Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Hodnocení receptu je 5,0 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení)

Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Do 5 litrové nebo 3 litrové láhve dáme 5 cm vysokou vrstvu jarních smrkových výhonků (do 5 cm délky), které jsme nejprve propláchli studenou vodou. Krok 2: Zasypeme cukrem a na něj dáme pokrájná kolečka citronu, opět 5 cm vrstvu výhonků a tak pokračujeme až je láhev plná. Krok 3: Naplněnou lahev převážeme celofánem a zajistíme gumičkou. Krok 4: Láhev dáme na okno na slunné místo, kde ji necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme na chladné místo (i lednice).

TIP: Recepty na želé nebo sirup ze smrku

Zveřejněno 29. 4. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!

Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!

Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j25R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j25R

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (226)

Dobrý den, jsem redaktorka webu denik.cz a ráda bych se vás zeptala, zda bych mohla použít vaše fotografie a recept pro náš magazín. Děkuji, Katka

Dobrý den, dělám sirup podle Vašeho receptu 3 rok, pokaždé vše v pohodě...ale dnes jsem zjistila, že mi jedna sklenice začala po 14.ti dnech ,,bublinkovat,, a jakoby šumět, když jsem s ní zakvedlala, voní zatím normálně, nijak nesmrdí, nepřijde mi pokažený, je světle zabarvený,ale...může mít na toto vliv, že jsem letos koupila velikou 6. litrovou sklenici s patentním zacvakovacím víčkem se silikonovým těsněním, takže jsem už nedávala ten celofán, celou dobu byla sklenice zavřená, stála na slunném místě, občas jsem s ní zatřepala, toť vše, neotvírala jsem ji ani jednou...až dnes, aby jsem přičichla, jak ten obsah voní....nechat zatím ještě ten jeden týden louhovat, a počkat, co se s obsahem stane, nebo vylít...mám ještě druhou, menší sklenici, stejná sklenice, stejný postup, ze stejného dne, a tam zatím vše vypadá v pořádku....děkuji za odpověď... :-)
Tak jsem si přečetla tady všechny Vaše komentáře a zkušenosti, a počkám, co se se sirupem za ten týden stane, a možná, že bude všechno v pořádku...děkuji všem za rady níže...Jana

:yes: letošní sirup hotový, přidala jsem fotku. Bylo ho hodně, tak jsem kilo odvážila a pomocí želírovacího cukru uvařila smrkové želé.

Marii1: zvážila jsem šťávu a postupovala pak podle množství podle návodu na zadní straně želírovacího cukru, a protože to bylo už i předem oslazené, dochutila jsem kyselinou citronovou (i když jsem tam měla už předtím citrony). (Jinak vařím marmelády jen s obyčejným cukrem, ale na tohle jsem použila želírovací). Překvapila mě dobrá svěží chuť želé, na chleba s máslem i do jogurtu.

Zobrazit starší odpověď

Do sirupu jsem kromě smrčinek a citronu nastrouhala kousek zázvoru a aloe vera, jdu slévat, už jsem ochutnala, je to bomba!<3

Hellzdenka: Ještě vylepšené, to je dobře a přeji, aby se to povedlo a nic se nepokazilo :yes:

Dobrý den, už dlouho sháním tento recept, ale chtěla jsem se zeptat, kolik tam celkově do pěti litrove láhve dáte cukru. :-) Děkuji :-)

Martina: Martino, popravdě ten cukr nevážím, ale když dám větvičky zasypu cukrem (tak hrstičku) a znova větvičky a zase hrstičkou posypu až do naplnění sklenice.:yes:

Chtěla bych moc poděkovat za skvělý recept. Sirup jsem dělala úplně poprvé, tak bych se s vámi chtěla podělit o své dojmy :-Q. Vše jsem udělala přesně podle receptu, potom jsem naložené výhonky dala na sluníčko. Ze začátku to vypadalo bledě, cukr nahoře i úplně dole stále zůstával pořád nerzpuštěný a víčko se mi začalo nafukovat a uvnitř flašky se začaly objevovat drobné bublinky. Tak jsem si říkala, že to asi bude k ničemu. Pořádně jsem to tedy protřepala a přes den jsem flašky nosila na přímé slunce na zahradu. Cukr se hned rozpustil. Nechala jsem jim teda asi 5 týdnů a dneska jsem je zpracovávala. Když jsem oddělala víčko, cítila jsem zvláštní vůni, těžko říct, moc mi to nevonělo :-D. Nicméně jsem stále doufala, a sirup přecedila. Ochutnala jsem, a světe div se, dělaly se mi bubliny až za ušima. Povedlo se!!!! Snad poprvé v životě co se mi fakt něco povedlo. Je opravdu výborný!!!!!!!!! příští rok ho udělám víc, myslím, že zanedlouho se po něm jen zapráší ;-) Takže vřele doporučuji. :-)

Lucie: Lucinko, moc děkuji, že jste ho udělala a mám velkou radost, že se povedl-super:yes:

No a mně to přestalo nafukovat víčko. Začalo to vonět méně a jakoby chtělo začít kvasit. Pak jsem si všiml, že dole v láhvi je usazený nerozpuštěný cukr. Důkladně jsem to cele protřepal až bylo viditelné, že tam cukr už nejde vidět. A už zase obě sklenice krásně voní. :yes:

Roman: Romane, tak to jsem ráda, že se nakonec povedlo-šikula :yes:

Těm, komu ten sirup tlesnivěl, nebo zkysal, že to bude tím, že se Vám tam něco dostalo, co tam nemělo být a co dělat, to pak dělá tuto neplechu, nebo zapomenete dát cukr, nebo dáte jen malinko, ale on je právě pro ten sirup velmi důležitý:-! Je mi to líto, ale stalo se, jsou horší věci na světě ;-):yes:

Věra Brzková 7. 6. 2017 18:09
Myslím na vrchu těch větviček

Věra Brzková 7. 6. 2017 18:05
Dobrý den,chci se zeptat,dnes jsem slevala sirup,ale na vrchu se zacala delat pliseň :-( to uz je asi na vyhozeni ze;-(

Věra Brzková: ano, cokoliv s plísní je bohužel na vyhození.

Dobrý den,

naložil jsem dvě 5-ti litrové láhve podle receptu. Trochu jsem víc přisladil, protože celkem do jedné láhve mi vyšel jeden kilogram cukru. Zatáhl celofanem, zagumičkoval a po týdnu se u jedné láhve začalo nafukovat celofanové víčko? Nějaké info proč? Dělám to letos poprvé.

Roman: Je potřeba postavit sklenice na slunce, cukr se rychleji rozpustí a konzervuje. Kvasit by to nemělo. Pokud to kvasí, můžete to vyhodit, bohužel.

Zobrazit starší odpověď

Sirup si pamatuji z dětství hrozně moc mi chutnal a tak mě pořád něco "bolelo":-D. Letos ho moje maminka dělala pro svá pravnoučata, děti mého syna. Tak to si děcka pochutnají :-) a já asi taky budu občas "nemocná" :-D:-D.

bystrouska: Vladi, někdy musí člověk i předstírat:-D:-D:-D, aby dosáhl svého že ?

už ho mám hotový a je výborný,mám chronické bolesti zad tak snad pomůže<3

Dnes jsem výhonky naložila a již se macerují. Jsem ráda za tento recept. Děkuji.

Marie_9: Marie, nemáš zač děkovat, jsem ráda, že sis recept vybrala a ať se sirup povede :yes:

Chtěla bych se zeptat, kolik dát cukru. Dnes jsem ho dělala a každé proložení jsem posypala dvěmi lžícemi cukru. Stačí to, nebo mám ještě dodatečně přidat? Děkuji

Zuzík: Cukor pomáha "vytiahnuť" z výhonkov miazgu (šťavu). ;-)

Zobrazit starší odpověď

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
sirup z jehličí, sirup z mladého jehličí, sirup ze smrkového jehličí, med z jehličí, smrčkový sirup, sirup ze smrkového jehličí recept, sirup z jehličí recept, smrkové špičky, recept na sirup z jehličí, sirup z borovice recept, borovicový sirup recept, med z mladého jehličí, med ze smrkového jehličí, sirup ze smrcku, borovicový med recept, sirup z mladého jehličí recept, med z borovice recept, med z smrkového jehličí, šťáva ze smrkových větviček, smrčkový med

Suroviny:
výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron bio

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu