Borůvkový ombre dort
Nádherný zákusek jako z luxusní cukrárny, takový je borůvkový ombre dort. Díky různému podílu borůvek v krému získáte krásný přechod v odstínech fialovo-modré. A navíc chutná stejně dobře, jak vypadá.
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 28 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 842 kJ / 4 742 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 83,92 g |
| Tuky | 247,53 g |
| Vláknina | 20,40 g |
| Cholesterol | 500 mg |
| Sodík | 528 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 534,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sušenky nadrtíme, smícháme s cukrem a přidáme rozpuštěné máslo. Směs důkladně propracujeme a vypracujeme těsto, které vložíme na dno dortové formy a stlačíme. Můžeme si pomoci například sklenicí. Dáme do lednice asi na 30 minut zatuhnout.
Krok 2: Borůvky s cukrem dáme do rendlíku a na mírném plameni přivedeme k varu. Necháme asi 10 minut vařit. Poté necháme borůvky trochu zchladnout a propasírujeme přes síto.
Krok 3: Borůvkové pyré rozdělíme na tři různé části - v první budou 4 díly, v druhé 2 díly a ve třetí 1 díl.
Krok 4: Připravíme krém. Nejprve vyšleháme smetanu do tuha. V druhé míse smícháme mascarpone s cukrem a vyšleháme hladký krém, do kterého budeme postupně po částech přidávat tvaroh a nakonec jemně vmícháme smetanu. Krém rozdělíme na 3 stejné části (každou po cca 300 g).
Krok 5: Uděláme první patro dortu. Budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s nejvyšším obsahem (4 díly) a první část krému. Nejprve připravíme želatinu. Namočíme ji do misky se studenou vodou a počkáme, dokud želatina nezměkne (cca 3 minuty).
Krok 6: Borůvkové pyré přendáme do kastrůlku, na mírném ohni zahřejeme, poté hned odstavíme a vhodíme do něj měkkou a vymačkanou želatinu. Mícháme do té doby, než se želatina rozpustí.
Krok 7: Pyré necháme trošku vychladnout (aby se v něm krém nesrazil) a pak po částech přidáváme tvarohovou směs, kterou jemně vmícháme připravenou metličkou. Vznikne řidší fialová směs, kterou přelijeme na ztuhlý korpus. Dáme chladit do lednice.
Krok 8: Připravíme druhé patro. Budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 2 díků a druhou část krému. Postup je totožný, jako s prvním patrem, jen s tím rozdílem, že na konci vznikne krém se světlejším odstínem. Vylijeme na ztuhlou první část a dáme opět chladit do lednice.
Krok 9: Připravíme třetí patro. Budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 1 dílku a třetí část krému. Postup přípravy totožný s prvním a druhým patrem, třetí část krému je nejsvětlejší. Přelijeme na druhé patro a dáme chladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
Krok 10: Před vyndáním z formy, oddělíme dort od okrajů formy ostrým nožem a opatrně formu sundáme tak, aby se jednotlivé vrstvy od sebe neobarvily. Před podáváním můžeme dozdobit čerstvým ovocem.
Zveřejněno 2. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Borůvkový ombre dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vkym
Moje poznámka
Borůvkový ombre dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vkym
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 21 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 22 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 2 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 2 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 2 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 2 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 3 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 4 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 4 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 5 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 6 hodinami
Tématické fráze:
borůvkový dort,
borůvkový dort s mascarpone,
ombre dort,
borůvkový krém,
borůvkový krém do dortu,
dort ombre,
borůvkový krém na dort,
dorty recepty,
ombre dort recept,
boruvkový dorty recepty,
domácí ombre,
borůvkové pyré,
boruvkovy cheesecake,
borůvkový dort z mascarpone,
dort s mascarpone a boruvkami,
recepty na dorty,
boruvkový krem s mascarpone,
borůvky recepty,
boruvkové dortíky,
dort
Suroviny:
sušenky máslové,
máslo,
cukr třtinový,
borůvky,
cukr moučkový,
želatina,
mascarpone,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
tvaroh,
smetana ke šlehání
Komentáře (8)