Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušené hlávkové zelí na slanině

Dušené zelí je jednoduchá, ale chuťově bohatá příloha, která pozvedne každé jídlo na domácí pochoutku. V kombinaci s cibulkou a dozlatova opečenou slaninou tvoří vyvážený základ i bez mouky – o zahuštění se postará brambor.

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 229 kJ /
294 kcal
Bílkoviny13,98 g
Tuky1,72 g
Vláknina24,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 129 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy44,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí očistíme a pokrájíme na nudličky. Dáme ho do hrnce, osolíme a ochutíme kmínem. Podlijeme hrnkem vody a pod poklicí dusíme na mírném ohni přibližně 10–20 minut, občas promícháme. Doba dušení závisí na druhu a tloušťce zelí, proto raději průběžně ochutnáváme. Zelí sléváme, dokud je ještě pevné na skus. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Krok 3: Slaninu nebo špek nakrájíme na malé kostičky a vložíme do hrnce. Necháme ji mírně vyškvařit, dokud nezačne zlátnout. Krok 4: Přidáme cibuli a společně restujeme dozlatova. Poté přidáme zelí a nastrouhaný brambor, mírně osolíme a dobře promícháme. Krok 5: Zelí dochutíme cukrem podle vlastní chuti. Podlijeme 3–4 lžícemi vody a dusíme přibližně 5–7 minut, dokud brambor nezměkne. V případě potřeby během dušení ještě trochu podlijeme. Nakonec okyselíme asi jednou lžící octa, promícháme a krátce společně podusíme. Krok 6: Podáváme s pečeným nebo uzeným masem, knedlíkem, noky či bramborem.

TIP: Jaké maso se hodí k dušenému zelí

Zveřejněno 25. 11. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Dušené hlávkové zelí na slanině

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n444

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Dušené hlávkové zelí na slanině

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n444

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Tak pánové, vydala jsem se na průzkum - bílé dušené zelí na TOPkách, eliminovala jsem kysané....po dvaceti recepisech jsem to vzdala:-D....mouka ano/ne, strouhaná brambora ano/ne, strouhané jablko ano/ne, cibulový základ zvlášť ano/ne....:-O Tady se nedá NIC nového vymyslet.....

casino: Já dělám cibulovo-karamelový základ z tmavého karamelu , podle maďarského receptu mé tchýně a pokud je požadavek zahustit, tak nakonec přidám 20 g másla rozmíchaného s čl . hladké mouky a dvě minutky ještě dusím. Takže nic hlídat nemusím!:-D

Veronika.Hrozna: Máslo s moukou je super. V učení v roce1958 jsme jako učni dělali moučné máslo, musela ho být dost velká zásoba, protože ho používali minutkáři i sosaři. Tak si ho trochu dělám i doma, aby bylo při ruce.:-K:-K

U nás tomuto říkáme Dušené hlávkové zelí po česku:yes:
No a protože nejsme zvyklí škrábat se za levým uchem pravou rukou, tak si jednoduše vystačíme s jedním kastrolem: na tuku (špeku) osmažíme cibulku a pak přidáme (i na několikrát) SYROVÉ pokrájené zelí a posléze brambor (mouku) a dusíme takřka bez přidané vody:yes: Samozřejmě krmi se lépe daří pod dohledem, že aby se zelí nestihlo přichytit ke dnu :-)

casino: ...v podstatě s vámi souhlasím, ano, i tak to lze;-) ...u nás se vaří ve velkém, většinou i více chodů, někdy ať hlídám, jak hlídám, neuhlídám, takže vsázím na jistotu, rychlost a co nejlepší výsledek ...na škrábání za uchem čas nemám nikdy;-)

Tématické fráze:
rané hlavkové zelí recept, dušené rané zelí, rané zelí dušené, zelí na slanině, ranné zelí recept, rané zelí recept, zelí na na slanině, ranné hlavkové zelí recept, hlávkové zelí recepty, dušené ranné zelí, dušené hlávkové zelí, recepty, základ zelí, dušené hlavkove zeli recept, hlávkové zelí se špekem, zelí z hlavky se slaninou, dušené zelí na slanině, hlavkove zeli s uzeninou, dušené zelí se slanině, hlavkove zeli, recept na dušené hlávkové zelí

Suroviny:
zelí hlávkové, slanina uzená, brambory, cibule, kmín drcený, cukr krupice, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu