Rybízová marmeláda
Dokážete si představit linecké cukroví bez rybízové marmelády? My určitě ne. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není potřeba žádný želírovací přípravek, stačí jen přidat cukr. Snazší recept nenajdete a tento stojí za vyzkoušení.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 735 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 0 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 000,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 7. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rybízová marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RWV
Moje poznámka
Rybízová marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RWV
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Čočková polévka s batáty a mangoldem
Přidáno před 21 hodinami
Chřestová polévka
Přidáno před 22 hodinami
Rebarborovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno před 22 hodinami
Rychlovka z králíka (nízkosacharidová strava)
Přidáno před 23 hodinami
Hovězí trhané maso
Přidáno 28. 4. 2025 09:05
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Teplý čočkový salát
TondaJ před 52 minutami
Brokolicová polévka s vločkami
TondaJ před 52 minutami
Vepřové kotletky s pepřovou omáčkou
prochajdam před 1 hodinou
Křehoučké jogurtové řízky
Kovisova před 1 hodinou
Halušky se zakysanou smetanou
ZboSy před 2 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
Nikolw před 4 hodinami
Směs hub na cibulce a medvědím česneku s těstovinami
mariooneta před 13 hodinami
Rebarborový koláč
janpoho před 13 hodinami
Kopřivový sirup
BlancaL před 14 hodinami
Tématické fráze:
rybízový džem,
recept na rybizovou marmeladu,
marmeláda,
recepty na marmelády a džemy,
marmelada recept,
džem z rybízu,
ribizova marmelada,
marmeláda z červeného rybízu,
rybízová marmeláda z domácí pekárny,
bílý rybíz marmeláda,
rybízový džem recept,
jak udělat rybízovou marmeládu,
rybízová,
marmeláda z červeného rybízu recept,
rybízové víno recept,
džem z bílého rybízu,
červený rybíz marmeláda,
domácí marmeláda z červeného rybízu,
rybízová marmeláda v domácí pekárně,
recept na rybízový džem
Suroviny:
rybíz,
cukr krystal
Komentáře (162)
Želiroval úplně neskutečně, jsem nadšená!
S dovolením jsem přidala fotku
No a jak vám želírovala, he?
Dnes poprvé jsem dělala marmošku z černého rybízu. Odteď budu dělat rybízové marmelády pořád.
. ako pisem, varime takto uz desatrocia, je to jednoduche a rychle.
Hosta: Jitka, ďakujem za odpoveď, ale treba to robiť tak, ako je postavený recept. Pokiaľ niekomu nevyhovuje, má možnosť zvoliť iný recept.
Ladi, díky za záskok.
Inak mi nie je jasné, ako vám nestuhol lekvár, ak ste doň dali ešte želírovací cukor. Ríbezle majú toľko pektínu, že lekvár stuhne aj keď nechce. Pozor ale, horúci lekvár bude tekutý, stuhne po vychladnutí.
Ďakujem za vyskúšanie a som rada, že sa podaril.
Rybízová se povedla a je úplně super
Jahodovou jsem zkoušela včera a první várka zatím nezhoustla, druhou jsem vařila o 10 minut déle, tak ta ztuhla
Ještě jednou děkuji
Ale maliny nie sú problém tiež. Umyte ich a rozvarte,na slabom ohni netreba podliať, len miešajte. Potom rozmixujte, pridajte cukor podľa chuti a potom máte 2 možnosti :
1. pridajte podľa návodu Gelfix ( alebo pridajte rovno želírovací cukor )
2. vatre po menších množstvách, kým sa časť vody nevyparí a zlievajte do fľaštičiek. Ak prejdete vareškou po dne hrnca, marmeláda sa nezleje ihneď dokopy. Ak dáte kvapku na tanier, po chvíľke vidíte, aký máte lekvár hustý.
tak jsem včera zkoušela svou první marmeládu a naprosto perfektní!
Chtěla jsem se jenom zeptat, zda se dá dle stejného receptu udělat marmeláda z malin? Má s tím někdo zkušenost?
Děkuji
právě jsem dodělala menší dávečku bílého rybízu s červ. angreštem (750ml rozvaru+900g cukru(dala jsem víc) = 3x0,3 skleničky
Je trochu pikantnější, ale přítel olizoval vařečku a prej to je dobrý
Marmoša mě faaakt baví
Eva: Evička, do ríbezlí netreba žiaden Gelfix, ríbezle majú toľko pektínu, že to stuhne aj keď nechcem, napr. 2-ročná šťava začne rôsolovatieť. Uvarte lekvár podľa tohto receptu a uvidíte, že to ide.
Podlievať netreba, zbytočne pridávať vodu tam, kde je jej dosť.
ráno jsme si ji dali hned ke snídani - a ňam
Akorát, jako mladá domácnost, co začíná teprve zahradničit ještě nemám vychytané pomocníky - takže ani robot, ani odšťavňovač - tak jsem to hezky pasírovala na malém sítku ručně - i když to trvalo trochu déle, rozhodně to povařené bylo protlačeno rychleji než ten sirup minulý víkend a nebolela z toho tolik ruka
Až se bude dělat vánoční cukroví - bude kam sáhnout do zásob
do druhého vaření spolu s cukrem a štávou přidám celou skořici a vanilku, je to potom navoněné a při nalévání do skleniček přidám na víčko rum,kterým i doleju asi tak půl cm do sklenic až po vrch vůbec není cítit potom v té marmeládě a žádná se mi nezkazila, mám je ve špajzu už rok. Děkuji moc za recept, opravdu doporučuji zařadit ke klenotům každé kuchyně!!!Ještě k přípravě: poprvé jsem pasírovala ručně přes síto vařečkou, letos jsem si půjčila klasický mlýnek, ruční, který rozemele napadrť i stopky a vůbec to nevadí, marmeládě to vůbec neubere a výsledek je stejný-vizuelně i chuťově.
K tým marmeládam z obchodu, je fakt rozumnejšie, ak máš ovocie, urobiť to doma. Stačí si pozrieť zloženie marmelád na etikete, niektoré z nich ovocie ani nevideli alebo len veľmi mizivé percento. Doma vieš, čo do toho dáš. Súhlasím s tebou.
Rozvarené ríbezle pasírujem na robote, ale doma, keď sme ešte nemali robot, sme pasírovali na ručnom pasírovači. S odšťavňovašom skúsenosti nemám, ale prikláňala by som sa skôr k prepasírovaniu cez redšiu utierku.
K dotazům ohledně Gelfixu a pod.
Pokud děláte marmeládu jen ze zastudena vylisované šťávy, nemusí vám chtít marmeláda tuhnout. Vtip je v tom, že pektiny, které s cukrem mají na svědomí tuhnutí, jsou obsaženy hlavně ve slupkách. Tj. pokud děláte marmošku ze šťávy, je jistější přidat pektin třeba v Gelfixu. Pokud jedete podle tohoto receptu, pektin se varem uvolní ze slupek do šťávy a marmeláda tuhne sama.
Ale může se podařit i to, že vám ztuhne i rybízová šťáva ve flašce, u které jste to neplánovali.
fakt namka mmmmmmmmmmmmmmm
Překlad pro ty, kteří stejně jako já nerozumí rumunsky:
Tento rok jsem dělal džem z černého rybízu, 13 sklenic, je velmi dobrý a je ve velmi krátkém čase.
S marmeládou nerobte nič, je to ok
K marhuľovej marmeláde : Marhule rozpolím, odkôstkujem , presypem hrsťou cukru a zakryté nechám postáť cez noc v chlade. Pustia veľa šťavy a opäť netreba nič podlievať. Postavím na sporák a na miernom ohni za občasného premiešania rozvarím. Potom rozmixujem. Ak chcete mať kúsky ovocia, tak nemixujte. Pridám cukor, nikdy nevážim, ale pridávam podľa chuti. Nie sú vždy marhule rovnako sladké. Cukor sa v teplom ovocí rozpustí hneď.
Potom zoberiem 2 kastróly ( to len kvôli rýchlejšej práci ) a bežnou polievkovou naberačkou nalievam hmotu do kastrólov. Dávam naraz 2 naberačky. Plameň taký, aby vám to nepriháralo, musíte si odskúšať. Miešam, raz jeden, potom druhý. Voda sa vyparí a lekvár hustne.
Keď urobíte vareškou linku po kastróli, nesmie sa vám lekvár rýchlo zliať späť.
Skúšku môžete urobiť aj tak, že na malý tanierik kvapnete trocha lekváru, o chvíľu uvidíte, ako stuhol. Ak tečie, varte ďalej.
Keď je lekvár v kastróli hustý, zlejem do fľaše a nalejem ďalšie 2 naberačky.
Postupne sa fľaša naplní lekvárom, uzavriem, otočím hore dnom a nechám do vychladnutia, potom odložím.
Takto varím všetky lekváre z akéhokoľvek ovocia okrem toho ríbezľového.
PS: jeste mam dotaz na tu merunkovou..ta se vari i se slupkama a podleva ci ne? pripadne kolik vody? zhruba na to kilo merunek..a pote se prida cukr a opet nic jineho? poprosim vas jeste o radu na tu merunkovou..ty nam take rostou na zahradce..
jeste jednou moc dekuji a preji hodne bodiku a spokojenych hodnoceni!!!
Lucka
S klasickým vařením nemám zkušenosti a asi ani mít nebudu
když dáš více šťávy nebo ovoce,proces stejný,jen ten čas se prodlouží
a opět:jak píše tejaja,nepoužívaly žádnou chemii a nikdy se nic nezkazilo
ať se ti daří
Keďže ríbezle pasírujem, neobsahuje marmeláda žiadne zrniečka. Ríbezle sa rozvárajú celé so stopkami a potom sa pasírujú. Pasírujem na robote, takže to ide rýchlo, ale ani ručným mlynčekom na pasírovanie to nie je problém.
Množstvo cukru si zvolíte podľa chuti, pôvodný recept uvádzal na 1 l šťavy 1 kg cukru, ale keďže tiež nemáme radi presladené potraviny, dávam len 90 dag ( ako je to uvedené v recepte v surovinách ). Lekvár je príjemne sladkokyslý, používam ho práve kvôli tomu hlavne do koláčov a zákuskov. S množstvom cukru môžete ísť dole aj na 85 dag, Menej by už znamelo asi dosť vysokú kyslosť, ale je to na chuti každého.
Marmeláda je pred zlievaním tekutá, tuhne až chladnutím, takže sa netreba báť, že je riedka a netuhne.
Robíme tento lekvár už desaťročia, ešte som bola doma slobodná, a nikdy sa nestalo, žeby sa nebol podaril. Je bez chémie a v podstate bez nadmernej práce. V prípade ríbezlí (vďaka množstvu pektínu ) sa dá takto variť naraz lekvár. Varím naraz po 3 l šťavy + cukor k tomu, väčší hrniec nemám
Ani pri varení ostatných lekvárov nepoužívam žiadne doplňujúce a želírovacie prostriedky, vždy len cukor. Množstvo podľa sladkosti ovocia. Ovocie rozvarím, pridám cukor a varím po malých množstvách ( 2 naberačky na polievku ), kým sa voda vyparí a zlievam postupne do fliaš. Poznáte to tak, že pokiaľ urobíte varechou čiaru v hrnci s vareným lekvárom, lekvár sa vám nezlieva späť. Samozrejme, musíte to miešať, aby sa vám nepripálil. Možno to niekomu vadí, že ako za našich prastarých mamičiek, ale som toho názoru, že chémie mám v obchode dosť a nebudem si kaziť vlastné ovocie zo záhrady.
PS: letos jsem zpracovával meruňky a jahody - vyráběl jsem taktéž džem - použil jsem Gelfix 2:1. Vznikl mi z toho takový řidší rosol. Opět jsem dodržel návod - přesně jsem všechno odvážil. Jen mě zajímá, jak bych udělal trochu tužší džem (pokud možno opět bez větších chemických přípravku - různých ztužovačů)? Kyselinu citronovou jsem taktéž přidal 2 lžičky na 1 dávku.
PS2: Uvažoval jsem také nad tím, jestli není možné mé neúspěchy vysvětlit tím, že zpracovávám naráz 3 kg ovoce a tudíž se troch a vody nestačí odpařit a tím zhoustnout? Asi bude lepší dělat džemy po menších dávkách?
To je snad vše... ještě jednou díky
Za príma receptík je další bodík Tvůj
Jen mě mrzí,že za 3 roky je to bod teprve druhý
Gelfix a podobné prípravky nepoužívam vôbec. Ovocie, ktoré by nemalo žiadny pektín, je v podstate len jedno - baza čierna. Tam robím lekvár tak, že použijem k baze niekoľko jabĺk, ktoré pektín majú a lekvár pekne zahustia. A varím klasicky z ostatných druhov ovocia - teda vyparením vody. Postupným varením.
A nemaj obavy pri tomto lekvári, určite sa ti nič neskazí a je to rýchlo hotový a vynikajúci lekvárik, pri ktorom nemusíš stáť pri sporáku
záleží,z jakého ovoce děláš
dřív nic takového nebylo a marmelády a džemy se dělávaly taky
a jestli můžu na rady - co se dá delat jen z cukrem a co potřebuje nejaký ten gelfix?
a kdy se dává kys.citronová
učím se to a tomuhle nerozumím
rybíz dobře želíruje a nekazí se,jako třeba jahody
Sklenice již mám naplněny a zbytek, který jsem odlil do misky je již tuhý.Doufám, že to dopadne dobře.
Ještě jednou moc krát děkuji a přeji krásný a úspěšný den.
Richard
Po zapnutí plynu ríbezle okamžite púšťajú šťavu, nič sa nepripáli. Predsa v recepte nemáte napísané, že treba podliať ! Tak teraz neviem, čo z toho dostanete
Doufám, že marmeláda bude.Díky za recept.
Blanka:
K receptu nejsou žádné komentáře.