Domácí prejt
Dříve byl prejt výhradně zabíjačkovou záležitostí, dnes jsou ale všechny potřebné přísady běžně dostupné, takže si ho můžete připravit kdykoli na něj dostanete chuť. Není nutné ho plnit do střívek, stačí dozlatava upéct rozprostřený na plechu a všichni si pochutnají.
Postup přípravy
Krok 1: V malém množství vody dáme vařit veškeré maso, krom jater.
Krok 2: Když je maso měkké, tak ho vyjmeme a necháme trochu zchladnout.
Krok 3: Pečivo natrháme na kusy a zalijeme ho částí vývaru, ve kterém se vařilo maso (tak jako na karbanátky).
Krok 4: Přidáme koření, semleté maso a semletá syrová játra. Osolíme a ochutnáme.
Krok 5: Vymažeme sádlem silně pekáč, nebo vyšší plech a naklademe vrstvu prejtu.
Krok 6: Vršek urovnáme namočenou rukou a ještě poklademe sádlem.
Krok 7: Dáme péci, aby byla kůrčička. Je třeba vědět, že vše, krom jater, je vařené, tak nepotřebuje prejt moc dlouho péci.
Krok 8: Když je třeba, trochu potřeme polévkou v průběhu pečení. Podáváme s brambory - u nás s kočičákem.
Zveřejněno 20. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí prejt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYRL
Moje poznámka
Domácí prejt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYRL
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 7 hodinami
Boží milosti
Přidáno před 19 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 21 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Velikonoční minizákusky
Přidáno 20. 4. 2025 06:38
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejjednodušší halušky/nočky
Evicka348 před 1 hodinou
Medové perníčky
Kremrole před 2 hodinami
Moravské zelí
JuliePetule před 3 hodinami
Nejlepší bramboráky jaké znám
Buba48 před 4 hodinami
Šlehačkový beránek
LucietaTom před 5 hodinami
Biskupský chlebíček II
LucietaTom před 5 hodinami
Klasické palačinky
Coolbins před 7 hodinami
Argentinská křídla
wimra před 7 hodinami
Kuře na paprice s hráškem
Moanka před 7 hodinami
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 15 hodinami
Tématické fráze:
prejt recept,
prejt,
vepřový prejt,
výroba prejtu,
recept na prejt,
jitrnicový prejt,
jak udělat prejt,
pečený vepřový prejt,
jelitovy prejt recept,
buchta do prejtu,
pečený prejt,
jak se dělá prejt,
recept prejt,
vyroba domaciho prejtu,
domaci jitrnice,
jitrnicový prejt recept,
pečení prejtu,
domácí jitrnice recept,
jak upect prejt,
jelitový prejt
Suroviny:
bůček vepřový,
hlava vepřová,
koleno vepřové,
plíce vepřové,
játra,
koření nové koření mleté,
sůl,
pepř mletý,
tymián,
ořech muškátový,
majoránka,
česnek,
houska,
rohlík,
sádlo
Komentáře (26)