Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření pro maminku

Nyobio: Zahušťování záklechtkou - používám zásadně polohrubou mouku. Dobře se promíchá, když mouku i tekutinu (vodu, mléko, smetanu) dáš do uzavíratelné skleničky, třeba od marmelády a pořádně to protřepeš. Potom za stálého míchání pomalu vliješ do omáčky nebo polévky a necháš provařit. Jestliže se Ti přesto udělají hrudky, můžeš omáčku rozmixovat, pokud to lze.

Nyobio, děvčata už napsala témeř vše, tak jen jednu malou radu, dej místo hladké mouky polohrubou a bude to bez hrudek.;-)

Já k tomu listovému těstu ještě přidám radu, že listové pevně smotané těsto lze krájet i nití jako knedlíky - podvlečeš, překřížíš a utáhneš. Nit méně deformuje tvar. A jinak - z nepovedených detailů si moc hlavu nedělej, teprve cvik dělá mistra ;-):yes::-K:-K Držím pěsti.

Já ještě dodám, že pak na krájení šneků můžeš zkusit použít zoubkovaný nůž, jde to s ním lépe. Můžeš ho občas přetřít jemně a lehounce olejem.
Mouka jde lépe rozkvedlat ve vlažnější vodě, než úplně studené. Jde to jak kvedlačkou tak i třeba metličkou. Pokud by se ti pořád zdálo že máš nerozšlehané hrudky, tak proceď přes cedníček a pak jak radí Čokoláda. Záklechtka by měla být taková spíš řidší, jestli bys to měla třeba jako těstíčko a budeš zahušťovat, tak se ti spíš udělají ty žmolky, protože to nestačíš rychle rozšlehat.;-)

Nyobio: to listové těsto rozválej na obdélník, nebo čtverec pak ho potři, nebo vyskládej tím čím chceš, zatoč ho, jako se točí roláda a ostrým nožem, který namáčíš do studené vody těsto rozřezej na kola a rovnou je na placato dávej na plech s pečícím papírem, nebo vytřený tukem. Jak píše Chocolate, potři je našlehaným vajíčkem, ale když je nenamažeš nic se nestane, jen nebudou tak lesklé;-)
Při tom zahušťování, je důležité tu mouku s vodou,pořádně rozmíchat a můžeš vyzkoušet, jak třo dělám jí-u omáček dám do hrnečku část horké omáčky, rozmíchám s moukou a až se vše rozpustí naliju zpět, míchám a nechám převařit do zhoustnutí, to samé u polévek atd. Nikdy nemám hrudky a pokud by ti ani to nešlo, tak použij na rozpuštění el.šlehač a je to:-D Jsi holka šikovná, tak si vyber.....;-)

Stačí listové těsto s náplní pevně smotat a pak nařezat na cca centimetrová kolečka.Dáš na pečící papír, potřeš peroutkou rozšlehaným vejcem a upečeš.
Vodu s hladkou moukou dobře rozmíchej a pomalu lij do omáčky, kterou promíchávej metličkou.

Dobrý den,je mi 14 a snažím se vařit.Moc mě to baví.Ale mám problémy s tímto.
-když dělám slané šneky,nikdy je nezabalím do hezkého kolečka ale mám z toho takový štrůdl.Jak se balí aby z toho bylo kolečko?:(
Nejde to.
-neumím nic zahušťovat,vždy mám hrudky.I když dám předtím mouku do hrnečku s vodou a pak vliju a míchám.
děkuji

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek