Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beránek

Hodnocení receptu je 4,7 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Desnika

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min Bez doby chladnutí beránka

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, Bez doby chladnutí beránka)

Vanilkou a citronem vonící piškotový beránek patří k tradičním symbolům Velikonoc. Bílkovou polevou beránek získá svou bílou barvu a s mašličkou kolem krku bude vypadat tak krásně, že vám ho děti nebudou chtít dovolit rozkrájet.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 262 kJ /
2 692 kcal
Bílkoviny79,38 g
Tuky47,79 g
Vláknina7,20 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 668 mg
Sůl1,39 g
Sacharidy482,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Formu na beránka důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Ze 4 bílků v míse vyšleháme pevný sníh a prozatím odložíme stranou. Krok 3: Do druhé mísy vložíme 4 žloutky spolu s 2 celými vejci, cukry, kůrou a šťávou a společně vše vyšleháme do pěny. Krok 4: K vyšlehaným žloutkům na závěr vmícháme mouku a opatrně i sníh z bílků. Krok 5: Hotové těsto vlijeme do připravené formy, přiklopíme ji a vložíme do trouby. Krok 6: Po 10 minutách pečení teplotu ztlumíme na 160 °C, beránka dopečeme dorůžova a ještě horkého vyklopíme. Krok 7: Na polevu vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Krok 8: Vzniklou polevou nazdobíme vychladlého beránka. Krok 9: Beránka dozdobíme - mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos. Nakonec ho můžeme zkrášlit ještě mašlí uvázanou kolem krku.

TIP: Velikonoční symboly v naší kuchyni

Zveřejněno 3. 2. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Beránek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31WQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Beránek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31WQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

zizala: děkuji za brzkou odpověď. Právě jsem ho vyndala z trouby a fakt krásně naběhl a určitě bude i výborný. Jdu dělat ještě jednoho :-p

Martina: U šlehaných piškotových těst není kypřící prášek potřeba, jen musí být dobře ušlehaný sníh dotuha ;-):yes:

Dobrý den, tam se nedává žádný kypřící prášek?

Dobrý den, recept je určitě skvělý, akorát bych potřebovala vědět jak dlouho mám péct v ker. formě a na kolik stupňů. děkuji

Jitka: Trouba se má předehřát na 190 stupnů

Dneska jsem zkusila a povedl se perfektne. Včetně vyklopeni z formy. Děkuji a dávám bod.:-K :yes:

Dneska jsem ho zkusila a těsto je fakt výborný:yes:,ale bohužel mi nešel vůbec z formy a rozpadl se mi;-(.Nemá někdo radu jak ho nejlépe vyklepnout z formy?Ani nepomohlo namočit utěrku a dát na formu.Děkuji.

TENTO RECEPT DĚLÁME JIŽ NĚKOLIK LET A JE VÝBORNÝ, DO TĚSTA OPRAVDU PATŘÍ 2 VEJCE + 4 ŽLOUTKY ;-):-8:-K

Jaromír Matějek: autorka myslela vejce a samotné žloutky. Samotné žloutky nejsou přece vejce. Vejce je bílek a žloutek dohromady. V některých receptech se dává krom celých vajec právě i samotný žloutek.

Jaromír Matějek 6. 4. 2012 10:24
Myslím si, že recept není úplně dobře formulován. Prostě mi to není jasný. Co to znamená, že do "Do mísy dáme vejce, žloutky..."? Žloutky jsou přece vejce, ne? A mě to jednoduše mate. Prosím o odpověď. Díky:-//
JM

Dobrota, doporučuju taky zkusit recepty z receptyproblbce.blogspot.com/ recepty s nádechem Čínštiny :-))

Beránek vypadá krásně, akorát jak dlouho pečete??? Děkuji:yes:

Karolína 21. 2. 2009 13:29
Jeto nádhera!:-D:-)):-8:-p:-):yes:

Také chválím a uděluji plusový bod:-))

Je moc krasny.:yes:

Hezké, jen zabečet:-) bylo by mě líto ho krájet:yes::-8

Tématické fráze:
beránek recept, recept na beránka, beránek, poleva na beranka, recept beránek, jak dlouho péct beránka, recepty na beránka, jak ozdobit velikonočního beránka, sněhová poleva na beránka, jak ozdobit beránka, recepty beránek, beránek recepty, jak dlouho péct velikonočního beránka, poleva na velikonočního beránka, recept na velikonocniho beranka, polevy na beranka, citronova poleva na beranka, recepty na velikonocniho beranka, velikonoční beránek s Majolkou®, beránek poleva

Suroviny:
vejce, šťáva citronová, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka polohrubá, kůra citronová, tuk, mouka hrubá, bílek, šťáva citronová, cukr moučkový, ořechy lískové, mandle

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu