Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchané věnečky (50 ks)

Hodnocení receptu je 5,0 (65×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nika08 Nika08

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Klasika českých cukráren, která nás vrací do dětských let, to jsou věnečky z odpalovaného těsta. Jejich příprava není náročná, pokud dodržíte základní postup. Tyto věnečky jsou jemné jako dech a naplněné pudinkovým krémem.

Suroviny pro 50 kusů

50kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 859 kJ /
5 225 kcal
Bílkoviny142,04 g
Tuky304,86 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 2,45 g
Sodík 1,85 g
Sůl4,30 g
Sacharidy442,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby. Mícháme asi tak 2 minuty. Krok 2: Necháme chvíli vychladnout, do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva. Krok 3: Plechy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou si do mouky naznačíme kolečka o průměru 4-5 cm. Těsto dáme do stříkačky na těsto (nebo zdobícího sáčku), nejlépe gumovou stěrkou. Na předtištěná kolečka nastříkáme věnečky, každé kolečko "objedeme" dvakrát. Krok 4: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C, po 10 minutách ztlumíme na 180 °C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvíráme, věnečky by klesly. Musí navrchu zhnědnout. (Pokud pečete v plynové troubě, dejte pod plech s věnečky ještě jeden prázdný plech s vodou). Krok 5: Příprava krému: Z mléka, rumu a pudingového prášku uvaříme puding. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech přidáváme zchladlý, ale ne moc studený puding. Krok 6: Hned po vytažení z trouby každý věneček rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem a povrch pocukrujeme nebo potřeme bílkovou polevou.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy na odpalované těsto

Zveřejněno 26. 6. 2010

Poznámka autorky Nika08

Je to odpalované těsto - vůbec se ho nebojte, je to tak jednoduché.....uvidíte.....popis vypadá sice dlouhý, ale já ráda píšu:-)

Z této dávky mám asi 50 ks věnečků.

Věnečky jsou úžasné...nadýchané...!

Doma se po nich jen zapráší....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/krjx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/krjx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (69)

Super. Opravdu vynikající 😃

Ať čtu, jak čtu, tak jsem se nedočetla, kdy se do těsta přidává 200g Hery. Vysvětlí mi někdo zpackaný recept?

Evžena Mlčochová 1. 12. 2017 19:24
Iveta:

Je to hned na začátku receptu.

Dělejte si podle sebe věnečky.P. chytrá Šárka:-p je jak sršeň

Ivana: Ha ha ha,prý Ivana,puknu smíchy.Originálnější jméno tě už nenapadlo,co?No jo,no,není se čemu divit,vy to máte v rodině :-D :-D :-D.Prosím tě když už něco komentuješ,zkus používat taky mozek,jestli víš co to je a jak se s tím zachází.Třeba se ti povede utajit svoji identitu. :-D :-D :-D.Bože bože,komu není shůry dáno,v apatyce nekoupí,že?To už nedoženeš.

:-K Není nic lepšího mnamka :-K

Díky za super nápad dát do těsta prášek do pečiva. Krásně se nafouknou.

Šárka: Mohla byste prosím napsat repceptík ?.... :-)
Děkuji Alena

Takové recepty by měli být skoro trestné :-D.Takové plýtvání surovinama!Promiňte, ale z takového množství surovin je 50 věnečků opravdu výsměch.Já mám těch 50 věnečků z polovičního množství surovin-vejce dávám čtyři a ostatních surovin nemám ani polovinu z množství,které je uvedeno zde,a věnečky jsou úplně luxusní-měkké,jemné,nadýchané,jen se v puse rozpuštějí.Mléko je také zbytečné,místo mléka se používá voda za jednou už i proto,že je to levnější,a za druhé mléko obsahuje cukry,a těsto se při odpalování může mnohem více chytat hrnce.Prášek do pečiva?Lidé,kteří jsou schopni dát do těsta na věnečky prášek do pečiva,by se raději měli věnovat přínosnějším činnostem,než je pečení.A proč proboha takové manévry,jako že při sypání mouky hrnec odtáhneme z ohně?To má jaký účel?Stejně tak se plech na věnečky žádnou moukou nevysypává!!!Stejně tak je naprosto zbytečné stříkat jeden věneček nadvakrát-k čemu?Tenhle recept je úplně nepochopitelný,to musel vymyslet nějaký chlap :-O

Šárka: Souhlasím naprosto se vším co jste napsala.!!!!!!!!!!!!!!!!! Někdy se nestačím divit,co se tu produkuje....

Zobrazit 4 starší odpovědi

Dát do odpalovaného těsta prášek do pečiva může fakt jen cukrářskej břídil ;-(

Prášek do pečiva do odpalovaného těsta jsem nikdy nikde neviděla dávat. Jako kypřidlo na odpalované těsto se používá voda. Tzn. než dáte věnečky do trouby, postříkáte je trošičku vodou. :-) A plechy nikdy nevysypávat moukou, vždyť je to škoda . Plech stačí malinko potřít olejem, krásně jdou dolů.

...ještě jsem nekoukla na krém ,takže pulku z těch 50 máte bez krému??? :-O

Za tu cenu nepořídíte ani suroviny a z 8vajíček já mám 100ks věnečků a BEZ (nestravitelného) prášku do pečiva.Vůbec nedělám takový psí kusy co se tu popisují,ale zrejmě nebudu dost dobrá ,ale nikdy se mi jeden nezkazil nebo ,že bych nejaký vyhodila,tak to už vůbec ne ;-)

Jana: můžu poprosit recept na vaše věnečky?

Markíza 9. 7. 2016 18:52
Mockrat jsem zkusila venecky a nikdy se nepovedly, tentokrat jsem si rekla, ze to zlomim a diky tomuto receptu se to podarilo. Byly dokonal:yes:Diky autorce:-K.

:-K Markíza:

Věnečky jsem dělala poprvé a jsou výborné, pekla jsem na 200 st. 10 minut, pak jsem stáhla na 180 st. cca a krásně se nafoukly. ;-)
Při nandávání na plech jsem je ale obkroužila 3x, měla jsem asi nějakou tenčí zdobičku, zdálo se mi to placaté. Krém je výborný. Nestačila jsem věnečky mazat, mizely mi pod rukama v dětských ručkách. :-)

Holky jdu na ne :D

milada valkovičova 13. 10. 2015 14:08
Nikdy jsem odpalované těsto nedělala ,ale vyzkouším to určitě

vypadá to dobře

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
venecky na plech, žloutkové věnečky s polevou, věnečky cena, mini věnečky, odpalované věnečky od markéty, snadné věnečky s polevou, věneček cena, cena věnečků, zakusky věnečky, věneček na plech, špička na věnečky, nadýchané pudinkové pusinky, věnečky s polevou, mini věnečky cena, věnečky v prášku, recepty do 50 kč, maminčiny věnečky, recept na venecky, jednoduché věnečky z odpalovaného těsta, mini věnečky recept

Suroviny:
mléko, tuk hera, mouka hladká, sůl, vejce, prášek do pečiva, tuk, mouka hrubá, mléko, pudink vanilkový, máslo, cukr moučkový, rum, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu