Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

hlíva a zpracování

Díky, za příspěvky, dělala jsem drždkovou a je vynikající, rozkrájenou hlívu jsem dala si 7-10min před dovařením jako-by spařit, byl je jemná, stravitelná a přežili jsme (mám špatnou zkučenost s václavkou) měla jsem strach, že když bude málo tepedlně zpracovaná a bude mi pálit žáha, ale nepálila, zítra bude asi zapečená s něčím, to musím vymyslet podle zásob a možná i vašeho doporučení. :yes::yes::yes:

Bibinka: Já ji k masu vůbec nedávám, to máme raději lesní houby nebo žampiony, že jsou výraznější. Hlívu používám spíš jako hlavní ingredienci v jídlech. Ale jinak souhlas:-):yes:

zizala:tak když jí děláš jako řízky, tak to děláš bezva:yes:já myslela když se jako přidává do dušených jídel, třeba s masem, tak to se dává syrová a jako dost ke konci, nic tak závažného se neděje, když se dá hned na začátku s masem, ale pak nevím jak je to s těmi léčivými látkami, tak jí dávám raději tak.;-)a může to být i míň.

Bibinka::-) Aha, já jsem tou delší tepelnou úpravou myslela právě tak těch 25-30 minut. Předvařenou hlívu jen okořením, obalím v mouce a rychle osmahnu opravdu jako minutku. Tak jsem to myslela :-)

Zelino, hlíva je moje oblíbená a hlavně je to houba, která velmi prospívá jako prevence rakoviny:yes: Každý rok na konci sezóny si jí koupím hodně, nechám jí uschnout, rozmělním jí a mám jako koření do jídel celoročně:yes: Jinak se používá celá a ať už jí dusíš krátce, nebo dlouho, vůbec netvrdne-to ti říkám z mé zkušenosti:-! a raději jí dusím krátce(tak 15-25 minut) a tak jí přidávám při vaření tak ve 3/4 dušení, či vaření;-)
Docela ti jí závidím-ale v dobrém:-))

zelina: Nohy hlívy jsou poživatelné;-), jen jsou tuhé, já je odkrojím a usuším nakrájené na plátky a pak používám do polévek a pokrmů jako ostatní sušené houby nebo rozemelu na prášek na houbové koření. Jinak je lépe hlívu upravovat tepelně déle, je opravdu tužší. Jako minutku ji dělám také, ale to ji předem předvařím.

ahoj všici, mám prosbu, dostala jsem veliký trs hlívy ustřičné, receptů jsem objevila až, až,nepíší jak dlouze vařit, dusit. Pochytila jsem několik stručných, ale tutových sousedských rad, a teď nevím co je správně, jedna radí hlívu tepeĺně a jen krátce podusit jinak ztvrdne a druhá zase radí dusit déle dokud nezměkne, jedna tvrdí smažit celou druhá bez nožiček,ty prý jsou nepoživatelné. Někdo mi radil hlívu usušit a vsypat do pokrmu jako koření. Že je hlíva velice zdravá a má hodně vitamímů jsem taky dočetla, ale nezaniknou tepelnou úpravou?? chtěla bych jí využít jako ,,lék,, na imunitu.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek