Vdolky
Pod pojmem vdolky si asi většina z nás představí smažené kynuté těsto s povidly a tvarohem. Nicméně vdolky podle našeho receptu jsou jiné, slané. Pečené bochánky můžete využít jako přílohu k polévkám, například gulášové nebo dršťkové.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 737 kJ / 4 000 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 89,66 g |
| Tuky | 229,29 g |
| Vláknina | 18,36 g |
| Cholesterol | 533 mg |
| Sodík | 312 mg |
| Sůl | 0,67 g |
| Sacharidy | 385,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme si kvásek z droždí, mléka a cukru a necháme ho vykynout.
Krok 2: Smícháme vykynutý kvásek s moukou, vejcem, olejem a solí. Vypracujeme nelepivé těsto a necháme ho vykynout.
Krok 3: Po vykynutí uděláme z těsta 16 kuliček, které položíme na plech s pečicím papírem.
Krok 4: Kuličky na plechu zploštíme a potřeme vejcem, posypeme solí a mákem.
Krok 5: Můžeme sypat dle libosti i kmínem a nebo sezamem. Nechce krátce dokynout asi 15 minut.
Krok 6: Než bulky vykynou, vyhřejeme troubu na 190 °C.
Krok 7: Dáme péci připravené bulky a ztlumíme teplotu v troubě asi o 10 stupňů. Pečeme do světlehnědé barvy.
Krok 8: Po upečení potřeme vdolky olejem. Necháme vystydnout na mřížce.
Zveřejněno 14. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vdolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zvB5
Moje poznámka
Vdolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zvB5
Nejnovější recepty
Vánoční oplatky
Přidáno před 5 hodinami
Medové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 8 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 9 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Ututatise před 6 minutami
Poctivá vánočka
metrix7 před 9 minutami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Slavista62 před 33 minutami
Krkovička z trouby
Sahula před 33 minutami
Těsto na perníčky - hned měkké
habis před 56 minutami
Perníčky, které jsou hned měkké
AlienkaKalousova před 1 hodinou
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
milhausz1984 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
busy_dad před 1 hodinou
Celerová pomazánka
Toms1 před 1 hodinou
Rajská omáčka s masovými kuličkami
poirotka před 2 hodinami
Tématické fráze:
vdolky,
vdolky s mákem,
vdolky recept,
vdolky jednoduché,
recept na vdolky,
slané vdolky,
recept na vdolky slané s mákem,
vdolky do trouby,
slane vdolky recept,
vdolky s mákem recept,
vdolky k čočce,
vdolky bez kynutí,
slané vdolky k polévce,
vdolky k mrkvi,
vdolek,
recept na slané vdolky,
vdolky recept jednoduché,
vdolky z trouby,
recept vdolky,
sypánky
Suroviny:
mouka hladká,
olej,
mléko,
droždí,
cukr,
vejce,
sůl,
mák
Komentáře (56)
Někdo se tu ptal, proč kostka droždí, když na půl kg mouky se dává kostky půl. To je sice pravda, ale do kynutých věcí, jako jsou buchty, vdolky, nebo houskové knedlíky či vánočka dávám také kostku celou (na půl kg mouky), ono to je pak víc nakynuté a oprvdu to chuťově není znát.
Ještě jedna poznámečka. Mám dvě děti a ty o vdolky jako takové (bochánky) dvakrát nestojí, zato když s nich zapletu housky, tak se po nich jen zapráší
Je mi líto, že vdolky nevyšly tak, jak by měly, ale bohužel Vám neporadím, mě se to ještě nestalo. Možná by poradily některé zkušenější kuchařky.
Dělám podobně, místo oleje dávám máslo. Dovolila jsem si přidat fotku a dávám bodík
pepře-zkuste
Děkuji za dobré hodnocení vdolečků. Taky je máme moc rádi.
tento recept na vdolky je jeden z nejlepších, vdolečky jsou díky oleji vláčné.
Já nechávám \\\"kuličky\\\" ještě kynout i na plechu. Poté, když je vytáhnu z trouby, potřu (nebo pokapu) rozpuštěným máslíčkem...mňamka.
Michaela Medkova: