Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka, bochánek, mazanec - prosím pomoc!!!!!

Tak troubu mám elektrickou. Fotka řezu vánočky je z receptu z těchto stránek. V tomto receptu bylo opravdu hodně droždí, ale u jiných receptů se dávalo méně a problém byl stejný. Troubu mám předehřátou na 180st. a pak snižuji na 150st. Jiná kynutá těsta jsou v pořádku, proto to vážně nechápu! Mouky jsem také hodně měnila....Chuťově fakt vynikající....ale sražená:-S

Žížalko,možná jsi nejblíž, mrkni, celkově ta vánočka vypadá skvěěla přitom fakt vevnitř jakoby nedopečená, hutná.
MrazovaJa - Jak to vypadá s jiným pečením, nemůže to být opravdu kvalitou trouby? Víš,plyn jsem teda nikdy ráda neměla, teď co mám elektriku a horkovzduch, nechtěla bych jinou. Nepeče ti prostě třeba v každé části jinak? Já třeba všechno asi po půlce pečení musím otočit, protože mi to zezadu a jakoby shora peče víc a kdybych to neotočila, tak zadní část je spálená, přední jako u tebe sice na vrchu hezká, ale vevnitř nedopečená.
A to i když používám ventilátor, bez něj to je ještě výraznější.
Mám fakt pocit, že musíš vychytat vlastní troubu (každá fakt peče jinak);-)

Fotka na mě působí, jako by to těsto bylo vykynuté, možná až moc a pak ho "něco" "ofouklo" a kleslo. Pokud máš horkovzdušnou troubu, zapínej horkovzduch až na závěr, na barvu. Po upečení nechej ve formě vychladnout, pak teprve vyklápěj. Vršek té rozkrojené vánočky je hodně světlý, možná by ještě chtěla péct. Dávám ji do spodní třetiny trouby.

To je zvláštní...nemáš hliníkovou formu? Taky moukou by to mohlo být, zkusila jsi jiného výrobce? Vánočku vkládám do trouby vyhřáté na 170°C, po "zapečení" snižuju na 150°C. Problémy u jiných moučníků nemáš? Nemáš plynovou troubu? Mohly by být zanesené trysky. Nic víc mě nenapadá. Vzhledem k tomu, že Ti těsto vypracuje pekárna, tam problém není. Něco se s ním stane v troubě...nezoufej, třeba to odhalíme? Jo, a domácímu skřítkovi doufám necháváš drobečky na stole, aby neškodil ;-):-)

tak tady je ten řez

Tady u té vnitřek vyfocený nemám, ale nafotím tu dněšní - není mezi tím rozdíl

Vánočka na té fotce vypadá skvěle:yes::yes:

Na té fotce ale ta vánočka vypadá výborně, spíš tedy by to chtělo vyfotit řez, když je chyba vevnitř

Tak pletená vánočka

Moc děkuji za odpověďi. Těsto zadělávám vždy v pekárně, takže je krásně vláčné. Receptů jse mvyzkoušela už tolik, že bych to ani na nespočítala - vyzkoušené, od babiček, tetiček atd.....S méně i více droždí. S vkládáním do trouby zacházím jemněji, než s naším miminkem!!! Troubu neotevírám dříve, jak po 3/4, protože jí také peču víc jak hodinu. Motat vánočku neumím, tak dávám těsto do formy, nebo prostě jen udělám bochánek. Ale s tou vodou bych to také mohla zkusit. pošlu Vám fotky toho, co jse mpekla naposledy - jestli je najdu :-D

Chyba môže byť aj vo veľkom množstve droždia. Počítaj na 1 kg múky 1 kocku droždia, teda 42 g. Ak je múky menej , musí byť primerane menej aj droždia. A ešte je dôležité cesto dôkladne vymiesiť. Čím viac vzduchu, tým lepšie, takže sa neboj cesto počas kysnutia premiesiť. Pokiaľ robíš cesto v DP, tak to urobí za teba. ;-)

Nevím jestli jsem na radu ta pravá - kynuté moc neumím, ale jednou jsem zkusila na radu Cathleen zadělat těsto vodou místo mlékem. Výsledek byl neskutečný. Vánočka byla lehčí, uvnitř nezhňácla a moc dobrá. Druhý problém může být v teplotě trouby a době pečení - já peču na 150°C cca 1-1a1/4 dle velikosti vánočky-bochánku. Počkej ještě, jestli ti neporadí někdo další.;-)

No podle popisu a mých zkušeností a pokud těsto vzešlo normálně, je to tzv. spadlé nebo sražené při pečení - prostě, prudkým trhnutím pekáče či formy při vložení do trouby, pečení, nebo i moc brzy otevřená trouba na kontrolu a prudce trouba zavřená, to všechno ovlivňuje hlavně kyynutá (ale i piškotová) těsta. Já vždycky tvrdím, že se s tím musí zacházet jako s miminkem, bez jakýchkoli rychlých trhavých pohybů vložit do trouby, určitě otevřít na kontrolu až aspoň po 18 min. a hlavně necukat ani s dvířky ani s plechem nebo tím, v čem se peče. A i při vyndávání to nést jak miminko.;-)

Dobrý den, prosím pomocte mě při řešení problému s vánočkou. Nevím čím to je, ale ještě se mě nikdy nepovedlo upéct bílou - žlutou vánočku. Vždy je uvnitř hnědá, jako sražená! Kvásek, kynutí míchání - to vše je supr. Do té doby, než to skončí v troubě. Vždy se řídím popisem, vánočka je chuťově vynikající, ale je taková žvýkavá, hnědá...vyzkoušela jse mvše, ale už si vážně nevím rady;-(

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek