Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Hodnocení receptu je 5,0 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení)

Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Do 5 litrové nebo 3 litrové láhve dáme 5 cm vysokou vrstvu jarních smrkových výhonků (do 5 cm délky), které jsme nejprve propláchli studenou vodou. Krok 2: Zasypeme cukrem a na něj dáme pokrájná kolečka citronu, opět 5 cm vrstvu výhonků a tak pokračujeme až je láhev plná. Krok 3: Naplněnou lahev převážeme celofánem a zajistíme gumičkou. Krok 4: Láhev dáme na okno na slunné místo, kde ji necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme na chladné místo (i lednice).

TIP: Recepty na želé nebo sirup ze smrku

Zveřejněno 29. 4. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!

Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!

Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j25R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j25R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (226)

Dobrý den, jsem redaktorka webu denik.cz a ráda bych se vás zeptala, zda bych mohla použít vaše fotografie a recept pro náš magazín. Děkuji, Katka

Dobrý den, dělám sirup podle Vašeho receptu 3 rok, pokaždé vše v pohodě...ale dnes jsem zjistila, že mi jedna sklenice začala po 14.ti dnech ,,bublinkovat,, a jakoby šumět, když jsem s ní zakvedlala, voní zatím normálně, nijak nesmrdí, nepřijde mi pokažený, je světle zabarvený,ale...může mít na toto vliv, že jsem letos koupila velikou 6. litrovou sklenici s patentním zacvakovacím víčkem se silikonovým těsněním, takže jsem už nedávala ten celofán, celou dobu byla sklenice zavřená, stála na slunném místě, občas jsem s ní zatřepala, toť vše, neotvírala jsem ji ani jednou...až dnes, aby jsem přičichla, jak ten obsah voní....nechat zatím ještě ten jeden týden louhovat, a počkat, co se s obsahem stane, nebo vylít...mám ještě druhou, menší sklenici, stejná sklenice, stejný postup, ze stejného dne, a tam zatím vše vypadá v pořádku....děkuji za odpověď... :-)
Tak jsem si přečetla tady všechny Vaše komentáře a zkušenosti, a počkám, co se se sirupem za ten týden stane, a možná, že bude všechno v pořádku...děkuji všem za rady níže...Jana

:yes: letošní sirup hotový, přidala jsem fotku. Bylo ho hodně, tak jsem kilo odvážila a pomocí želírovacího cukru uvařila smrkové želé.

Marii1: zvážila jsem šťávu a postupovala pak podle množství podle návodu na zadní straně želírovacího cukru, a protože to bylo už i předem oslazené, dochutila jsem kyselinou citronovou (i když jsem tam měla už předtím citrony). (Jinak vařím marmelády jen s obyčejným cukrem, ale na tohle jsem použila želírovací). Překvapila mě dobrá svěží chuť želé, na chleba s máslem i do jogurtu.

Zobrazit starší odpověď

Do sirupu jsem kromě smrčinek a citronu nastrouhala kousek zázvoru a aloe vera, jdu slévat, už jsem ochutnala, je to bomba!<3

Hellzdenka: Ještě vylepšené, to je dobře a přeji, aby se to povedlo a nic se nepokazilo :yes:

Dobrý den, už dlouho sháním tento recept, ale chtěla jsem se zeptat, kolik tam celkově do pěti litrove láhve dáte cukru. :-) Děkuji :-)

Martina: Martino, popravdě ten cukr nevážím, ale když dám větvičky zasypu cukrem (tak hrstičku) a znova větvičky a zase hrstičkou posypu až do naplnění sklenice.:yes:

