Velikonoční vaječná hrouda
Na Slovensku je tradicí takzvaná velikonoční hrudka, leckde nazývaná také syrec nebo syrek. Jde o takzvaný vaječný sýr, trochu podobný vaječné tlačence. Podává se jako jednohubky nebo s pečivem, skvělá je doplněná strouhaným křenem, pažitkou nebo drobně nakrájenou jarní cibulkou.
Suroviny pro 1 dávka
1 hrouda
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 149 kJ / 1 709 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 119,80 g |
| Tuky | 112,60 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 2,73 g |
| Sodík | 1,48 g |
| Sůl | 3,10 g |
| Sacharidy | 54,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko nalijeme do hrnce, přidáme vyklepnutá vajíčka a sůl. Všechno dobře rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem.
Krok 2: Dáme vařit, vaříme pomalu za stálého míchaní a stále mícháme, až se začne oddělovat voda a hmota hrudkovatět (je to podobné, jak kdybychom dělali tvaroh).
Krok 3: Uvařenou hmotu přecedíme přes síto, pak ji nandáme na gázu a pořádně vytlačíme vodu.
Krok 4: Hroudu zavěsíme a necháme přes noc odkapat.
Krok 5: Hotový výrobek dáme vychladit do lednice, pak krájíme na plátky jako sýr, podáváme s pečivem nebo zeleninou.
Zveřejněno 12. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční vaječná hrouda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BZXW
Moje poznámka
Velikonoční vaječná hrouda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BZXW
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 5 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 5 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 5 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 5 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 6 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 7 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 7 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 8 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 8 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční recepty,
velikonoční vaječný sýr,
syr hrouda,
velikonocni vakecna,
velikosti vajec m a c v receptech,
velikonocni hrouda s vajec a mleka,
hrouda s mleka,
hrouda z vajec a mléka,
vaječna velikonočni,
velikonocni syr
Suroviny:
mléko plnotučné,
vejce,
sůl,
bylinky
Komentáře (13)
Janičko, sice všechny Vaše recepty jsou echt žravé, chci vyzkoušet i tento.
Není ten sýr výrazně cítit po vejcích a nebyly by lepší jen bílky?Já můžu sýr v jakémkoli množství (aby mi to ti moji rozmazlenci jedli)