Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahodná játrová omáčka

Spousta lidí se konzumaci jater vyhýbá. Pokud jsou však dobře připravená, potěší vás svojí jemnou chutí. Navíc jsou bohatá na různé minerály a vitamíny. S receptem na vepřová játra v lahodné smetanové omáčce určitě nešlápnete vedle.

Hodnocení receptu je 4,5 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RadiVarime RadiVarime

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 895 kJ /
3 560 kcal
Bílkoviny118,77 g
Tuky314,13 g
Vláknina14,81 g
Cholesterol 1,93 g
Sodík 5,25 g
Sůl13,40 g
Sacharidy60,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli drobně nakrájíme. Slaninu i špek nakrájíme na malé kostičky. Játra pokrájíme na středně velké kousky. Krok 2: Do kastrolu dáme škvařit slaninu i špek. Po dvou minutách přidáme nakrájenou cibuli a opékáme další dvě minuty. Krok 3: Poté přidáme mletý kmín, špetku mletého pepře (dle chuti) a promícháme. Přidáme pokrájená játra a necháme je zatáhnout. Krok 4: Přidáme mleté nové koření a mletou uzenou papriku. Promícháme a podlijeme horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka, zhruba 40 minut. Krok 5: Po změknutí jater jich část přendáme do misky a uchováme bokem. Zbylou část omáčky rozmixujeme dohladka. Krok 6: Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Omáčku dáme znovu na sporák, přidáme česnek a plnotučnou hořčici. Krok 7: V misce rozkvedláme hladkou mouku se smetanou. Přilijeme do rozmixované omáčky a na mírném ohni vaříme ještě zhruba 15 minut. Krok 8: Před koncem vaření omáčku dle chuti osolíme. Přidáme menší hrst drcené majoránky. Krok 9: Do omáčky vrátíme zbylá játra, která jsme před mixováním odložili a necháme je v omáčce prohřát.
Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

TIP: Jak připravit játra

Zveřejněno 3. 2. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lahodná játrová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pWPp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lahodná játrová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pWPp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Kdo má sytější játrovou omáčku rád, určitě si pochutná. 😊

Na mne taky, trochu bych ubrala slaninu, špek, jinak by to mohlo být dobré, smetanu bych asi ale vypustila, játra jsou výborná přírodní.. játra máme rádi na všechny způsoby:-K

Na mně je tam hodně různé slaniny. Slanina i iberijský špek. Jinak játra miluji na všechny způsoby a popravdě, mám dojem, že smetanu jsem ještě nezkoušela.:yes:

Tématické fráze:
játrová omáčka videorecept, játrová omáčka s rýží, játrova omacka, játrová omáčka recept, výborná játrová omáčka, játrová omáčka se slaninou, játrova omáčka se smetanou, recept na játrovou omáčku, játrová omáčka z vepřových jater, játrová omáčka na slanině, omáčka z mletých jater, vepřová játra omáčka, jatrova omacka na speku, játrová omáčka z mletých jater, recepty jatrova omacka, domácí játrová omacka, omacka z jater, omáčky recepty, zahuštění vepřových jater omáčka videorecept, přírodní jatrova omáčka

Suroviny:
játra vepřová, slanina anglická, špek, smetana ke šlehání, mouka hladká, cibule, kmín mletý, koření nové koření, paprika sušená uzená, hořčice, česnek, sůl, pepř mletý, majoránka, voda

Přidat fotografie receptu