Chtěla bych moc poděkovat za skvělý recept. Sirup jsem dělala úplně poprvé, tak bych se s vámi chtěla podělit o své dojmy :-Q. Vše jsem udělala přesně podle receptu, potom jsem naložené výhonky dala na sluníčko. Ze začátku to vypadalo bledě, cukr nahoře i úplně dole stále zůstával pořád nerzpuštěný a víčko se mi začalo nafukovat a uvnitř flašky se začaly objevovat drobné bublinky. Tak jsem si říkala, že to asi bude k ničemu. Pořádně jsem to tedy protřepala a přes den jsem flašky nosila na přímé slunce na zahradu. Cukr se hned rozpustil. Nechala jsem jim teda asi 5 týdnů a dneska jsem je zpracovávala. Když jsem oddělala víčko, cítila jsem zvláštní vůni, těžko říct, moc mi to nevonělo :-D. Nicméně jsem stále doufala, a sirup přecedila. Ochutnala jsem, a světe div se, dělaly se mi bubliny až za ušima. Povedlo se!!!! Snad poprvé v životě co se mi fakt něco povedlo. Je opravdu výborný!!!!!!!!! příští rok ho udělám víc, myslím, že zanedlouho se po něm jen zapráší ;-) Takže vřele doporučuji. :-)

Lucie: Lucinko, moc děkuji, že jste ho udělala a mám velkou radost, že se povedl-super:yes:

No a mně to přestalo nafukovat víčko. Začalo to vonět méně a jakoby chtělo začít kvasit. Pak jsem si všiml, že dole v láhvi je usazený nerozpuštěný cukr. Důkladně jsem to cele protřepal až bylo viditelné, že tam cukr už nejde vidět. A už zase obě sklenice krásně voní. :yes:

Roman: Romane, tak to jsem ráda, že se nakonec povedlo-šikula :yes:

Těm, komu ten sirup tlesnivěl, nebo zkysal, že to bude tím, že se Vám tam něco dostalo, co tam nemělo být a co dělat, to pak dělá tuto neplechu, nebo zapomenete dát cukr, nebo dáte jen malinko, ale on je právě pro ten sirup velmi důležitý:-! Je mi to líto, ale stalo se, jsou horší věci na světě ;-):yes:

Věra Brzková 7. 6. 2017 18:09
Myslím na vrchu těch větviček

Věra Brzková 7. 6. 2017 18:05
Dobrý den,chci se zeptat,dnes jsem slevala sirup,ale na vrchu se zacala delat pliseň :-( to uz je asi na vyhozeni ze;-(

Věra Brzková: ano, cokoliv s plísní je bohužel na vyhození.

Dobrý den,

naložil jsem dvě 5-ti litrové láhve podle receptu. Trochu jsem víc přisladil, protože celkem do jedné láhve mi vyšel jeden kilogram cukru. Zatáhl celofanem, zagumičkoval a po týdnu se u jedné láhve začalo nafukovat celofanové víčko? Nějaké info proč? Dělám to letos poprvé.

Roman: Je potřeba postavit sklenice na slunce, cukr se rychleji rozpustí a konzervuje. Kvasit by to nemělo. Pokud to kvasí, můžete to vyhodit, bohužel.

Zobrazit starší odpověď

Sirup si pamatuji z dětství hrozně moc mi chutnal a tak mě pořád něco "bolelo":-D. Letos ho moje maminka dělala pro svá pravnoučata, děti mého syna. Tak to si děcka pochutnají :-) a já asi taky budu občas "nemocná" :-D:-D.

bystrouska: Vladi, někdy musí člověk i předstírat:-D:-D:-D, aby dosáhl svého že ?

už ho mám hotový a je výborný,mám chronické bolesti zad tak snad pomůže<3

Dnes jsem výhonky naložila a již se macerují. Jsem ráda za tento recept. Děkuji.

Marie_9: Marie, nemáš zač děkovat, jsem ráda, že sis recept vybrala a ať se sirup povede :yes:

Chtěla bych se zeptat, kolik dát cukru. Dnes jsem ho dělala a každé proložení jsem posypala dvěmi lžícemi cukru. Stačí to, nebo mám ještě dodatečně přidat? Děkuji

Zuzík: Cukor pomáha "vytiahnuť" z výhonkov miazgu (šťavu). ;-)

Zobrazit starší odpověď

Alena Marova 26. 5. 2017 20:42
dobry den delala jsem borovicovy sirup ve dvou lahvych vysel skvele v jedne zacal kvasit mohu ho uzivat i zkvaseny? Dekuji za odpoved Alena

Alena Marova: Alenko, s tím nemám žádnou zkušenost, ale já bych to nepila. Tak jak kvasí ve sklenici, tak by kvasila v těle, i když ta šťáva může mít bublinky jako šampaňský:-D Já za sebe bych to vylila;-)

Dobry den zkousela jsem podle Vaseho receptu nalozit sirup ale nevysla mi plna sklenice vadi to necemu? Mam si zitra doabirat vyhonky? Nebo mohu nexhat

Peta: Peto, lahev úplně plnou mít nemusíš, aspoň bude vůle na tu tekutinu ;-)

Kateřina 21. 5. 2017 16:40
Dobrý den. Tak zítra budu sirup slevat ,už se těším :-) ale chtěla jsem se zeptat jakou má prosím sirup trvanlivost a kde nejlépe skladovat ? Dekuji

Kateřina: Kateřinko, nejlépe skladovat v lednici a vydrží Vám dobře půl roku, ovšem jednou jsem na něj zapomněla a vydržel v pohodě celou sezónu do dalšího sběru větviček. Ale určitě použij lahve se šroubovacím víčkem, nebo celofán a zagumičkovat:yes:

Bibinko tak jsem to letos stihla a opět jsem výhonky naložila už se macerují na sluníčku za oknem.Přidala jsem fotečky;-):-K

Simona Skolakova: Simonko, to jsem ráda a teď hlavně čekat, aby to nekvasilo a bylo všechno tak, jak má být;-) Pak písni, jak se ti povedl:yes:

Dobrý den , ráda bych se zeptala zda-li můžu udělat také med z výhonků stříbrného smrku.

Ivana: já bych výhonky ze stříbrného smrku nepoužila;-)

dobrý den, tak mladé výhonky smrčku jsem také dnes naložila. ale dala jsem asi 4 kolečka citronu , místo psaných dvou. nevadí to něčemu? děkuji

Kateřina: Katko musí, to má svůj účel, ty výhonky pouští celou dobu louhování. Hlavně tam nesahejte a neotvírejte sklenici, začalo by to plesnivět.;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Koukám děvčata, že v poslední době jsou tu samé šikovné kuchařinky, které mají sirup bez plísně-chválím Vás :yes::-K

Dobrý den všem, tento sirup dělám každý rok. Výhonky propláchnu pod tekoucí vodou v sítku a poté vrstvím do omniovek vrstvu výhonků, trochu zasypu třtinovým cukrem a pokladu plátky biocitronů a tak pořád dokola, až je omniovka plná. Jemně zašroubuju víčko a dám na parapet na sluníčko cca na 3 týdny během kterých občas protřepu. Nikdy se mi nestalo, že by se objevila plíseň. Po třech týdnech přecedím do skleniček a uložím do lednice. :-K

Dobrý den,vyzkoušela jsem a je super. Nevím jak si vysvětlit, že se někomu objevuje plíseň. Já dělám každoročně jitrocelový, bezový a smrkový. Dělám to na chalupě v polních podmínkách do jednolitrových lahví od okurek. Lahve vymeju jarem a opláchnu čistou převařenou vodou. Čerstvě natrhané části rostlin bez oplachování nejdéle do dvou hodin od utrhnutí nacpánám v přiměřených vrstvách do lahví a prokládám cukrem a každou vrstvu završím třemi plátky citronu. (Citron před krájením opláchnu a otřu.) Zašroubuju výčko a šup s tím do špajzu. Po pár týdnech, nebo měsících, až si vzpomenu, sirup přez bavlněnou plenu přecedím do lahviček od marmelády. Z jedné lahve jsou tak dvě deci sirupu. Po zcezení je uchovávám v lednici.JA jen taková poznámka na závěr. Dnes je 18.1.2017 a já teprve dnes zcedila sirup z bylin naložených v červnu 2016 a v lednici mám ještě sirup z roku 2015 a vše čisté, voňavé a chutné. Příroda je prostě úžasná:-K

Marie: Jak se dělá bezový sirup. Bez přidání vody? Ten smrkový mám už hotový a za chvíli začne kvést bez. Také bych zkusila jitrocelový. Děkuji
:-?

Zobrazit starší odpověď

Ahoj letos jsem dělala poprvé sirup z výhonků.První várku jsem uzavřela folií a po týdnu začalo vše plesnivět.Druhá várka už byla s celofánem a opět se mi zdá,že to chytá plísenˇ´.Výhonky jsem umyla,usušila,dala vrtstvu,pak cukr,citron.Měla jsem teda jen 1litrovou lahev,vše napěchované.Kolegyně je nemyla a ten samý problém.Moc mi to mrzí.Pora´dte co udělat příští rok,aby se již zadařilo.:-((

Petra: Zdravím, já dělala sirup poprvé a jsem velmi ráda, že plíseň se neobjevila, možná je to tím, že jsem vrch polila malým panákem slivovice. :) Vyčetla jsem, že pomůže s konzervací.

Dobry den. Chtela bych se zeptat, kolik bych mela mit sirupu z 5 l lahve? Aspoň približne.
Dělam sirup letos poprve. Vse jsem podle navodu dala do 5 l lahve. Nyni po tydnu me vse kleslo na polovic. A vody ( sirupu?) je tam 1/3. Je to v poradku?Děkuji

Gabriela: Áno, tak to má byť, je to ok. Ide o vypustenú miazgu z vetvičiek, takže netreba čakať enormné množstvo. Tak ako to máš, je v poriadku. ;-)

Zobrazit starší odpověď

Dobrý den, chtěla bych sirup vyzkoušet jen nikde nepisou jak dlouho vydrží.

Kateřina Dufková 22. 5. 2016 10:11
Dobrý den, zkoušela jsem dělat sirup letos poprvé přesně podle návodu, jednu várku jsem udělala s třtinovým cukrem a druhou s bílým. Asi po týdnu se nahoře objevila u obou sklenic plíseň. Tak jsem se na sirup těšila, nevíte, co bylo špatně?
Díky za postřehy pro příští rok, Kateřina.

honza: ;-) Nie je podstatné, aby sa umyli. Ja ich síce umývam a nechávam vysušiť, ale skutočne to nie je nutné, pokiaľ sú čisté. Čo väčšinou sú. ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

V žiadnom prípade neriediť vodou, potom je zbytočné celú prípravu sirupu vykonávať. :-)

Dobrý den, netuším čím to je, ale mám suroviny "naložené" jen necelý týden a tekutiny je tam asi tak, že bych cca litr z toho udělal. Mám to nechat ještě ten týden až dva uležet nebo můžu "sklízet" ? díky

Henri: Henri, určitě to ještě nech. Možná, že jsi to trhal později a výhonky už nebyly tak šťavnaté jako jsou na začátku když povyrostou. Tak toho budete mít méně, nedá se nic jiného dělat. Až to bude vylouhované, můžete to naředit převařenou vodou.:yes:

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
sirup z jehličí, sirup z mladého jehličí, sirup ze smrkového jehličí, med z jehličí, smrčkový sirup, sirup ze smrkového jehličí recept, sirup z jehličí recept, smrkové špičky, recept na sirup z jehličí, sirup z borovice recept, borovicový sirup recept, med z mladého jehličí, med ze smrkového jehličí, sirup ze smrcku, borovicový med recept, sirup z mladého jehličí recept, med z borovice recept, med z smrkového jehličí, šťáva ze smrkových větviček, smrčkový med

Suroviny:
výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron bio

Přidat fotografie receptu