Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 842 kJ / 4 742 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 83,92 g |
Tuky | 247,53 g |
Vláknina | 20,40 g |
Cholesterol | 500 mg |
Sodík | 528 mg |
Sůl | 0,84 g |
Sacharidy | 534,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sušenky si nadrtíme, smícháme s cukrem a přidáme rozpuštěné máslo. Směs důkladně propracuje, nejlépe ručně, vypracujeme těsto, které vložíme na dno formy a stlačíme. Můžeme si pomoc např. sklenicí. Dáme do lednice asi na 30 minut.
Krok 2: Borůvky s cukrem dáme do rendlíku a na mírném plameni přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit. Poté necháme borůvky trochu zchladnout a propasírujeme přes síto.
Krok 3: Borůvkové pyré rozdělíme na tři různé části - v první budou 4 díly, v druhé 2 díly a ve třetí 1 díl. Přidávám Marcelčin trik, jak na to - postupovala jsem tak, že jsem do misek dávala postupně vždy 4 lžíce, do další 2 lžíce a do poslední 1 lžíci a ta stále dokola, dokud mi pyré nedošlo.
Krok 4: Krém: nejprve si vyšleháme smetanu, až je tuhá. V druhé míse smícháme Mascarpone s cukrem, vyšleháme hladký krém, do kterého budeme postupně po částech přidávat tvaroh a nakonec jemně vmícháme smetanu. Krém si rozdělíme na 3 části - mě každý vycházela na cca 300 g.
Krok 5: První patro: budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s nejvyšším obsahem (4 díly) a první část krému. Nejprve si připravíme želatinu. Namočíme ji do misky se studenou vodou a počkáme, dokud nám želatina nezměkne cca 3 minuty.
Krok 6: Borůvkové pyré přendáme do kastrůlku, na mírném ohni zahřejeme, poté hned odstavíme a vhodíme do něj, měkkou a vymačkanou želatinu. Mícháme do té doby, než se želatina rozpustí.
Krok 7: Pyré necháme trošku vychladnout (aby se nám v něm krém nesrazil) a pak po částech do něj přidáváme tvarohovou směs, kterou jemně vmícháme připravenou metličkou. Vznikne nám řidší fialová směs, kterou přelijeme na ztuhlý korpus. Dáme chladit do lednice.
Krok 8: Druhé patro: budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 2 díků a druhou část krému. Postup je totožný, jako s prvním patrem, jen s tím rozdílem, že nám na konci vznikne krém se světlejším odstínem. Vylijeme na ztuhlou první část a dáme opět chladit do lednice.
Krok 9: Třetí patro: budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 1 dílku a třetí část krému. Postup přípravy totožný s prvním a druhým patrem, třetí část krému je nejsvětlejší. Přelijeme na druhé patro a dáme chladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc!
Krok 10: Před vyndáním z formy, oddělte dort od okrajů formy ostrým nožem a opatrně formu sundejte tak, aby se jednotlivé vrstvy od sebe neobarvily. Před podáváním můžete dozdobit čerstvým ovocem.
Zveřejněno 2. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Borůvkový ombre dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vkym
Moje poznámka
Borůvkový ombre dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vkym
Nejnovější recepty
Turecká vejce
Přidáno před 24 minutami
Pikantní květák se zastřenými vejci (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Špagety s kuřecím masem a bazalkovým pestem
Přidáno před 15 hodinami
Segedín z trouby
Přidáno před 18 hodinami
Měkké banánové sušenky
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí maso s houbami a brokolicí
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hustá žampiónová omáčka s kuřecími nudličkami
trdlo před 6 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
ZuzkaBob před 8 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
horackovapetra před 12 hodinami
Hlíva ústřičná na paprice a fazolkách
mikii před 12 hodinami
Šlehačkový koláč s jablky
knihomolka před 12 hodinami
Nejmilejší koprovka
Hanina65 před 13 hodinami
Langoše z jogurtu
lunav1 před 14 hodinami
Bábovka se strouhanými jablky
BaoAn před 15 hodinami
Langoše jednohubky
lunav1 před 15 hodinami
Krkovička z trouby
stepankovasarka před 15 hodinami
Tématické fráze:
borůvkový dort,
borůvkový dort s mascarpone,
ombre dort,
borůvkový krém,
borůvkový krém do dortu,
dort ombre,
borůvkový krém na dort,
dorty recepty,
ombre dort recept,
boruvkový dorty recepty,
domácí ombre,
borůvkové pyré,
boruvkovy cheesecake,
borůvkový dort z mascarpone,
dort s mascarpone a boruvkami,
recepty na dorty,
boruvkový krem s mascarpone,
borůvky recepty,
boruvkové dortíky,
dort
Suroviny:
sušenky máslové,
máslo,
cukr,
borůvky,
cukr moučkový,
želatina,
mascarpone,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
tvaroh,
smetana ke šlehání
Komentáře (7)