Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Gravče na tavče je tradiční makedonský pokrm, který je však známý po celém Balkáně. Jde o vařené bílé fazole, které se smíchají se směsí cibule, česneku, bylinek a koření a zapečou v troubě. Podáváme jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 384 kJ / 2 243 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,85 g |
Tuky | 54,46 g |
Vláknina | 102,81 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 38 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 272,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme.
Krok 2: Na druhý deň s bobkovým listom fazuľu uvaríme a ku koncu varu osolíme. Scedíme z vody, časť vody odložíme.
Krok 3: Na oleji osmažíme drobne nakrájanú cibuľu, po vypnutí pretlačíme cesnak a pridáme papriku, paprikovú pastu a čierne korenie.
Krok 4: Zmiešame uvarenú fazuľu (nie úplne do rozpadávania) s cibuĺovou zmesou, prípadne dosolíme, pridáme ligurček (libeček) podľa chuti, kto má rád a používa, dá aj polievkové korenie (príp. Vegetu). Pridáme vodu z varenia fazule, ale len málo, nerobíme polievku! Len tesne po fazuľu aby bola voda.
Krok 5: Zmes dáme do pekáčka, vhodný je hlinený s poklopom, ja som dala do obyčajného a prikryla alobalom. Pečieme cca 40 minút pri 200 °C.
Krok 6: Podávame ako hlavné jedlo s čerstvým chlebom a nakladanými feferónkami, zeleninovým šalátom, alebo ako prílohu napr. ku grilovanému mäsu.
Zveřejněno 13. 2. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XB9A
Moje poznámka
Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XB9A
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky na cibuli s rajčátky
Přidáno před 3 hodinami
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 16 hodinami
Boží milosti
Přidáno 20. 4. 2025 17:00
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno 20. 4. 2025 15:00
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka s listovým špenátem a kuřecím masem
miklve před 2 hodinami
Závin z jogurtového těsta
miklve před 2 hodinami
Cuketový koláč s ovocem
miklve před 2 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
miklve před 2 hodinami
Květákový nákyp s hráškem
miklve před 2 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
miklve před 2 hodinami
Biskupský chlebíček III.
Benetka před 3 hodinami
Club sušenky
Kerstein před 3 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Michaela87 před 4 hodinami
Tvarohový beránek
zelenapampeliska před 5 hodinami
Tématické fráze:
fazole recept,
balkanske fazole,
tavče bravče,
fazula recepty,
zapečené fazole,
bravce tavče,
gravče-tavče fazole,
krajovo,
grafce tafce,
tafče grafče,
fazule-recept,
zapečené fazole recept,
tafce dravce recept,
grafce na tafce,
trvčegravče,
gravce bravce,
fazole,
grafče recept,
balkánské tradiční top recepty,
fazule na cibulce
Suroviny:
fazole,
bobkový list,
olej,
cibule,
česnek,
libeček,
sůl,
pepř mletý,
pasta papriková,
paprika sušená sladká,
koření polévkové
Komentáře (22)