Guláš - nejlepší!
Voňavý guláš plný měkkého šťavnatého dušeného masa je česká klasika, kterou má rád skoro každý. Základem úspěchu je použít kvalitní hovězí maso a dostatek cibule, která musí být orestovaná pěkně dohněda.
Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 525 kJ / 2 755 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 244,26 g |
Tuky | 161,57 g |
Vláknina | 21,28 g |
Cholesterol | 596 mg |
Sodík | 522 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 75,73 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm lehce dohněda osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme maso a restujeme, až se zatáhne. Osolíme, opepříme a přidáme kmín.
Krok 3: Přidáme papriku, promícháme, přidáme rajský protlak a opět zamícháme. Zalijeme vývarem nebo vodou téměř do úrovně masa.
Krok 4: Teplotu snížíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké (přibližně 90 minut). Podle potřeby ještě v průběhu dušení doléváme tekutinu.
Krok 5: Když je maso skoro měkké, přidáme prolisovaný česnek.
Krok 6: Připravíme jíšku. Na sádle osmahneme mouku dozlatova a za stálého míchání ji zalijeme trochou studené vody nebo vývaru.
Krok 7: Hotovou jíškou za stálého míchání zahustíme guláš, podle potřeby můžeme přidat vývar nebo vodu.
Krok 8: Guláš pozvolna provaříme ještě asi 20 minut a ke konci tepelné úpravy přidáme rozemnutou majoránku.
Zveřejněno 23. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Guláš - nejlepší!
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMk
Moje poznámka
Guláš - nejlepší!
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMk
Nejnovější recepty
Plněné těstoviny se špenátem
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kousky na cibuli s rajčátky
Přidáno před 12 hodinami
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno 21. 4. 2025 05:00
Boží milosti
Přidáno 20. 4. 2025 17:00
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno 20. 4. 2025 15:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka s listovým špenátem a kuřecím masem
miklve před 12 hodinami
Závin z jogurtového těsta
miklve před 12 hodinami
Cuketový koláč s ovocem
miklve před 12 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
miklve před 12 hodinami
Květákový nákyp s hráškem
miklve před 12 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
miklve před 12 hodinami
Biskupský chlebíček III.
Benetka před 13 hodinami
Club sušenky
Kerstein před 13 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Michaela87 před 14 hodinami
Tvarohový beránek
zelenapampeliska před 15 hodinami
Tématické fráze:
guláš,
guláš recept,
nejlepší hovězí guláš,
recept guláš,
nejlepší vepřový guláš,
nejlepší hovězí guláš recept,
recept na gulas,
recepty guláš,
veprovy gulas,
nejlepší vepřový guláš recept,
recept na nejlepší hovězí guláš,
nejlepší maso na guláš,
vepřový guláš recept,
gulase,
jak správně uvařit hovězí guláš,
guláš v remosce,
recepty na gulaš,
guláš z tlačenky,
nejlepší recepty hovězí guláš,
jak správně uvařit guláš
Suroviny:
maso hovězí,
sádlo vepřové,
česnek,
cibule,
protlak rajčatový,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
majoránka,
sádlo,
mouka hladká
Komentáře (80)