Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Snadný

Doba přípravy 270 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 210 min

270 min (60 min příprava + 210 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 4 - 6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie65 096 kJ /
15 558 kcal
Bílkoviny815,42 g
Tuky163,47 g
Vláknina2 434,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 49,79 g
Sůl108,20 g
Sacharidy1 457,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oškrábaný celer nakrájíme na hrubé kostky, mrkve překrojíme na půl a z každé části uděláme podélné čtvrtiny. Šalotky překrojíme podélně na čtvrtiny. Česnek rozetřeme se solí na pastu. Pivo otevřeme a víno nalijeme do skleničky, by se vydýchalo. Hovězí žebra omyjeme studenou vodou a osušíme papírkovými utěrkami. Ze všech stran je nasolíme a opepříme. Posypeme je nasekanými jehličkami rozmarýnu a lístky tymiánu. Stonky obou bylinek nevyhazujeme, přidáme je později do pekáče k omáčkovému základu. Krok 2: Pekáč postavíme na tepelný zdroj, přidáme přepuštěné máslo nebo sádlo a začneme zahřívat. Do rozpáleného tuku vložíme hovězí žebra a opečeme je ze všech stran. Pak je přendáme na talíř a do výpeku vhodíme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a odrhnuté větvičky bylinek. Zeleninu restujeme za občasného promíchávání dozlatova. Trvá to cca 10 minut. Na poslední 2 minuty přidáme česnekovou pastu. Nyní troubu zapneme na 200 °C. Krok 3: Do osmažené zeleniny nasypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Po 2 minutách přimícháme rajský protlak a omáčkový základ dobře promícháme a 2 minuty zasmažíme. Nyní vše zasypeme připravenou hladkou moukou a za stálého promíchávání smažíme asi 1 minutu. Do pekáče vhodíme přelomený bobkový list a omáčkový základ zalijeme vínem a vývarem. Necháme lehce společně prohřát. Jako poslední do omáčky nalijeme připravený ½ l piva. Do omáčky vložíme opečená hovězí žebra a celá je polijeme připravenou omáčkou. Krok 4: Nezakrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a necháme péct 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme, za občasného promíchání omáčky a přelití masa, další 2 – 2,5 hodiny. Maso musí být měkké. Před podáváním omáčku ochutnáme a případně dosolíme a ochutíme mletým pepřem Krok 5: Omáčka má neskutečně tmavou barvu a chuť je nepopsatelně lahodná. Upečená žebra podáváme rozkrájená na jednotlivé porce, bohatě zasypaná nakrájenou jarní cibulkou. Jako přílohu mám nejraději čerstvý chléb, šťouchané brambory nebo bramborovou kaši.

Zveřejněno 1. 2. 2017

Poznámka autorky rozmarynaH

Inspirovala jsem se receptem pana Romana Dolejše.

Tento recept i s fotopostupem najdete http://www.varimesmarcelou.cz/hovezi-maso/pecena-h...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pq81

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pq81

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

:-)<3:yes::yes: žebírka vypadají velmi dobře a určitě i tak chutnají :-K

Konečně recept bez kečupu a jiných ......, ale s rajským protlakem. Moc se mi líbí. :-) :yes:

noskovice: Děkuji, je to výborné jídlo:-K:-K

Komentáře, které zabočovaly velmi daleko od tohoto receptu, byly smazány:-)

Skvělé.:yes::yes:

Tééda!!! No, žebra moc vidět nejsou, ale u nás se za docela dobrý peníz prodává takzvaná hovězí surovina. Jsou to žebra, která na sobě mají za tu cenu 38 Kč docela dost masa a kupujeme je hlavně na polévku, ale tohle by se mi moc líbilo!! :yes:

Krásny recept...žiaľ, tiež často nevídam rebrá u mäsiara...teda, v predajni na pulte...:-D

magdalenka: :-K:-K:-K

Ja nepochybuji, ze kvalitni cervene (zvlaste tezsi), je dobre nechat pred konzumaci vydychat.
Ale neztraci to na vyznamu, kdyz to projde tepelnou upravou?

Krásný recept, já bych ale prosila bez toho piva;-):-)

maris: Asi může být i bez piva a množství tekutiny nahradit vývarem. Maris :-K:-K:-K

"víno nalijeme do skleničky, by se vydýchalo. "
No, tak to jste mě dostala...:-D
Nebo to tak praktikuje pan Roman Dolejš?8-(

casino: Víno je živý organizmus a je s ním proto nutné také tak zacházet. Pro chuť kvalitního červeného vína je po otevření lahve velice důležitý jeho kontakt s kyslíkem. Proto všichni sommeliéři doporučují lahev otevírat minimálně hodinu před podáváním či použitím. Víno po kontaktu s kyslíkem začne totiž měnit svoji chuť. Po otevření je ideální trochu vína z lahve odlít, aby se plocha kontaktu vína se vzduchem zvětšila. Uvolní se tak vůně vína, jeho příchutě a zjemní se ve víně obsažené drsné třísloviny. Vína se takzvaně „zakulatí“, já říkám „vydýchá“.
http://ekonomika.idnes.cz/sommelier-cervene-vino-j...

Zobrazit 11 starších odpovědí

Musím říci, že ani u nás se nedají jen tak sehnat. Občas je mají, ale jsou silně prorostlá tukem. Ta na obrázku jsem koupila v Makru, ale ani tam je vždycky nemají.
zizala :-K:-K:-K, cathleen :-K:-K:-K

Parádní:yes::yes: (U nás se masitá žebra naštěstí prodávají běžně.)

Vypadá to velice žravě :-p:yes: Ještě někde koupit ta hovězí žebra :-(

Tématické fráze:
pečena hovězí žebra, pečené hovězí zebro, pečená hovězí žebra v troubě, pečené hovězí žebra, hovezi zebra pecena, hovězí žebro na pečení, pecena hovězí žebra recept, hovězí žebro pečené, pečená zebra, hovězí žebra recepty, hovezí žebra, hověží žebro, pečené zebra, pecene hovezi, recept pečená hovězí žebra, recept na pečená hovězí žebra, recepty pečená hovězí žebra, recept na hovězí žebro, hovězí pečená žebra, žebra na pivu

Suroviny:
žebro hovězí, cibule šalotka, bobkový list, protlak rajčatový, cukr třtinový, mouka hladká, paprika sušená pálivá, celer, mrkev, rozmarýn, tymián, víno červené suché, pivo černé, cibulka jarní, sůl, pepř mletý, vývar, ghee,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu