Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 714 kJ / 5 668 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 137,18 g |
Tuky | 224,23 g |
Vláknina | 66,55 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,46 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 750,91 g |
Postup přípravy
Krok 1: Housky: v míse smíchejte suché ingredience, promíchejte, poté do nich zapracujte mléko a olej (pozor, nesmí být studené!).
Krok 2: Dobře propracujte, ideálně hnětacím hákem v kuchyňském robotu (asi 5 minut) nebo velmi dobře a důkladně rukama. Podle potřeby přidejte trochu mouky, ale nevadí, pokud se těsto trošičku lepí (hlavně aby s ním šlo pracovat).
Krok 3: Těsto nechte asi čtvrt hodiny odpočinout pod vlhkou utěrkou, poté rozdělte na 6 bochánků, dejte je na plech s pečícím papírem a trochu splácněte.
Krok 4: Nechte asi 20 minut kynout.
Krok 5: Troubu předehřejte na 200°C. Vykynuté bochánky potřete trochou oleje rozmíchaného s mlékem a posypte sezamovými semínky. Pečte dozlatova asi 15 minut.
Krok 6: Po vytažení z trouby nechte ještě chvíli dojít na plechu, poté přendejte na rošt a před rozkrojením nechte plně vychladnout.
Krok 7: Burgery: pokud používáte tempeh natural - rozdělte ho na 4-5 kousků, ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou sojové omáčky, tempeh dejte do cedníku a zavěšte těsně nad hladinu vody.
Krok 8: Přikryjte poklicí a nechte asi 20 minut vařit/pařit (tempeh to zbaví hořkosti).
Krok 9: Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji (asi 5 minut), poté přidejte rozmačkaný česnek a smažte další 2 - 3 minuty.
Krok 10: Spolu s ostatními ingrediencemi přendejte do mixéru (resp. food processoru), tempeh do něj rozdrobte rukama.
Krok 11: Mixujte, dokud nejsou ořechy více méně rozmělněné na malé kousky (ale směs by neměla být úplně kašovitá). Ochutnejte a příp. dále dochuťte.
Krok 12: Rukama tvarujte burgery, mě jich vyšlo asi 5, ale dělala jsem spíš tlustší, myslím, že tenčí neuškodí, alespoň budou lépe propečené a vyjdou vám do všech housek.
Krok 13: Burgery osmahněte na pánvi na oleji, z každé strany asi 4 minuty (dokud nejsou pěkně opečené). Pokud používáte sýr, můžete ho dát na burgery a ty dále rozpéct v troubě pod grilem (viz foto), příp. v mikrovlnce (v té to jde lépe), aby se sýr roztekl.
Krok 14: Hamburgerové housky rozkrojte a z rozkrojené strany opečte. Jednu půlku namažte kečupem, druhou hořčicí.
Krok 15: Na spodní půlku položte burger, na něj salát, cibuli, rajče, okurku ... Přiklopte vrchní půlkou a podávejte.
Zveřejněno 31. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ól emerikn burger
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mPvE
Moje poznámka
Ól emerikn burger
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mPvE
Nejnovější recepty
Ředkvičkové placičky
Přidáno před 9 hodinami
Linecký talíř
Přidáno před 13 hodinami
Povidlová bábovka s kokosem
Přidáno před 14 hodinami
Quinoa salát s kadeřávkem
Přidáno před 15 hodinami
Sýrové kuličky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 21 hodinami
Čočková polévka se zeleninou a bylinkami
Přidáno 5. 4. 2025 21:45
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Extra rychlé lívance
Khulali před 4 hodinami
Svíčková na smetaně
Khulali před 4 hodinami
Vepřová panenka v listovém kabátku
Suumaa před 4 hodinami
Banánový chlebíček s čokoládou
Edibara před 5 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
Satya před 5 hodinami
Kuře s nádivkou
Blanka79 před 6 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
landovska před 7 hodinami
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
Dycky před 7 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Nycka před 8 hodinami
Bezkonkurenční králík
veruskaberuszka před 8 hodinami
Tématické fráze:
burger recept,
burger z tempehu,
veganotic.cz,
jak udělal burger,
burger gr podle poloreicha,
recepty na burger,
recept na burger,
vyborny burger recepty,
recept na vyborny burger,
burger do ruky,
jak uvařit burger,
sojová směs do burgerů,
černé bulky na burger,
hovězí burger v mikrovlnce s grilem,
nazvy burgru,
lustenina qu,
co se vaří z burgeru,
foneticky psané jméno,
sojová směs na burger,
sýr caré de l est
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí instantní,
cukr,
sůl,
olej olivový,
semínka sezamová,
tempeh,
olej olivový,
cibule,
česnek,
čočka,
ořechy vlašské,
mouka polohrubá,
sušená bazalka,
sůl,
pepř mletý,
olej,
kečup sladký,
sojanéza,
rajče,
salát,
okurky sterilované,
cibule
Komentáře (23)