Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frankfurtská jemná polévka

Hodnocení receptu je 4,9 (269×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Frankfurtskou polévku máme většinou spojenou s jídelnami, ale radost nám udělá i doma. Patří mezi syté zimní polévky, které zevnitř zahřejí, výborně chutnají a ještě s nimi není žádná složitá práce. Recept zabere trochu času, ale je levný a zvládne ho opravdu každý.

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 989 kJ /
1 193 kcal
Bílkoviny41,02 g
Tuky71,54 g
Vláknina11,08 g
Cholesterol 127 mg
Sodík 1,66 g
Sůl4,00 g
Sacharidy91,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na sádle restujeme do zlatova najemno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a osmažíme ji. Krok 2: Hrnec poté odstavíme z přímého ohně a vmícháme sladkou papriku. Vzniklou červenou zásmažku zalijeme vodou, cca 1,5–2 litry a přidáme kostku masoxu. Nyní za občasného míchání provařujeme poctivě 30 minut. Krok 3: Mezitím nakrájíme brambory na malé kostičky a párky na tenká kolečka. Po 30 minutách provaření vložíme brambory do polévky a opět poctivě provaříme na mírném ohni 30 minut. Krok 4: Poté přidáme pokrájené frankfurtské párky a opět poctivě provaříme 30 minut. Krok 5: Na závěr polévku dochutíme utřeným česnekem, pepřem, solí a na jemno nasekanou petrželovou natí.

TIP: Přesolené jídlo je možné zachránit. Poradíme jak

Zveřejněno 23. 11. 2009

Poznámka autora Colombo65

Pokud dodržíte zdlouhavý postup vaření, budete odměněni velejemnou a lahodně chutnající polévkou pro podzimní večery.

Je to další verze oblíbené polévky. Časově trochu náročná, ale výsledek stojí za to!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frankfurtská jemná polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mOGn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frankfurtská jemná polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mOGn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (172)

Vyzkouším, ale proč mučit pokrájené párky půl hodiny ve vařící vodě? To je zbytečně moc. Celé se to dá zkrátit :-) A masox to už vůbec ne takováhle zvěrstva. To jsou zbytečnosti plné hnusů. To ještě někdo používá?

Moc dobrá :-8

Jupiterix: si to přečti znovu, body 3 a 4🙄
Číst neumíš ty když ti nedochází, že je tam totéž 2x
Ty tak někoho poučuj...

Vařila jsem časy přesně, jak se píše a nic rozvařené nebylo ;)

JigsawDave: ...na jakou kaši 🫣

Polévka výborná, jen ty časy vaření se mi zdály trochu divné, takže jsem to zkrátil a po zalití vodou jsem přidal i párky a brambory a vařil jsem všechno 30 minut, místo hodiny a půl postupně. Výsledek byl stejný, možná o chlup lepší, že brambory ani párky nebyly rozvařené na kaši ;-)

👍

Super večeře 😘

Dobrá polévka:-):-K

Sovice85: nepoužívejte v komentářích vulgarismy. Vše se dá říct slušnou formou.

Jupiterix: Já číst umím docela dobře a z textu mi vyplývá, že brambory se opravdu vaří 2x 30 minut, což je hodina, a to mi docela připadá dlouho na malé kostičky brambor. Polévku jsem už dříve vařila a nejspíš jsem dobu zkrátila. Ale to si musí udělat každý podle svého! ;-)

Kookina: Není od věci umět alespoň trochu čist...😜

Párky a brambory vařit hodinu??🙄

Včera jsem uvařila a polévka byla vynikající <3 Určitě uvařím ještě několikrát ;-) :yes:

Ano, opravdu stojí za to! 👌 Moc dobrá, určitě nevařím naposled. 😉 Děkuji za recept… 📝👩‍🍳 Mějte se… 😃

s domácími houstičkami přímo luxusní <3:-K:-K

Jen místo vody a masoxu jsem dal silnější vývar z vepřových žeber a vynechal česnek nakonec (kvůli dráždění žlučníku). Polévka je/byla výborná.

Jednoduchá a vynikající. Neměla jsem bohužel tolik času, tak jsem jen 20min povařila masox a dalších 25min párky i s brambory. Dcera byla nadšená.

Opravdu dobrá 😉

U nás chutnalo, takže určitě zase někdy zopakuji.

Ivcatkoo: Vyborny JO, ale Vy jste to varila rychle? ;-)

Je to mňam polievočka

Fotecku nemám, ale děkuji za recept povedlo se.. kromě parku jsem dala klobásky, které byly po ruce a bylo to mňam <3:yes:

:-// kdo tady furt dává ty videorecepty? Vždyť je to úplně jinak než se popisuje v receptu, a to není poprvé :-x

Výborný a rychlý recept :-8

Nikdo nelhal,povedlo se a fakt stojí zato si s polévkou vyhrát a počkat :-8

Tato polévka byla opravdu moc dobrá. Recept si ukládám a už budu vařit jen tuto. Polévku jsem táhla přes hodinu, pak přidala brambory a 5minut před koncem párek. Je důležité ji nechat opravdu dlouho provařit, tím získá tu správnou chuť. Nejlepší frankfurtská, co jsem kdy jedla. A chválím colomba i za ten úžasný moučník. Recept ukládám!

Jedna z dobrých variant této polévky, jen hodinové vaření nakrájených brambor vede k jejich rozsýpání se - pokud to má někdo rád, nic proti tomu, ale mně vyhovují brambory spíše pevnější, takže brambory budu dávat spolu s párky a vařit kratší dobu. Jinak chuťově je polévka velmi dobrá a rozhodně se stane součástí našeho jídelníčku :)

Tuto polívečku vařívám často, je rychlá a dobrá. Jenom ji nevařím tak dlouho. Vařit např. brambory tak dlouho je myslím zbytečné.

Vařím také tuto polévku, jen brambory i párky dávám současně a vařím max. 20 min. A Masox nedávám ;-)

Tonja: Musím dodat, že i Francouzská kuchyně má stejnou filozofii a měli dokonce nařízení z předminulého století, že maso musí být spotřebováno, v kuchyni všechno ! Jestli mám teda, správné informace.

Mirek, spinner, hlubocan: Pánové, přečtěte si i komentáře, tam se dovíte odpovědi na své otázky a poznámky, mnohdy i jízlivé. Nedívejte se na recepty jen povrchně nebo z perspektivy svých vlastních znalostí, ty nemusí být dostatečné.

Lilies: Říkat o polévce, že nemůže být dobrá, protože je uvařená z laciných surovin, je základní kuchařská nevědomost. Právě uvařit dobré jídlo z nedrahých surovin je pravý kuchařský kumšt a svědčí o kvalitě kuchaře. Kdyby platilo pravidlo, že z mála surovin s laciných surovin se nedá udělat dobré jídlo, museli bychom říct, že celá italská gastronomie je vlastně ausšus.

MamlajdaD: Překvapil mě Tvůj názor, že originál je jen to, co je uvařené dle ČSN (norem z éry komunistů). Tak jako existují u nás desítky variant bramboraček nebo zelňaček, tak může existovat i více variant polévek frankfurtských. A "český pohled" (dle českých ČSN) může být zavádějící. Mám mnoho příbuzných v Německu a ti do frankfurtské polévky opravdu dávají i brambory a když ne brambory, tak fazole.

Super recept! Já před smažením cibulky ještě osmažím ty párečky, aby byli "křupavější". Myslela jsem, že ještě zbyde na zítra... Nezbylo!!!:-D:-D:-*

Lilies: Důležitá je ta nízká teplota a čas. Polévku musíte jemně táhnout a pak je chuťově excelentní. No, a pokud vám na hovězí polévku stačí 2,5 hodiny, tak no comment... ;-( :no:

provien: Dík za inspiraci, příště zkusím se smetanou! <3:yes:;-) Já sice nepřidávám šlehačku, ale mléko, protože do frankfurtské polévky patří. Tento recept není na frankfurtskou polévku, ale na polévku na způsob bramborového guláše. Ať se pa autor neurazí, (má spoustu vynikajících receptů), ale proto, aby to byla frankfurtská, tak tam to mléko fakt patří ! (Podle bývalých čs. norem tam nemají vůbec být ani brambory, ale dost koleček párků, ale s těmi brambory to dělá hodně lidí a je tady na různé variace bez mléka nebo s brambory více receptů). ;-) Zdravím! :-K:-K:-K

Pridávám do polévky trochu šlehačky. Polévku vařím max půl hodky

hlubocan:
Ba ne, nemusí tomu tak býti vždy :-)
Záleží na druhu použitých těch oných...
Osobně mám rád, když kostky z brambor nejsou rozvařené, ale mají vařením zaoblené hrany :yes::-8

zdáse mi ,že po hodině vaření zemáků /brambor/ by byly na kašu.:-)

To je polevka otázky času 30 minut a ne hodinu a půl , parky povarit půl hodiny ? No nevím jist to s vědomím ze jsem s tak lacinou polévku k tomu ještě s masoxem hodinu a půl vařila si pěkne vycitala přidám k tomu hodinku a mám hovězí ????

Právě mám na plotně :-8. Snad bude chutnat ;-)

Bože,drž mě, tuto polévku uvaří každý týdýt .Jen moc nesolit/dle uzeniny/ a dochutit dle toho co mám. čím víc zeleniny tím líp. Přidávám veškerou zeleninu co najdu !!!! Pokaždé je jiná a vždy dobrá. Zeleniny není nikdy dost ,popř.přidat jakoukoli luštěninu.

dokom: ale to už nehovoříte o Frankfurtské polévce,že;-)

Dle vašeho receptu jsem si ji uvařil už několikrát a je fakt dobrá (dávám ale víc lžiček papriky a mouky). Akorát nemohu nikde sehnat Frankfurtské párky a tak je nahrazuji Debrecínskýma . :yes:

Výborné asi!!!!!<3 Včera jsem udělala dvojitou dávku pro 3 osoby a doufala jsem, že si dneska dám (ještě jsem jí neochutnala), protože jsem včera z únavy padla. Co čert nechtěl, tak si představte, že dnes příjdu domu a polévka NIKDE!;-( Tak musím věřit chlapům, že to bylo výborné:-D:-D Hrnec dokonale umytý :-D

Sstyx: :yes::yes::yes::-D:-D:-D

Vařim už podruhé..je chutná..poprvé jsem se bála jestli se mi po hodině vaření nerozvaří brambory..a ne! super.

Polévka je vynikající,vařila jsem ji už několikrát...:-):-D:yes::yes:<3

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
frankfurtská polévka, frankfurtská polévka recept, recepty na nejlepší polévky frankfurtská, franfurska polevka, frankfurská polévka, polevka frankfurska, frankfurtská polévka s párkem, polévka frankfurtská, recept na frankfurtskou polevku, franfurtska polevka, franktfurtská polévka, frankfurtská, frantfurtská, recept frankfurtska polevka, frankfutská polévka, frantfurtská polévka, frankurtská polévka, nejlepší frankfurtská polévka, recepty polévky franfurská, frakfurtská polévka

Suroviny:
párky frankfurtské, cibule, sádlo, brambory, masox hovězí, paprika sušená sladká, mouka hladká, česnek, pepř mletý, nať petrželová, sůl

Přidat fotografie receptu