Mazanec pro Irenku
Těsto na mazanec můžete vypracovat ručně nebo za pomoci domácí pekárny. Bochánek sypaný mandlemi, nahoře s tradičním křížkem. Mazanec je po upečení vláčný a lehký jako vánek. Voní po mandlích a rozinkách naložených v rumu.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 839 kJ / 4 742 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 98,27 g |
Tuky | 160,19 g |
Vláknina | 30,20 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 1,87 g |
Sůl | 4,56 g |
Sacharidy | 681,04 g |
Postup přípravy
Do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, cukr a promícháme. Krok 2: V misce rozmícháme droždí, lžičku cukru, 3 lžíce vlažného mléka (vše odebereme z odváženého množství) a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo, žloutky, mléko, rum, ve kterém se macerovaly rozinky a vypracujeme tuhé těsto. Během hnětení přidáme namočené rozinky a hotové těsto necháme asi hodinu kynout. Krok 4: Poté znovu propracujeme a necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a z každého uděláme bochánek. Uložíme je na plech s pečicím papírem. Krok 5: Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout. Krok 6: Středem bochánků nastřihneme křížek, pomažeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Krok 7: Troubu předehřejeme na 150 °C (horkovzduch) a zvolna pečeme 30–40 min.
Zveřejněno 7. 4. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec pro Irenku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rwzz
Moje poznámka
Mazanec pro Irenku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rwzz
Nejnovější recepty
Plzeňský špíglák
Přidáno před 11 hodinami
Kaštanová polévka
Přidáno před 11 hodinami
Český kapr
Přidáno před 11 hodinami
Ryba v kapustovém kabátku
Přidáno před 11 hodinami
Čokoládové košíčky s pařížským krémem
Přidáno před 18 hodinami
Slaninové zavinuté balíčky na špejli
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Tatarka podle ČSN musela obsahovat víno: Příprava je jednoduchá a výsledek zachutná víc než kupovaná omáčka
Gastro glosa: Předvánoční stres, desítky druhů cukroví a pořád nic není hotový? Milé ženy a mámy, děláme si to samy...
Kuře na paprice podle Kuby z MasterChefa: Přidání čerstvé kapie dodá lepší chuť, tučná smetana zase jemnost, říká
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
MirkaMi před 1 minutou
"Pískové" brambory - Patate sabbiose
barypb před 10 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
Macaag před 12 hodinami
Koupel hraběnky Báthory
Soropa před 12 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Javor před 13 hodinami
Buřty na pivě s kečupem
Lucie1001 před 14 hodinami
Patizonový krém s houbami
olgam před 14 hodinami
Pravý vepřový guláš
Martin87 před 18 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Kdyzjehlad před 19 hodinami
Majonéza bez vajec
manina před 19 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
mazanec recept,
recept na mazanec,
nejlepší mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept mazanec,
malý mazanec,
mazanec nejlepší recept,
nejlepší mazanec z pekárny,
osvědčený recept na mazanec,
nejlepší recept na mazanec,
recepty na mazance,
mazanec recepty,
velikonoční mazanec,
recepty mazanec,
nejlepší recept na tvarohový mazanec,
nej mazanec,
recept na velikonocní mazanec,
recept na výborný mazanec,
nejlepší recept velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
droždí,
žloutek,
mléko,
rozinky,
rum,
sůl,
kůra citronová,
vejce,
mandle
Komentáře (93)