Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolová polévka od maminky

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 90 min Bez doby namočení fazolí

105 min (15 min příprava + 90 min tepelná úprava, Bez doby namočení fazolí)

Miska fazolové polévky zasytí a zahřeje. Fazole jsou vydatné a plné vlákniny i kvalitních bílkovin. Právem patří mezi nejoblíbenější luštěniny v našich kuchyních a hodí se do celé řady pokrmů.

Suroviny pro 5 porcí

Poměry jsou jen zhruba, každý si vše přidá podle svých zvyklostí a chuti.

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 912 kJ /
1 174 kcal
Bílkoviny70,40 g
Tuky20,90 g
Vláknina37,20 g
Cholesterol 66 mg
Sodík 248 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy157,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole předem na několik hodin namočíme, ideálně přes noc, nejméně 2 hodiny. Pak vodu slijeme, (jsou v ní vyplavené látky, které způsobují nadýmání), dáme čistou studenou vodu a uvaříme. Hlídáme, aby se fazole nerozvařily. Krok 2: V části mléka rozkvedláme (rozšleháme) mouku, můžeme procedit, aby tam nebyly hrudky a polévku za stálého míchání zahustíme. Přidáme podle potřeby zbytek mléka a osolíme. Krok 3: Polévka má být spíše trochu hustější. Necháme zvolna dobře provařit, zhruba půlhodinku. Hlídáme, občas promícháme, použijeme kvalitní hrnec se silným dnem. Ke konci přidáme sladkou smetanu. Krok 4: Po uvaření se polévka může mírně dokyselit octem, nebo si každý přidá ocet až na svém talíři.

TIP: Top 7: Luštěninové polévky - oblíbené recepty

Zveřejněno 11. 3. 2009

Poznámka autorky Merylas

Váhala jsem, jestli tady tuto polévku přidat. Někdo řekne, že na tohle nepotřebuje recept. Je to obyčejná polévka, kterou vařila moje maminka, provázela mě celým dětstvím a vařím ji dodnes jak já, tak už i moje dcera pro svou rodinu. Pořád nám chutná, tak ať chutná taky Vám, jestli ji uvaříte. Pokud byly u nás vařené brambory na hlavní jídlo, tak si je otec vždy do této polévky přidával, aby se více zasytil. Maminka používala velké fazole různých barev, tzv. becoky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolová polévka od maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkPm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolová polévka od maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkPm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

hlubocan: Děkuji. :-K Tato fazolačka je velmi jednoduchá a obyčejná, odpovídá stravě našich předků. Vařím i jiné fazolové polévky, kde už různé koření dávám, zahušťuji jíškou, přidávam třeba kořenovou zeleninu a uzeninu nebo uzené maso. Receptů je mnoho. Děkuji za zájem. :-K

velmi dobrá polévka, já dávám vyvařit celou cibuli, fazolky malé bílé +1 bobk. list , pár kuliček nového koření, pepř, když je vývar, místo vody vývar, dávám bodík, dík Jarda

Výborná polévka, místo smetany dám trochu mléka. Manžel je diabetik a musí se držet.:yes::yes::-)

Výborná, vařím už 8 let na Vánoce... Posilam bodík :yes:

Silvie86: Děkuji :-K

:-)jdu na to:yes:

Anna Kocikova: Děkuji za vyzkoušení, taky za fotečku a bodík:-*:-K

Stanislav::-D Děkuji:-K

Stanislav 4. 8. 2011 13:09
takové nejjednodušší recepty tady my chlapi potřebujeme jako sůl :) super

Maruško:-)z náhodných na mě koukla Tvoje moc dobrá polévečka se kterou jsi mi připomenula mé dětství a kuchyň mé milované babinečky Aničky:-8:-)Nevařila jsem ji snad už"100"let a Tobě za ni moc děkuji:-!Fotku posílám a další bodíček je Tvůj:-p+8:yes:

SSilviKK ,jsem ráda,že chutnala na všechny způsoby:-))

výbornááááá:-) do druhého dne mi zhoustla trochu víc, takže z toho byla spíše fazolová omáčka, ale uvařila jsem k tomu brambor, opekla párek a taky to bylo vynikající :-D

gpetra, moc děkuji a jsem opravdu ráda, že chutnala.:-K

Tak tuhle polevku mi varila moje babicka :-) Pridala jsem jeste kousek mrkve a bobkovy list. Samozrejme nejen z nostalgie davam bod, je opravdu vyborna. :-)

