Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Když máme chuť na štrúdl, ale nechceme ztrácet čas s taženým nebo listovým těstem, použijeme jednoduchý recept na jablečný závin z jogurtového těsta. Velkou předností tohoto těsta je, že se dá ihned zpracovávat a je méně tučné než listové.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 317 kJ / 2 944 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,88 g |
Tuky | 25,60 g |
Vláknina | 63,60 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 1,35 g |
Sůl | 2,51 g |
Sacharidy | 564,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku, uprostřed vytvoříme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt.
Krok 2: Vidličkou tekuté ingredience smícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto.
Krok 3: Dle potřeby ještě přidáme mouku - není nutné. Těsto na závin je krásně elastické, jemné a netrhá se.
Krok 4: Rozdělíme je na 4 stejně velké díly a necháme chvíli odpočinout.
Krok 5: Mezitím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka.
Krok 6: Na sucho na pánvi orestujeme strouhanku (nebo nastrouháme piškoty).
Krok 7: Vezmeme jeden díl těsta a na pomoučněném povrchu z něj vyválíme obdélník o síle 2–3 mm. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Krok 8: Na 1/3 těsta nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky a rozinkami.
Krok 9: Potom těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dolů nebo dovnitř a přesuneme na plech. Takto pokračujeme i s ostatními díly těsta.
Krok 10: Kdo nechce závin stáčet, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj.
Krok 11: Záviny před pečením potřeme olejem, a dáme péct do vyhřáté trouby na přibližně 25–30 minut. Těsto při pečení nepraská. Pečeme do světlé barvy. Před podáváním je pocukrujeme.
Zveřejněno 8. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X5Qo
Moje poznámka
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/X5Qo
Nejnovější recepty
Jarní polévka s růžičkovou kapustou
Přidáno před 5 hodinami
Mini mazance s meruňkami
Přidáno před 5 hodinami
Biskupský beránek
Přidáno před 20 hodinami
Barevná vajíčka
Přidáno před 22 hodinami
Pikantní segedínský guláš
Přidáno před 22 hodinami
Extra rychlé rohlíkové knedlíky
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zvěřinový guláš
Sumaru před 35 minutami
Šlehačkový beránek
Piafka před 42 minutami
Květákovo-brokolicová polévka s rybičkama
RomanaMonika před 49 minutami
Biskupský beránek
janina8 před 1 hodinou
Knedlík z polenty
Denade před 1 hodinou
Kokosový beránek
Mikinka30 před 1 hodinou
Velikonoční nádivka - jak ji dělám já
Blazenka před 2 hodinami
Hrníčková bábovka
káťa před 2 hodinami
Mazanec
VeraStranska před 2 hodinami
Segedínský guláš
Dasa89 před 2 hodinami
Tématické fráze:
těsto na štrůdl s jogurtem,
jablkový závin,
jogurtové těsto,
těsto na závin,
těsto na jablkový závin,
jablečný štrůdl z jogurtového těsta,
záviny, štrůdly recepty,
těsto na strúdl,
nejlepší jablkový závin,
jablečný závin z jogurtového těsta,
nejlepší těsto na štrůdl,
štrudl,
jablkový závin s jogurtem,
nejlepsi testo na zavin,
jablkový závin recept,
testo na zavin s jogurtem,
závin jablkový,
štrůdl z jablek,
jablecny zavin z jogurtu,
recept na jablkový závin
Suroviny:
mouka hladká,
jogurt bílý,
tuk hera,
vejce,
sůl,
olej slunečnicový,
strouhanka,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
brusinky
Komentáře (132)