Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená brambora s bylinkovým tvarohem a salátem

Hodnocení receptu je 4,2 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dajda Dajda

Snadný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie905 kJ /
216 kcal
Bílkoviny34,30 g
Tuky4,95 g
Vláknina1,10 g
Cholesterol 78 mg
Sodík 508 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy8,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bramboru dobře omyjeme kartáčkem, jednu stranu nařízneme do kříže, případně bramboru ještě propícháme vidličkou. Zabalíme do alobalu a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů zhruba hodinu. Po upečení bramboru rozbalíme, lehce do ní udeříme pěstí, aby se rozevřela na poloviny (pozor na horkou páru!), naplníme tvarohovým krémem a naaranžujeme na talíř (lze i s alobalem). Doplníme ochucenými listy salátu a v mističce nabídneme zbylý tvaroh.
Vegetariánská varianta je hotová. Krok 2: Nebo jídlo doplníme několika plátky uzeného lososa (studeného). V tomto případě bych doporučovala ochutit tvaroh koprem. Krok 3: Třetí varianta - krůtí maso nakrájíme na malé kousky, smícháme je s troškou oleje a ochutíme pepřovým kořením. Dáme odpočinout do chladu. Když se nám dopéká brambora, opečeme kousky masa na pánvi a naaranžujeme na talíř s bramborou, bylinkovým tvarohem a salátem. Pokud nemáme větší talíř, dáme salát zvlášť do misky. Krok 4: Na bylinkový tvarohový krém smícháme tvaroh se smetanou nebo jogurtem, osolíme, opepříme a přidáme pepř, bylinky, u vegetariánské a masové varianty to může být i česnek, u lososové raději kopr.
Salát omyjeme a natrháme. Suroviny na zálivku vložíme do malé skleničky s uzávěrem a protřepeme. Chuť ladíme tak dlouho, až přijdeme na tu pravou. Pak necháme chvíli odležet v ledničce. Vinaigrettku smícháme se salátovými listy až těsně před podáním.

Zveřejněno 16. 1. 2018

Poznámka autorky Dajda

Brambory s tvarohem jsou typické české jídlo, ale v Německu jsem okoukala tyhle varianty se salátem a dalšími přílohami, které nám moc chutnají. Brambory z trouby (Ofenkartoffel) či z fólie (Follienkartoffel) s bylinkovým tvarohem (Kräuterquark nebo Sauercreme) nefigurují na německých jídelních lístcích jako příloha, ale jako hlavní jídlo, které se doplňuje vždy salátem a případně také dalšími dobrotami (maso, ryba). Prima je, že lze připravit i naprosto dietní varianty, například bez tuku, diabetickou, nízkokalorickou apod. Zálivku na salát dělají v Německu vždy výrazně sladko-kyselou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená brambora s bylinkovým tvarohem a salátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kkgx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená brambora s bylinkovým tvarohem a salátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kkgx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Dobrý nápad

Výborné :-!:-!:-! Mala som dnes zapnutú rúru, tak som tam hodila 3 zemiaky. Tvaroh bol doma, tak som urobila tú prvú verziu-vegetariánsku. Skutočne výborné. Vďaka za recept. :yes:;-)

Dajda: :-K;-)

Zobrazit starší odpověď

Výborné, znám. Nedávno měl tuto specialitu kolega vegetarián v Mnichově, já jsem si ji dal též nedávno v Hannoveru. Někdy děláme i doma v Česku. I když v Česku je spíše známá a oblíbená varianta: pečený brambor, máslo, sůl, mléko (nebo kyška).

Tonda: ..... tvaroh a u nás se ještě přidávaly plátky česneku!

Tématické fráze:
rozpecena brambora, recept ofenkartofel, pečená brambora s tvarohem, ofenkartoffel, velká brambora pečená, brambory pečeně v alobalu plněné tvarohem s bylinkami, pečená brambora, pecena brambora v alobalu jak dlouhp, recept ofenkartoffel, pečená brambora s tvrohem k masu, tvarohove zalivky na maso, kostnice recepty cz, ofenkartoffel recept

Suroviny:
brambory, tvaroh jemný, smetana kysaná, sůl, bylinky, pepř, salát listový, ocet vinný, hořčice, olej olivový, sůl, cukr, voda, losos uzený, maso krůtí, olej olivový, pepř, koření pepřové

Přidat fotografie receptu