Raw recepty na lahodná raw jídla
Teprve před pár lety jsme u nás zaznamenali boom tepelně neupravených (neboli raw) jídel. Na Západě je přitom populární u velké části populace poměrně dlouho a podniky s raw jídelníčky jsou tam podstatně početnější, než u nás. Příznivci raw stravy vidí její hlavní výhody zejména ve větším obsahu vitaminů, z nichž některé tepelná úprava ničí. Jenže všechno má i své proti. V našich zeměpisných podmínkách není raw strava příliš vhodná v chladnějších měsících a rovněž pro lidi, jejichž trávicí systém je oslabený. Taky pro milovníky masité stravy není tím pravým ořechovým.
Raw jídla nicméně nejsou pouhé saláty. Do syrové stravy patří také různě nakládané a kvašené potraviny, smoothie, nebo i velká spousta speciálních raw dezertů. Ačkoli nemusí toto označení mít, stačí se zamyslet a spoustu raw produktů najdete skoro v každé dobře zásobené spíži. Pokud ale zvažujete raw coby životní styl, dobře promyslete a pomalu testujte, jestli v dlouhodobém časovém horizontu zrovna vám bude dělat dobře.
Související články
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tvarohový závin à la štola zvládneme snadno a chutí nám připomene sváteční moučník
Na Matějskou až po výplatě! Cukrová vata za 300 Kč, pivečka za šedesát, nejdráž je hned u vchodu
Posílí vlasy, urychlí hubnutí a osvěží tělo: Vyrobte si zázračný kopřivový sirup!