Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky

Svíčkovou omáčkou potěšíte muže, děti, tchýni i šéfa. Jakmile se ji jednou naučíte, zjistíte, že není tak složitá, jak se navenek tváří. Připravit ji můžete například v troubě a bez gramu mouky. Zkuste ji uvařit podle našeho receptu.

Hodnocení receptu je 5,0 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Pajaja

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 810 kJ /
2 823 kcal
Bílkoviny199,84 g
Tuky190,27 g
Vláknina27,40 g
Cholesterol 648 mg
Sodík 3,52 g
Sůl8,65 g
Sacharidy65,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve prošpikujeme maso špalíčky slaniny a osolíme ho. Prošpikujeme ho tak, že nožem prořízneme otvory, do kterých "navrtáme" slaninu. Ideálně nám to půjde, pokud necháme proužky slaniny před tím v mrazáku zmrznout. Krok 2: Poté na másle necháme zesklovatět cibulku a na ni dáme všechnu zeleninu. Krok 3: Přidáme koření (pár kuliček nového koření, pár bobkových listů) a restujeme cca 10 minut, ale hlídáme a občas promícháme. Zalijeme octem. Krok 4: Přidáme maso, které osmahneme po všech stranách do zatáhnutí. Krok 5: Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C asi 1,5 až 2 hodiny přiklopené pokličkou. Krok 6: Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče, odstraníme bobkový list a nové koření, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přilijeme smetanu. Případně dochutíme citronovou šťávou. Krok 7: Není třeba zahušťovat omáčku moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka je hustá jen díky rozmixované zelenině.

TIP: Dělení hovězího masa a jak jednotlivé části lze použít

Zveřejněno 30. 12. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oOnY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oOnY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (56)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborná, jednoduchá.

Výborná, zvládla jsem jako začátečník skvěle!

Kesin: A to je kdo, ten pan Barbar? ;-)

Kesin: No a co? Vy si ji můžete ochutit něčím jiným než octem. Vždyť Vás k tomu nikdo nenutí. Nebo jó? :-D

BlankaZ: Jak říkal šéfkuchař Roman Brádler z motorestu u Krkonošského medvěda ve Velemíně:
Jenom Barbar ochucuje svíčkovou octem.

Tak to mě těší, opravdu. Syn si ji teď ve"vyžádal", tak jdu též do toho. :-)

casino: jinak, všimla jsem si, že ty máš vždy tendence recepty druhých shazovat. Asi jsi šéfkuchař v luxusní restauraci. Takže tady jsi proto, abys nás, dennodenní kuchařky, naučil, jak vařit? :-D

Tak to mě těší, opravdu. Syn si ji teď ve"vyžádal", tak jdu též do toho. :-)

To je poprvé co se mi povedla svíčková,která by mohla konkurovat maminčině nebo přítelovo babiččině bezkonkurenční svíčkové. Děkuji za recept :-K
Opravdu nebylo potřeba zahušťovat. Dělala jsem v troubě. A zeleninu jsem trochu nechala s cukrem zkaramelizovat.. výborná <3 recept si ukládám a budu dělat už jen takto:yes:

Bohužel chybí velmi důležitá informace. Než začnete zeleninu mixovat, je nutné vytáhnout bobkový list!! Ten nesmí být v žádném hotovém pokrmu. Bohužel se totiž vařením nezmění jeho konzistence žiletky.A co by vám asi tak v žaludku udělaly celé, či rozemleté žiletky?;-(

a.hájek: V postupu jsem tedy zmínila. Nenapadlo mě, že by někdo mixoval i s tímto kořením. Díky )))))

Zobrazit starší odpověď

casino: Nevím proč Ti decka octa připadá tak moc. Svíčková má být navinulá, při množství ingrediencí je dcl octa akorát. . . ;-)

Monika: U masa záleží z jak starého "kousku" je. A to opravdu já nemůžu vědět, jaké maso koupíš. (( Po hodině a půl až dvou hodinách by mělo být měkké. Já bych se toho nebála. Zkus do masa píchnout vidličkou, to poznáš, jestli je měkké. Kdybysi ani potom nevěděla, maso bych vyndala a kousek ukrojila. Pak už to bezpečně poznáš. ;-) Zahušťovat se opravdu nemusí, rozmixovaná zelenina se o hustou konzistenci postará. A smetana navrch to jen docelí. Přeji mnoho zdraru. A ještě - navzdory pochybám některých. . . opravdu se na této svíčkové nedá nic zkazit. :-)

Monika: "Uvařím o víkendu."
No, nepíšete o kterém víkendu uvaříte;-) ale kdyby k tomu došlo, zkuste prosím odměřit ten ocet (třeba na KL či PL), kolik ho použijete aniž by vám tou kyselinou šla ústa šejdrem:-)

Ano, v něčem souhlasím s kritizujícími. ;-( Jsem naprostý začátečník, co se přípravy masa týče a abych řekla pravdu, asi bych nepoznala, kdy je maso hotové. :-8 Existuje na to nějaký osvědčený trik, jak to poznat? (Např.: do koláče píchnu špejlí a těsto se nelepí, apod.) Co se týká prošpikování, jsem ráda, že je podrobněji vysvětleno. :-8 Stejně... vždy, když se pokouším něco vařit, narazím na problém... tuto svíčkovou bych ráda zkusila. Uvařím o víkendu. :) A díky za poznámku, že není třeba zahušťovat moukou. :-D Já bych si nad tím jinak lámala hlavu :-8

BlankaZ:Jestli můžu něco podotknout (vařím už 45 let),tak Halali do svíčkové nedávejte.To se hodí přidat - opatrně do omáčky na divoko.A někdo se ptal jestli vaříme z pravé svíčkové.Ta je tak drahá,že by si člověk musel na ni vzít půjčku.My měli ve škole předmět Vaření a péče o rodinu - skvělá věc pro start do života.A tam nám paní učitelka říkávala,že není umění uvařit,když máme plnou peněženku,ale pravá hospodyně se pozná,že "umí" z mála.A s octem opatrně,já dávám citron,ale každý:yes: jak je zvyklý.Díky za tyto stránky,přiučit se můžeme každá.

Vitka: nejenom ženy se mohou přiučit,
umí ji i můj syn:-8:-8:-8

BlankaZ: Koukni na ostatní mé recepty. Možná v tom množství najdeš nějaký, který nebude stát jen za kritiku. :-))

jarda Kadic: Děkuju, já si toho přání všimla až teď. . . :-O Jsi všímavý. Jen, já ten svátek mám o něco později. Jsou Pavly a Pavlíny. Ale každopádně děkuju! ;-)

hosta: Kdyby to nešlo, nepíšu to sem. Já vám svůj recept, proboha, nevnucuju. Je tady už pár let a najednou se vás nějak moc probudilo. :-D
Nejste začátečníci, tak si svíčkovou přece dělejte podle sebe. Díky za pochvaly i kritiky, ale při vší úctě, nebylo by lepší ty zdlouhavý debaty provozovat jinde než pod mým receptem? Děkuju všem zúčastněným. ;-)

casino > Bavíme se ale o svíčkové,ne o salátech;-)

jarda Kadic:
U nás je svíčková (z hovádka), jednou za čas, spíše sváteční jídlo..., tak maso nakládám (podobně jako Sodovka: níže) do kořenin a koření, a tam potom přidávám i žbrdolec octu, ale deci určitě néééééé...:-))
Jj, HALALI jsem taky párkrát použil:yes:

BlankaZ:
...tak to je o chuti:-)
Já třeba i do salátů dávám raději ocet než limon:-))

Tak já třeba ocet nedávám vůbec,a to mám ráda kyselejší omáčky.Používám citron.Ale každý má jiný recept a o tom to je.:-) Halali,to je něco šíleného,má to hroznou chuť,tenkrát jsem to musela asi 100x propláchnout než se to dalo použít:-))

casino: nějak si spíš nedovedu představit jak osmahnout maso na zelenině, podlité octem ale třeba se to do té zeleniny nějak vsákne - na fotce to ale spíš plave

casino: toho octa jsem si ani nevšiml.Já dávám “zakysanku“,tak ocet většinou ani nepotřebuji.Anebo,když jsem hóódně líný,tak tam dám “Halali“,to je kyselé až až;-)

Týýý brďo... Deci octu, fakt?:-O Asi neééé 8%ního, že?
Ale jinak, i když já svíčkovou nepovažuji za jednoduché jídlo, se mi rcp docela líbí:-)

Svíčková není žádná věda tak ani tak:-)Jen mě zarazil ten recept když má být pro začátečníky.I když jste to myslela jinak,to jsem pochopila až potom,když jste to řekla.:-)Nicméně teď každý začátečník recept určitě ocení o to víc.....

Pajaja: Ode mne to v žádném případě není k tvému receptu žádná výtka.Konečně, recept je tady už bezmála 5 let,tak podle něj už určitě spousta lidiček uvařila:-K
A k dnešnímu svátku vše nej:-K:-K:-K

Každopádně děkuju všem za podněty. . . Přiznám se, že jsem to pojala spíš jako, že je to jednoduchý, žádná věda. Možná, že kdybych to nazvala "Snadná svíčková - od maminky", nikdo by v tom neviděl nepodrobný postup. Slovem "pro začátečníky" sem si to způsobila. Snad už jsem opravila všechno a je to srozumitelné. I obsah balení smetany. :-8

Přesně tak jsem to myslela......Když si představím že jsem začátečník a dělám svíčkovou poprvé,tak se mi hodí každá drobnost,každá sebemenší rada.Dát špalíčky slaniny nebo špeku do mrazáku,podrobné množství všeho(když se to například přežene s bobk.listem tak si člověk na jídle moc nepochutná).Píchnout vidličkou do masa sice umí každý,ale jak poznat že je maso opravdu měkké?Že z něj vidlička snadno vyklouzne?Svíčková je v podstatě snadné jídlo,nevím proč je zažité,že je to něco složitějšího:-)Ale když je určená pro začátečníky,tak by si člověk myslel,že recept bude podrobný včetně nějakých rad navíc:-)

Pajaja: smetana na vaření je v balení 250 -500 ml.Takže napsat 1 smetana na vaření nestačí.A prošpikování si ulehčíte,když špalíčky slaniny dáte do mrazáku.

Pajaja: Pavli, v tomhle má Blanka ale pravdu, když pro začátečníky, tak holt popsat vaření od a do zet. A když bude začátečník chytrý, tak si ještě přečte doplňující komentáře a bude ještě chytřejší - i ty komentáře mají svou cenu, pokud jsou tedy opravdu k receptu. Ale doplnila jsi to dobře :yes:

Nepsala jsem to kvůli sobě,umím vařit,psala jsem to kvůli těm začátečníkům.Když je to recept pro začátečníky,tak by měl být podrobně popsaný :-)

Tématické fráze:
recept na svíčkovou, lák na svíčkovou, lák na maso na svíčkovou, svickova omacka pro zacatecniky, recepty svíčková, koření do svíčkové, svickova, svíčková na smetaně pro začátečníky, jednoduchá svíčková, hovězí falešná svíčková na smetaně recepty, maminčiny recepty, hovězí zadní falešná svíčková, koření na svíčkovou, příprava svíčkové, falešná svíčkova, falešná svíčková omáčka, maminčiny recepty maso, jak prospikovat maso, falešná svíčková recepty, svíčková lák

Suroviny:
svíčková falešná, slanina uzená, máslo, cibule, zelenina kořenová, bobkový list, koření nové koření, ocet, smetana na vaření

Přidat fotografie receptu