Denisi, díky:yes: A tu klobásu dáš třeba někdy příště;-)

Denis Studénka 2. 7. 2010 11:03
Ahoj, díky za recept, mamka spala a já rád vařím, tak jsem to udělal, fakt pochoutka, akorát mě nenapadlo dát do toho kousek klobásy:) díky moc:-p

Jsem moc ráda, že jste ji sem dala - jdu ji dnes vařit poprvé a tak se mi moc hodí recept někoho zkušeného - díky!:yes:

Tak tuto polevku jdu dnes varit. Mam ji strasne rada :-* .Rozdil je jen v tom,ze misto maminky bych dala tatinek, protoze nam ji porad vari :-D .

Takový talíř mám jen jeden hluboký a jeden plytký. Víc nezůstalo, měli jsme hlavně čistě bílé. Myčku nemám :-8, takže Elizo já jsem u toho dřezu pořád a nemusím se tam vracet :-D:-D:-D A ještě Ti musím říct, že se mi více líbí zase ten Tvůj talíř, má ty kytičky takové jemnější ;-) A Maris, ty jsi taky něco zachránila, ale bez kytiček, jsem se ještě teď byla mrknout tady ;-)http://www.toprecepty.cz/recept/2761-houbova-gulas... Tu fotku si pamatuju, je z přírody a krásná:yes:

Pravda, ještě že mě to napadlo včas ;-). Vlastně mě k té myšlence přivedla fotka (kytičky mají sytější barvy než ty moje). Takže Merylásku díky, zachránila jsi mi památku :-):-).
Zpátky ke dřezu!!! :-D

Elizo určitě v myčce ne. ;-(:-( Dlouho se nic neděje, ale časem blednou, byla by to škoda.

Elizo, do myčky bych je určitě nedávala. Je pravděpodobné, že by kytičky vybledly a časem se smyly a to by byla fakt velká škoda;-)

Jojo, mám podobné a zrovna jsem začala přemýšlet, jestli nedělám chybu, že je myji v myčče. Aby se kytičky časem neztrácely...:-S

Elizo, pro mě taky není - od maminky - u nás doma se fazolová nevařila vůbec:-S Já ji vařím docela často a patří k našim oblíbeným. Talíř je fakt nádherný, ale Ty máš hodně podobné po babičce, ne ?;-)

Krásný talíř :-), to je moje gusto ;-).
Polévku bych si také dala, ale musím přiznat, že jako dítě bych jí ani nedotkla. Skáplo by do ní pár slziček a pak by mě maminka vysvobodila...:-) Když tak na to vzpomínám, narozdíl od současnosti mi nechutnalo skoro nic. :-*

Dělám hodně podobně, tak můžu dát bodík;-) Merylas, máš nádherný talíř:-)

Merylas máš pravdu,připomínejme si dětství a maminku :-*:-D

:-pTaky mám některá jídla, která mi připomínají dětství...Takovéhle polívky patřily k těm oblibeným:-p, ale horší to bylo, když jsme měli ve školní jídelně třeba plíčky na smetaně:-((.. tak ty nemusím ani teď:-//

Holt, jsou některé jídla, které nás provázejí od dětství a pak dál celým životem. Maminka vařila celkem skromně, musela někdy vyjít s málem. Byla zahrádka kde se pěstovalo všechno potřebné a po dvorku taky běhalo kde co a co bych dnes dala třeba za králíka :-))

merylas, dala som k tvojej polievke odkaz aj na tu moju, od mojej maminky.. nie su rovnake, ale dost podobne...a tej tvojej davam hned bod....musi byt skvela.

merylas, máš pravdu,je jak od maminky ;-):-p:yes:

Tématické fráze:
fazolová polévka, fazolová polévka recept, fazolova polivka, fazolová polévka se smetanou, fazolova polevka top recepty, bila fazolova polevka, fazolová polévka z barevných fazolí, recept na fazolovou polévku, recept fazolová polévka, fazolova polevka na kyselo, polevka z barevnych fazoli, polevka z tmavych fazoli, tmavá fazolová polévka, fazolová, fazolová polévka recepty, fazolova polevka tmava, recepty fazolova polevka, polévka fazolová, fazolova polevka z tmavych fazoli, fazolova polevka s mlekem

Suroviny:
fazole, sůl, mouka hladká, mléko, smetana 12%, ocet

Přidat fotografie receptu