Nadýchaný a vláčný mazanec
Nadýchaný a vláčný mazanec rozvoní domov zejména na svátky jara, tedy Velikonoce. Usnadnit práci si můžeme díky domácí pekárně, která nám vypomůže s výrobou těsta. A navíc, tento mazanec je okořeněn kapkou rumu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 231 kJ / 4 118 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 90,84 g |
| Tuky | 144,40 g |
| Vláknina | 21,36 g |
| Cholesterol | 905 mg |
| Sodík | 196 mg |
| Sůl | 0,45 g |
| Sacharidy | 572,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, Sladěnky, mléka a trošky mouky rozmícháme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
Krok 2: Rozehřejeme máslo a tuk tak, aby při přidávání k ostatním přísadám byl tekutý, ale ne horký.
Krok 3: Všechny suroviny na těsto (včetně vzešlého kvásku a rozehřátého másla a tuku) vložíme do domácí pekárny v pořadí - tekuté a poté sypké a zapneme program těsto.
Krok 4: S předstihem předehřejem troubu 150 °C. Po vykynutí těsta vytvarujeme buď mazanec nebo tvary, jaké chceme. Necháme ještě chvíli kynout. Těsto je dost mastné, ale dobře se s ním pracuje a nádherně voní.
Krok 5: Mazanec potřeme žloutkem rozmíchaným s troškou mléka a vložíme do vyhřáté trouby.
Krok 6: Mazanec pečeme na 150 °C a po utvoření nahnědlého povrchu ho přikryjeme pečicím papírem, aby se mohl dopéct ještě uvnitř a neměl spálenou kůrku.
Krok 7: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Mazanec se bude péct celkem zhruba 60 minut.
Krok 8: Po upečení povrch potřeme rozpuštěným tukem nebo máslem. Pečivo pak zůstane krásně vláčné a neztvrdne.
Zveřejněno 2. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nadýchaný a vláčný mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ovwN
Moje poznámka
Nadýchaný a vláčný mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ovwN
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 14 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 14 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 14 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 14 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 15 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 16 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 16 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 17 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 17 hodinami
Tématické fráze:
nadýchaný výborný velikonoční mazanec,
vláčný velikonoční mazanec,
nadýchaný velikonoční mazanec,
mazanec,
nejlepší máslový mazanec,
maslovy mazanec,
velikonocni mazanec vlacny,
nejlepsi mazanec,
nadýchaný mazanec z domácí pekárny,
mazanec recept,
mazanec z hladké mouky,
vláčný kynutý mazanec,
velikonoční mazanec nadýchaný,
z jaké mouky mazanec,
vyborny vlacny velikonoční mazanec,
nadýchaný mazanec-recept,
nadýchaný mazanec-recept,
velikonoční vlačný mazanec,
nahychany mazanec,
máslový velikonoční mazanec
Suroviny:
droždí čerstvé,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
žloutek,
máslo,
tuk,
rum,
mléko,
sladěnka,
kůra citronová,
sůl,
žloutek,
mléko,
máslo
Komentáře (17)
S těstem se velmi dobře pracovalo. Lepší mazanec jsem ještě nejedla, těsto uvnitř je jako dech
Děkuji za bezva recept