Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatové bylinkové chipsy s parmezánem

Hodnocení receptu je 4,4 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie727 kJ /
174 kcal
Bílkoviny5,42 g
Tuky1,22 g
Vláknina10,07 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 52 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy30,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omytá a osušená zdravá rajčata, která jsou ale na stisk stále pevná, pokrájejte pokud možno na rovnoměrně tenké plátky 3-4 mm. Krájejte rajčtata příčně, držte si je kolem stopky. Pokud budete mít obdobnou tloušťku plátků u většiny z rajčat, oceníte to později při sušení v troubě, neb uschnout v obdobném časovém intervalu a nebudete muset některá z nich sušit déle. Ta úplně tence nakrájená mají zase tendenci se připalovat a proto bych nevolila krájení na mandolíně na úplně průsvitné plátky. Krok 2: Tenký plech si pokryjte pečícím papírem. Já jsem doma našla děrované plechy určené právě na sušení - což je moc fajn záležitost. Troubu si vyhřejte na max 110°C, což je během chvilky. Plátky rajčat rozmístěte vedle sebe na plech do jedné vrstvy, aby se nepřekrývaly. Pokapejte je olivovým olejem (pokud máte olej v rozprašovači na kytky, tak je to ještě praktičtější). Bylinky se solí i sušeným česnekem smíchejte v mističce a touto směsí pak posypejte rajčata. V bylinkách si zvolte své vlastní chutě. Já jsem použila 2 verze: jednu s citronovým tymiánem a ta druhá byla s rozmarýnem a špetkou chilli. Nakonec přijde nasypat čerstvě a na jemno nastrouhaný Parmezán či jiný chuťově výrazný zralý sýr (třeba Pecorino, Gran Moravia atd). Hezky posypte malou vrstvičkou každý plátek ochuceného rajčátka a pak s tím šup do trouby. Z uvedeného množství jsem měla 2 plechy a ve finále téměř 3 mističky chipsů. Krok 3: Dejte do trouby na 2-3 hodiny, ale každou půl hodinku je kontrolujte, případně prohoďte plechy. Za pár minut se vám v troubě "zamlží" z toho, jak se odpařují voňavé tekutiny z rajčat. Takže jsem do dvířek trouby zavřela dřevěný kolíček na prádlo, aby se utvořila malá škvírka na únik vlhkosti. Finální konzistenci chipsů nechám na vás. Někdo radši křupavější, jiný zase víc žvýkací.. Moje stařičká trouba peče dost nerovnoměrně (tímto receptem se to jasně prokázalo), takže jsem ve výsledku měla oba typy chipsů. Skladování chipsů jsem zkusila jednoduše mističku s papírovým ubrouskem v lednici. Na chuti chipsy nic neztratily, ba naopak! Chodila jsem často uzobávat (v rámci kontroly chuťové kvality, samopochopitelně 8-) ).

Zveřejněno 13. 9. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

http://www.korenizivota.com/?p=1220&preview=true

více detailů a fotek najdete na mém webu www.korenizivota.com, jste kdykoliv vítáni přijít si pro inspiraci :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatové bylinkové chipsy s parmezánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qmR7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatové bylinkové chipsy s parmezánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qmR7

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Anna Kocikova: Aničko děkuji... vařím a peču s láskou, ještě raději to fotím se přiznám:-8

Krásné fotky na lákavou dobrotu:-K:-p:yes:

Děkuji za odezvu a ještě raději budu, pokud dáte vědět, jak se povedla ta vaše verze receptu;-) čas sušení uzpůsobte vaši troubě a síle nakrájených plátků rajčat. Určitě to vychytáte! Klidně těch pár již vysušených sundejte z plechu dřiv a ty ostatní tam ještě chvilku nechejte... Jsou dobré jak křupací, tak i ty žvejkací:-D
Budu se těšit!!

To se mi líbí:yes:

1974andrea: :-8:-8 To jsem přehlédla, omlouvám se.

zizala:Píše se, na 2-3 hodiny dáme do trouby, tak předpokládám, že po tento čas ;-)

Jak asi dlouho trvá doba sušení? Dík.

Tématické fráze:
rajčatové chipsy, rajcatovy chips, chipsy z rajčat, rajatové chipsy, parmezán recepty, rajcotovy chips, rajcativy chips, sušení chipsů, chipsy rajčata, jak sušit rajčata plátky, celerové chipsy, chipsy z rajčat recept, stisk chipsy, derovane plech na suseni trouby, susrnu rajcat, domácí chipsy z rajčat, domácí chipsy bylinkové, sušení rajčat na děrovaném plechu, jak silne krajet rajcata na suseni, rajcatove chipsy z trouby

Suroviny:
rajče, olej olivový extra virgin, sůl mořská, česnek sušený, bylinky, sýr parmazán strouhaný

Přidat fotografie receptu