Štercle
Jídlo našich šumavských předků - štercle, šmorn, někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 009 kJ / 1 436 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,50 g |
Tuky | 124,15 g |
Vláknina | 8,80 g |
Cholesterol | 113 mg |
Sodík | 3,23 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 64,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Štercle:
Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat. Vzhledově to připomíná drobenku. Krok 2: V pekáči rozehřejeme sádlo a tuto drobenku opečeme dozlatova. Během pečení promícháváme. Kdo má raději více opečené, stačí přimačkávat lžící drobečky ke dnu. Krok 3: Podáváme s kyškou nebo s podmáslím.... Krok 4: Obměna:
Do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd.
V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.
Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat. Vzhledově to připomíná drobenku. Krok 2: V pekáči rozehřejeme sádlo a tuto drobenku opečeme dozlatova. Během pečení promícháváme. Kdo má raději více opečené, stačí přimačkávat lžící drobečky ke dnu. Krok 3: Podáváme s kyškou nebo s podmáslím.... Krok 4: Obměna:
Do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd.
V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.
Zveřejněno 11. 10. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štercle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6JxO
Moje poznámka
Štercle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6JxO
Nejnovější recepty
Čokoládové s kytičkou
Přidáno před 6 hodinami
Brambory na smetaně 2
Přidáno před 8 hodinami
Pečená štika s dýní
Přidáno před 12 hodinami
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bramborovou kaší
Přidáno před 13 hodinami
Halloweenští duchové s ořechovou náplní
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí válečky s mozzarelou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý ořechový závin
Sladkostiodbarborky před 4 hodinami
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
Komtesina před 5 hodinami
Tvarohový koláč se švestkami
Valis před 5 hodinami
Nejlepší špenát
Zaneta23 před 8 hodinami
České buchty
Zaneta23 před 9 hodinami
Gulášovka z mletého masa
trdlo před 10 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
Merylas před 10 hodinami
Sýrovo-brokolicové placky
Eva z HK před 13 hodinami
Ostružinový kynutý věnec
Cejenka před 14 hodinami
Zapečené špagety se sýrem
Lennulinka před 14 hodinami
Tématické fráze:
bramborové štercle,
pečení s kyškou,
co jsou stercle,
jidlo z brambor štercle,
jak se vaří štercle,
top recepty-stercle,
bramborák s kyškou,
rypl recept,
set top recepty youtubeseznam,
šmorn recept,
recepty ze staročeské kuchařky
Suroviny:
brambory,
sádlo,
sůl,
mouka hrubá,
česnek,
uzenina,
cibule,
smetana
Komentáře (14)