Dušené hlávkové zelí na slanině
Dušené zelí je jednoduchá, ale chuťově bohatá příloha, která pozvedne každé jídlo na domácí pochoutku. V kombinaci s cibulkou a dozlatova opečenou slaninou tvoří vyvážený základ i bez mouky – o zahuštění se postará brambor.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 229 kJ / 294 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 13,98 g |
| Tuky | 1,72 g |
| Vláknina | 24,80 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 129 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 44,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí očistíme a pokrájíme na nudličky. Dáme ho do hrnce, osolíme a ochutíme kmínem. Podlijeme hrnkem vody a pod poklicí dusíme na mírném ohni přibližně 10–20 minut, občas promícháme. Doba dušení závisí na druhu a tloušťce zelí, proto raději průběžně ochutnáváme. Zelí sléváme, dokud je ještě pevné na skus.
Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Krok 3: Slaninu nebo špek nakrájíme na malé kostičky a vložíme do hrnce. Necháme ji mírně vyškvařit, dokud nezačne zlátnout.
Krok 4: Přidáme cibuli a společně restujeme dozlatova. Poté přidáme zelí a nastrouhaný brambor, mírně osolíme a dobře promícháme.
Krok 5: Zelí dochutíme cukrem podle vlastní chuti. Podlijeme 3–4 lžícemi vody a dusíme přibližně 5–7 minut, dokud brambor nezměkne. V případě potřeby během dušení ještě trochu podlijeme. Nakonec okyselíme asi jednou lžící octa, promícháme a krátce společně podusíme.
Krok 6: Podáváme s pečeným nebo uzeným masem, knedlíkem, noky či bramborem.
Zveřejněno 25. 11. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušené hlávkové zelí na slanině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n444
Moje poznámka
Dušené hlávkové zelí na slanině
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n444
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 13 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 14 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 15 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 16 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 19 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 5 minutami
Domácí chléb II.
Penkapa před 25 minutami
Bramboračka
danal před 2 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 9 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 12 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 13 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 15 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 16 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 17 hodinami
Tématické fráze:
rané hlavkové zelí recept,
dušené rané zelí,
rané zelí dušené,
zelí na slanině,
ranné zelí recept,
rané zelí recept,
zelí na na slanině,
ranné hlavkové zelí recept,
hlávkové zelí recepty,
dušené ranné zelí,
dušené hlávkové zelí,
recepty, základ zelí,
dušené hlavkove zeli recept,
hlávkové zelí se špekem,
zelí z hlavky se slaninou,
dušené zelí na slanině,
hlavkove zeli s uzeninou,
dušené zelí se slanině,
hlavkove zeli,
recept na dušené hlávkové zelí
Suroviny:
zelí hlávkové,
slanina uzená,
brambory,
cibule,
kmín drcený,
cukr krupice,
ocet,
sůl
Komentáře (8)
No a protože nejsme zvyklí škrábat se za levým uchem pravou rukou, tak si jednoduše vystačíme s jedním kastrolem: na tuku (špeku) osmažíme cibulku a pak přidáme (i na několikrát) SYROVÉ pokrájené zelí a posléze brambor (mouku) a dusíme takřka bez přidané vody