Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dortík - Piece of Cake

„Dortík - Piece of Cake“ je příběh o jednoduchosti a kráse každodenního života, který se ukrývá v něčem tak obyčejném, jako je kousek dortu. Film nebo příběh s tímto názvem by mohl zkoumat, jak malé radosti, jako je sdílení sladkého požitku, dokážou přinést velkou dávku štěstí a spojení mezi lidmi.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

veganotic veganotic

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min

120 min (60 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

Forma o průměru 22 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 361 kJ /
8 930 kcal
Bílkoviny119,46 g
Tuky603,34 g
Vláknina78,68 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 7,54 g
Sůl3,21 g
Sacharidy700,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejte na 180 °C a zvolenou formu vymažte tukem, vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Krok 2: Lněné semínko rozmixujte, příp. rozemelte najemno a zalijte asi 5ti lžícemi vařící vody. Dobře promíchejte až vyšlehejte a nechte vychladnout v lednici. Krok 3: Šlehačem vyšlehejte změklé rostlinné máslo s cukrem do světlé nadýchané pěny. Poté přišlehejte směs lněného semínka, rostlinný jogurt, likéry, mléko a kávu. Vše by mělo být pěkně spojené a celá směs nadýchaná. Krok 4: Do jiné mísy prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva a kakao, zamíchejte a poté opatrně vmíchejte do vyšlehané směsi. Krok 5: Těsto přendejte do formy, dejte do trouby, pečte asi 10 minut, poté snižte teplotu na 160 °C (či 140°C horkovzduch) a pečte dalších cca 50 minut (záleží na tom, jak vysoká a široká je forma, kterou používáte). Před vyndáním z trouby do těsta píchněte špejli, vyjde-li čistá, je hotovo. Krok 6: Dort nechte chladnout v pootevřené troubě, asi po půl hodině ho vyndejte z trouby a nechte plně vychladnout. Poté rozřežte na jednotlivá patra a lehce pokropte silnou kávou. Krok 7: Na krém rozpusťtě 100 g čokolády a nechte zchladnout. Zbylou čokoládu nasekejte nožem na malé kousky. Krok 8: Rostlinné máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do něj zašlehávejte všechny ostatní ingredience na krém, kromě banánů. Krém nechte vychladit, banány rozkrájejte na podélné plátky. Krok 9: Rozkrojený korpus potřete třetinou krému (předtím můžete potřít i pikantní marmeládou) a poklaďte plátky banánu. Přiklopte druhým korpusem, opakujte, přiklopte třetím plátem dortu a potřete zbytkem krému. Uložte do chladu, pokud spěcháte, můžete dát dort na chvíli do mrazáku. Krok 10: Na polevu (ganache) rozpusťte čokoládu a vmíchejte do ní rostlinnou smetanu. Nechte ztuhnout asi půl hodiny v lednici (chcete-li roztíratelný ganache) či asi půl hodiny při pokojové teplotě (chcete-li tekutý ganache, kterým dort polijete). Krok 11: Opražené ořechy dejte do sáčku a nadrťte je válečkem. Ztuhlý dort opatrně potřete čokoládovou polevou a posypte ořechy. Nechte opět ztuhnout v lednici a poté můžete podávat.

Jak upražit ořechy - praktické rady

Zveřejněno 29. 8. 2015

Poznámka autorky veganotic

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dortík - Piece of Cake

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q9zR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dortík - Piece of Cake

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q9zR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Název je vtip:-? Dortík vypadá dobře, ale na mě příliš mnoho surovin a práce kvůli kousku dortu;-)

Tématické fráze:
dany dortíky, světlý nahatý dort recepty, mug cake do horkovzdušné trouby, mug cake v horkovzdusne troube, ganache s rostlinnou šlehačkou, mugcake v horkovzdušné troubě, vtipy o dortech, top recepty nahate dorty, bananova ganache, zdravé dortíky, nahaté dortiky, poleva na mugcake, naked cake kokosový, naked cake polité čokoládou, malinová pěna s glazurou, alprosoya

Suroviny:
cukr krupice, cukr vanilkový, máslo rostlinné, káva, jogurt rostlinný, semínka lněná, amaretto, likér, mouka polohrubá, soda jedlá, prášek do pečiva, kakao holandské, máslo rostlinné, ořechy lískové, likér, čokoláda hořká, káva, banán, čokoláda hořká, smetana, ořechy lískové

Přidat fotografie receptu