Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarky z masáků (růžovek)

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Škvarky z masáků (růžovek) jsou netradiční lahůdkou pro milovníky hub. Tyto jedinečné škvarky se připravují z růžovek, známých také jako muchomůrky růžovky, které po usmažení získávají křupavou strukturu a bohatou houbovou chuť.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Houby očistíme, oloupeme slupku z kloboučků, nakrájíme na plátky. Krok 2: Vyšší plech či pekáček vymažeme sádlem, dáme až 5 cm vrstvu masáků, osolíme, okmínujeme a dáme do trouby na 220 °C. Houby obsahují hodně vody, takže nejprve pustí vodu a "plavou", poté se tekutina odpaří a pečeme dozlatova. Krok 3: Ke konci občas lehce promícháme. Houby hodně zmenší objem, takže z plného plechu je nakonec miska této dobroty. Pozor na připálení, zhořkly by.

TIP: Chyby při zpracování lesních hub a jak jim předejít

Zveřejněno 15. 8. 2010

Poznámka autorky isindy

Muchomůrka růžovka - Amanita rubescens - toto jídlo patří k tradici naší houbařské sezóny. Příloha : čerstvý chléb

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarky z masáků (růžovek)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/krY5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarky z masáků (růžovek)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/krY5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Poprvé v životě jsem dostala muchomůrky růžovky (mě se nikdy nedařilo je najít) a škvarky z nich jsou delikatesní..

Vaclav Fronek: Vašíku, to jsem ráda, že ti takto upravené masáky zachutnaly ;-)...u nás jsou také velmi oblíbené, s čerstvým měkkých chlebem nemají chybu :-p:yes:

Ivanko. Isindy. Nějak mám hub už plný zuby, ale když už je holky přinesli a člověk si dal práci vše očistit , TAK CO ??? Lovil jsem na internetu protože po všem utrpení mi zůstala plná mísa masáků-růžovek už očištěných. Váhal jsem CO ?? Drškovou ? guláš ? řízky jako telecí ? segedýn ? jen tak na sádle s chlebíkem ? Nakonec rozhodl tvůj recept, Již jsem ho dělal loni a nyní bude zas. Není moc pracnej a je super.

Buryno,nejvíc to poznáš podle nohy je zakončená takovou jakoby bambulkou a hlavně když do té houby jenom mírně rýpneš,tak začne růžovět,proto se jí říká růžovka.Kdežto mochomůrka tygrovaná roste z kalichu a tu bambulku nemá.;-):-K
Jinak koukni na net tam bude jistě i vyobrazená.;-):-K

my jsme včera dostali plný košík masáků a já se bojím, protože je sama nikdy neberu, protože si nejsem jistá, jestli je to opravdu masák.... :-( tuhle dobrůtku děláme na pánvi .... :-p musím sehnat někoho, kdo mi zaručí, že to jsou všechno opravdu masáci :-)) fakt bych si dala ;-)

buryna: Muchomůrka růžovka, chcete-li „Masák“, se může zaměnit snad jen s Muchomůrkou tygrovanou. Jedlá a chuťově až skvostně výtečná...:-8... „Růžovka“ má tři znaky, podle nichž se můžete dobře zorientovat, jestli Jste našla tu jedlou. Noha Růžovky nevyrůstá nikdy z kalicha. „Zástěrka“ na noze pod kloboučkem je rovnoběžně s nohou vroubkovaná. Stačí odloupnout kousek slupky z kloboučku a na odhaleném místě by se bílý povrch měl zabarvovat do růžova až hnědočerveně ; to samé se děje i na noze v místě, kde Růžovku seříznete.

rovněž nejsem mykolog:-8... a klidně řeknu, že i když je hledání a sbírání hub mojí vášní, masáky jsem začala sbírat právě až letos. A protože houbama krmím i své dvě děti, dávám šílený pozor... Právě ta suknička je nejspolehlivější znak. ale mladý masáky ji můžou mít ještě přilepenou pod lupeny... stejně tak asi i muchomůrka tygrovaná. Ta ji má vždycky hladkou, masák zásadně rýhovanou.
ale už mlčím :-D

Lucie, díky za upřesnění, nesnažím se býti mykologem a nepředpokládám, že někdo podle mého komentáře začne sbírat pro něj do té doby neznámé houby ;-) schválně se příště na ty sukýnky zaměřím a prozkoumám...u nás masáka sbíráme odmala, takže jej poznám a ani netuším, také všechny rozdíly má oproti ostatním muchomůrkám...a pokud se mi na něm něco nezdá, prostě jej raději nevezmu ;-)

autor: isahu vloženo: 15.08.2010 21:03:30 nahlásit Jenny, tak to byla klika, že jste to zjistili...ale masák musí mít sukýnku, tu ta potvora tygrovitá nemá...a musí být opravdu narůžovělý až nahnědlý....pokud si nejsem jistá, raději ho neberu
řízky jsem z něj ještě nedělala, ty z pančáků nebo praváků...a kdysi z babích pupků - ale už jsem ho roky neviděla
To je celkem nebezpečná desinformace:no:... muchomůrky "sukýnku" mají. I muchomůrka tygrovaná... jen na ní nejsou rýhy. Masák má sukýnku rovněž, ale rýhovanou. POdle vašeho popisu se někdo řídit, vyvraždí celou rodinu;-)

Ivo už k tobě míří 15. bod, bo zdravé houbové škvarky přijdou mnoha lidem vhod.:-p:-p:yes::-)

Právě včera jsme si večer dělali "RŮŽOVKY" Masáky jako biftečky a tak fandím isahu. Dám recept a foto ještě dnes.Za škvarečky +bodík 14. (Nabíjím baterky ve foťáku, jako na potvoru došli).Ještě k těm Masákům a rozpoznání. Je naprosto spolehlivá metoda(též nafoceno a bude vysvětleno později)za kterou mohu ručit životem. Jinak rostou a dnes budou řízky z praváků od Českého Krumlova, kde byla včera dcerka a vzala sebou i ženu. Taky našla. Foto taky bude. Václav

:yes: toto můj tatínek asi před třema dny nalistoval v kuchařce a už se chystá zas na masáky :-D :yes::yes:

my jsme je kdysi "pěstovali" jako děti u pradědy na hájovně v lese...schovávali jsme je před náhodnými houbaři listím a větvemi a čekali, až vyrostou - ale víc jak 30cm jsme nedokázali :-D

...Ivi dík, pýchavky sem-tam nosíme z lesa, ale je fakt, že obrovské tak do 5 cm :-8...a jsou výýýborné....

všem díky, u nás je toto jídlo velmi oblíbené, tím spíš, že je časově omezené - masáci se neuchovají na zimu tak, aby se pak dalo udělat...a je to dobrota, kterou jí i manžel - jinak vášnivý houbař, ale nejedlík hub (něco jako rybář, co nejí ryby:-8 ):-D

Svetlano, babí pupek je krajový název pro pýchavku obrovskou - neboli vatovec obrovský http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=3881...

Isahu, už jsem ti za recept děkovala na pokecu, ale ráda poděkuji i tady a ještě ti přidám 11.bod:yes:
Z hub už jsem dělala všechno možmé, ale tyhle škvarky ještě neznám;-)

jj,to jsme tedy kliku měli,i hodně ryzců jsem ji vyházela...a taky našla muchomůrku zelenou...tak jak řekl synovec-jednou a naposledy...;-(:-((:-))

:-O:-OIvi, co jsou to "babí pupky"????...my:-8 chodímje na hřiby hodně, hodně, a fakt jsem se s tímto názvem nikdy nesetkala...

Jenny, tak to byla klika, že jste to zjistili.:yes:..ale masák musí mít sukýnku, tu ta potvora tygrovitá nemá...a musí být opravdu narůžovělý až nahnědlý....pokud si nejsem jistá, raději ho neberu ;-)
řízky jsem z něj ještě nedělala, ty z pančáků nebo praváků...a kdysi z babích pupků - ale už jsem ho roky neviděla :-(

jééé,my včera je měli na večeři,ale bacha ať to nespletete jako moje dcera,našla muchomůrku tygrovitou,jinak je masák výtečný i na řízek...ale jen nedávám kmín a dávám bodík:yes::yes::yes:

Tohle děláme už odpradávna :-D:-D:-D a milujem :-p:-p:yes::yes:
Jo ještě - je lepší drcený kmín než celý nebo mletý

Bude to urcite vyborne, 6. bodik jenom pro tebe. :yes::-p:-K

Že já tu vlezla!!!:-) No to musí být pochoutka!:-p:yes:+4

Ivo,to bych si dala hned,musí to být dobrota.;-):yes:+1

hele,isu..nemachruj jo:-?:-// to je přece nádhera:yes::-pa kde mám vzítn ty masáky:-?neříkej,že v lese:-D:-D:-Dmoc pěkné:yes:

No, kdo by si nedal. nějaké houby mám, ale protože nevím, jestli ještě budou, budu si je raději šetřit. Každopádně, to musí být mňamka.:-p:yes:

Tématické fráze:
hřib masák, muchomůrka růžovka recepty, masák, houba masák růžovka, houba masák, muchomůrka růžovka masák, mochomůrka masák, škvarky z růžovky, masák recepty, hřib růžovka, růžovka masák, mochomurka ruzovka, růžovka masák recepty, muchomůrka růžovka recept, škvarky z hub, masáky, masáci, muchomůrka růžovka masák recept, masák houba, muchomůrka tygrovitá

Suroviny:
houba růžovka, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu