Kváskový mazanec nebo vánočka
Kváskový mazanec je receptem pro všechny pekařské nadšence a milovníky kvasového pečení. Sladké těsto fermentované pšeničným kvasem můžete využít na přípravu mazance nebo vánočky. Připravte si aktivní kvas a můžete začít.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 38 367 kJ / 9 170 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 200,30 g |
| Tuky | 373,97 g |
| Vláknina | 70,07 g |
| Cholesterol | 1,70 g |
| Sodík | 3,52 g |
| Sůl | 8,44 g |
| Sacharidy | 1 194,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. Nejdříve dáme do mísy kvásek a k němu přidáme tekutiny a ostatní suroviny. Promícháme, přidáme mouku a hněteme alespoň 10 minut. Těsto může být trošičku lepivé, ale ne moc. Pokud je potřeba, přisypeme opatrně mouku.
Krok 2: Těsto necháme kynout přikryté víkem, pokličkou nebo igelitem na teplém místě alespoň 4 hodiny.
Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek (nebo upleteme vánočku).
Krok 4: Dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme mísou (nebo dáme do igelitu) a necháme znovu nakynout 1-2 hodiny.
Krok 5: Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme plátky mandlí, které přitlačíme do těsta, aby neopadávaly.
Krok 6: Pečeme nejdříve 15 minut na 190 °C, pak stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 40-50 minut podle velikosti. Propečení zkoušíme špejlí. Ta musí být po vytažení z těsta suchá.
Krok 7: Hned po vyjmutí z trouby horký mazanec (vánočku) potřeme kouskem másla.
Zveřejněno 26. 3. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskový mazanec nebo vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3X3Q
Moje poznámka
Kváskový mazanec nebo vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3X3Q
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 10 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 11 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 11 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 13 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 15 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 6 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 9 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 10 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 11 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 12 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 13 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 14 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 15 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 15 hodinami
Tématické fráze:
vánočka z žitného kvásku,
prasklý mazanec,
mazanec z žitného kvásku,
mazanec z ze žitného kvásku,
proč mi praskl mazanec,
recept na mazanec,
kvasek na vánočku,
vánočka s kváskem,
mazanec ze žitného kvásku,
proc praskl mazanec,
vanocka z tezkeho kynuteho testa,
prasklá vánočka,
kvaskovy bochanek,
mazanec ze špaldové mouky,
kváskový mazanec ze špaldové mouky,
zitny mazanec,
mazanec z kváskového těsta,
vánočka s žitným kváskem,
kvaskovy sladký rohlik recept,
proč praskl velikonoční mazanec
Suroviny:
kvásek,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr třtinový,
citron,
šťáva citronová,
lusk vanilkový,
sůl,
rozinky,
mandle,
máslo,
žloutek,
rum,
mléko,
bílek,
mandle
Komentáře (12)
Já dělám každé Vánoce jedlé dárky. Letos to byly Vánočky z tohoto těsta (3 dávky - 12 jednoduchých jednopatrových vánoček)...každá dostala mašli a jmenovku a všichni byli moc spokojení
Jj, všichni rcp vychvalují...