolností taky třešňovou a měla jsem želírovací cukr 2:1 a krásně to ztuhlo. Byla jsem s tím nadšená.

Jana Remkova:remi šup s tím do hrnce a odpařit vodu na hustotu, jako chceš.takhle jsem napravovala řidký džem, který už jsem dostala ve sklenicích a v pohodě;-)

...no, ja pekárnu nemám, dělám džemy "normálně", ale nemůže to být tím, že v pekárně ten proces trvá déle?...některé želírovací přípravky můžou vřít jen 5 minut, potom ztrácí želírovací schopnost...mrkni na návod u toho Qtinu, jestli to není tento případ...kdyby byl, tak zkus marmeládu dát do obyčejného hrnce znovu s Qtinem a tam to jenom doželírovat...víc mně nic nenapadá...:-(

No třešně mají spoustu vody )80%) a méně pektinu.Nemám tucha co je Qitin,asi žerílovací přípravek.Vypadá to,že si ho dala málo.Jestli to je konzervační přípravek,tak budeš muset něco žerílovacího přidat.Jak píše Rebi, buď žerílovací cukr a nebo se koukni v prodejně na nějaký jiný žerílovací přípravek bez cukru od Oetkera třeba.Třešňová marmeláda klasicky(jenom cukr) trvá hodně dlouho ,než odpaříš vodu .A stejně to nebude tuhé jako třeba rybíz.Uděláš max džem a vařit to budeš víc jak 3 hodiny.Taky záleží na zralosti třešní.;-)Spíš ,než návodem k pekárně ,bych se řídila návodem přípravku.

rebeka: No, ještě cukr? A želírovací? To si tu marmeládu můžu rovnou koupit! Já myslela třeba, vylít to do hrnce a v trošce cukru rozmíchat třeba ještě jeden Qitin, jinak nevím. Je to jak voda:-((

Jana Remkova:nebo tam ještě přidej želírovcí cukr..víc;-)

Jana Remkova:dej ten program ještě jednou..já jsem to vloni taky tak dělala..a dal jsi tam kyselinu citronovou:-?

Holky, co mám dělat s třešňovým džemem, který jsem dělala podle pokynů v domácí pekárně z Qtinem a kilem cukru a vůbec mi neztuhnul? Máte někdo nápad?:-S

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek