Suroviny
Porce: 12 porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 36 792 kJ / 8 794 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 131,33 g |
Tuky | 666,11 g |
Vláknina | 19,90 g |
Cholesterol | 2,81 g |
Sodík | 1,61 g |
Sůl | 3,18 g |
Sacharidy | 543,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravte si první korpus. Arašídy rozmixujte najemno. Vyložte formu pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Do mísy prosejte mouku, přidejte arašídy a zlehka promíchejte, nejlépe silikonovou stěrkou. Těsto nalijte do formy, vložte do trouby. Pečte 25 – 30 minut.
Krok 2: Než těsto vychladne a budete moct připravit formu na další pečení, připravte těsto na profiterolky. Do rendlíku nalijte vodu, olej, přidejte špetku soli. Až se začne směs vařit, přisypte mouku, plamen mírně stáhněte a míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a vařečky a bude „gumové a vláčné“. Bude to trvat 1-2 minuty. Těsto přendejte do mísy, rozprostřete a nechte zchladnout.
Krok 3: Než zchladne těsto na profiterolky, připravte do nich náplň. Do kastrůlku nalijte smetanu a bourbon. Přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte krátce probublat a odstavte z plotny.
Krok 4: Do zchladlého těsta na profiterolky postupně zapracujte obě vejce. Použijte nejlépe hnětací háky. Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Vyložte plech pečícím papírem. Do misky nalijte studenou vodu.
Krok 5: Pomocí dvou lžiček vykrajuje z těsta kuličky. Vždy si lžičky namočte ve vodě, než se pustíte k vykrajování další. Vložte do trouby. Pečte zprudka 5 minut. Pak snižte teplotu na 180 ⁰C a dopečte dozlatova asi 15 minut.
Krok 6: První korpus vyjměte z formy. Jednoduše odřízněte korpus naplacato položeným nožem od formy. Opět si připravte formu k pečení. Znovu připravte korpus s arašídy.
Krok 7: Slaný karamel. Na pánev nasypte rovnoměrně cukr, položte na plotnu a nechte rozpustit. S karamelem nemíchejte, ale pánví vždy zakružte. Zlatý karamel odstavte asi na minutu. Poté přidejte máslo a smetanu. Přisypte sůl a promíchávejte, dokud se vše nespojí. Pokud se vám bude zdát karamel hodně hustý, přilijte ještě smetanu.
Krok 8: Do trezírovacícho sáčku dejte trubičku s dlouhou kulatou úzkou špičkou. Sáček naplňte krémem a naplňte odpalované kuličky náplní. Vložte do lednice.
Krok 9: Banán rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Do mísy přidejte půl kila mascarpone, 250 ml smetany a dva ztužovače smetany. Našlehejte. Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
Krok 10: Do studené mísy nalijte 500 ml smetany, přidejte 2 ztužovače smetany a vyšlehejte smetanu. Smetanu po částech lehce vmíchejte k mascarpone směsi.
Krok 11: Oba korpusy rozkrojte v půli. Na spodní vrstvu natřete krém, přelijte lehce karamelem, přiklopte korpusem a postupujte takto se všemi patry. Pokud vám zbyl banán, můžete jej nakrájet na slabé plátky a proložit jím dort.
Krok 12: Dort rovnoměrně pomažte krémem. Na spodní hranu nalepte profiterolky. Slaným karamelem přelijte povrch dortu. Nasekanými buráky posypte dort po obvodu. Ke zdobení vytvořte z cukru a kapky vody karamel, kterým můžete dozdobit profiterolky.
Zveřejněno 17. 2. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Arašídový dort s banánovým krémem a slaným karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pmQy
Moje poznámka
Arašídový dort s banánovým krémem a slaným karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pmQy
Nejnovější recepty
Těstovinový salát s lososem a olivami
Přidáno před 10 hodinami
Bábovičky z dětské krupičky
Přidáno před 10 hodinami
Koláč s květákem a šunkou
Přidáno před 11 hodinami
Placičky ze salátu s vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Jarní bramborový salát s ředkvičkami a koprem
Přidáno před 13 hodinami
Polský mazurek
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohová pomazánka se šunkou a vejci
adelaku před 8 hodinami
Štavnatá medium well panenka na česneku s bylinkami
ReceptyOdTondy před 9 hodinami
Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child
Zuzkamo před 10 hodinami
Čočková polévka z červené čočky trochu jinak
Bubik001 před 10 hodinami
Jablkový perník
vera64 před 10 hodinami
Nakládané ředkvičky
Capri1412 před 10 hodinami
Pečené vepřové koleno
Kveta58 před 10 hodinami
Rychlá buchta s tvarohem a povidly - chuť jako hanácké koláče
VeraPra před 10 hodinami
Banánové vafle
PetrZappa před 11 hodinami
Kaše z ovesných vloček
PetrZappa před 11 hodinami
Tématické fráze:
arasidovy dort,
arasidovy krem recept,
karamelový dort s mascarpone,
arašídový korpus,
čokoládový dort se slaným karamelem,
dort s arašídy,
arašídový krém recepty,
dort sburaky a karamelem,
krém do profiterolek,
dort s karamelem,
slaný karamelový dort,
cokolado arasidovy dortik,
bila cokolada se slanym karamelem,
dort s mascarpone slaný,
slany dort s mascarpone,
karamelový krém s mascarpone,
korpus na dort s arašídy,
náplň do profiterolek,
arašídový dortík,
arasidovy dorty
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka hladká,
arašídy,
voda,
olej,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
smetana 33%,
čokoláda tmavá,
bourbon,
banán,
mascarpone,
smetana 33%,
ztužovač,
cukr moučkový,
cukr krupice,
máslo,
smetana,
sůl,
arašídy,
cukr
Komentáře (6)