Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doma vyrobená šlehačka

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

vousacxxl

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min

10 min (10 min příprava)

Suroviny

Porce: 5-10

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 958 kJ /
2 619 kcal
Bílkoviny26,56 g
Tuky267,56 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 608 mg
Sodík 602 mg
Sůl1,46 g
Sacharidy26,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mléka pokrájíme tuk a máslo na menší kousky, aby se rychleji rozpustily. Poté mléko zahřejeme, mícháme, dokud nebude tuk rozpuštěný. Mléko nemusí být vroucí, stačí cca 50 - 60 °C. Krok 2: Teplé mléko přelijeme do mixéru (je velmi důležité mixér, ne šlehač, což si v poslední době lidé pletou). Do mixéru vyklepneme celé vejce, vysypeme sáček vanilkového cukru a mixér zapneme na 2 minuty (120 sec). Čas je nutné dodržet, aby se tuk stačil emulgovat do mléka a tím zvýšil jeho tučnost. Krok 3: Pokud chcete i pařížskou šlehačku, odlijte polovinu bílé šlehačky do nádoby, ve které se bude chladit. Do zbylé bílé hmoty v mixéru vsypte vrchovatou lžíci kakaového prášku. Protočte na pár sekund mixér, aby se kakao vmíchalo do mléka. Tím vznikne pařížská šlehačka. Poté zbývá nechat vše v chladničce vystydnout. Krok 4: Vychladlou šlehačku bílou nebo pařížskou zpracováváme obvyklým způsobem buď metličkou ručně nebo elektrickým (či ručním) šlehačem.

Zveřejněno 8. 3. 2016

Poznámka autora vousacxxl

Všem, kteří by chtěli odsuzovat ztužený tuk v receptu - je tam důležitý pro zvýšení tučnosti mléka a následné podržení ušlehané šlehačky. Tento recept pochází z mého dětství, kdy šlehačka byla v obchodě velmi sporadicky. Bylo to zhruba v roce 1963 (bylo mi asi 8 roků). My jsme doma v té době mixér neměli a tak jsem chodil se základní hmotou k matčině kolegyni z práce, tam to nechal ty 2 minuty mixovat a běžel jsem domů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Doma vyrobená šlehačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/olAB

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Doma vyrobená šlehačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/olAB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
příprava šlehačky doma, slehacka z mleka, jak vyrobit jahodovou šlehačku, jak vyrobit doma šlehačku z mléka, z ceho vznikne slehacka, ručně šlehaná šlehačka, slehačka tučnost, jak islehat s mleka slehacku, aby se šlehačka ušlehala, jak udelat doma šlehačku, slehacka v prasku a kakao, jak vznikne šlehačka, slehacka uslehana elektrickym slehacem, šlehačka ze ztuženého tuku, domaci slehacka slehacka

Suroviny:
mléko, cukr vanilkový, tuk ztužený, máslo, vejce, prášek kakaový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu