Zelňačka
Polévka je grunt a zejména v chladných zimních měsících přijde vhod. Není nic lepšího než pořádná zelňačka doplněná bramborem nebo masitou klobásou. Životabudič, na který není potřeba žádná exotická přísada.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 420 kJ / 578 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 16,31 g |
| Tuky | 22,17 g |
| Vláknina | 21,50 g |
| Cholesterol | 32 mg |
| Sodík | 116 mg |
| Sůl | 0,05 g |
| Sacharidy | 68,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme do sklovita. Zaprášíme mletou paprikou a zamícháme.
Krok 2: Ihned přidáme trochu vody a překrájené kysané zelí. Uvaříme do poloměkka, asi 20 minut.
Krok 3: V jiném hrnci v osolené vodě uvaříme oloupané a na kostky nakrájené brambory, taktéž do poloměkka, asi 10-15 minut.
Krok 4: K zelí přidáme brambory i s vodou, ve které se vařily. V hrníčku rozmícháme smetanu s trochou vody a se 2 lžícemi hladké mouky. Za stálého míchání nalijeme k zelí. Za občasného promíchání dobře provaříme, asi 20-25 minut.
Krok 5: Nakonec ochutnáme a podle potřeby přidáme pár kapek octa nebo trochu cukru, případně ještě opepříme a pokud je třeba, tak dosolíme.
Krok 6: Podáváme jako hlavní jídlo s měkkým chlebem nebo jako polévku.
Zveřejněno 22. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zJ8
Moje poznámka
Zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zJ8
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 15 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 16 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 16 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 18 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 20 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 16 minutami
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 1 hodinou
Domácí chléb II.
Penkapa před 1 hodinou
Bramboračka
danal před 3 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 11 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 14 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 15 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 16 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka s klobásou pohlreich,
zelnačka polévka s klobásou,
zelňačka polévka,
zelňačka polévka,
polévka zelňačka,
polévka zelňačka,
zelňačka s klobásou,
jak se dělá zelnacka,
jak se vaří zelnačka,
zelňačka-recept,
zeleňačka,
zelnačka bílá,
nejlepší polévky recepty zelnacka,
polévky recepty,
červená zelnačka,
bílá zelnacka,
zalnacka,
domaci zelnacka,
zelnacka polevky recept,
zelenačka recept
Suroviny:
zelí kysané,
brambory,
smetana na vaření,
mouka hladká,
sádlo,
cibule,
paprika sušená sladká,
cukr krystal,
sůl,
pepř mletý,
ocet
Komentáře (37)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Co se týká klasické bílé polévky tak se u nás vařila Kyselica s Bramborem a pokus se dalo zelí tak to byla střapačka. Ale zelňačka vždy s masem.
Brambory se totiž v kyselém prostředí špatně vaří.
Lídl mívá kvalitní maso i uzeniny, to je fakt. Já tam nenakupuju, protože ho mám neskutečně z ruky.